لایحه بودجه افزایش حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان کشوری و لشگری را ۱۵ درصد تعیین کرده است. کمیسیون تلفیق بودجه مجلس بر این میزان مهر تائید زده و در هفته‌های پیش‌رو این لایحه در صحن علنی مجلس به رای گذاشته می‌شود. یک فعال صنفی بازنشستگان که بعید می‌داند مجلس تغییر کیفی در لایحه ایجاد کند، پیش‌بینی می‌کند سال آینده بازنشستگان بازهم فقیرتر شوند.

بازنشستگان می‌گویند حقوق‌شان باید بر اساس خط فقر افزایش یابد ـ تصویر آرشیوی

به گفته‌ی حسین غلامی، فعال صنفی بازنشستگان کشوری، بیش از ۹۰ درصد بازنشستگان کشور زیر خط فقر هستند. طبق لایحه دولت سال آینده حدود ۴۵۰ هزار تومان به مستمری آن‌ها افزوده خواهد شد.

حداقل حقوق بازنشستگان صندوق‌های بازنشستگی یک‌ میلیون و ۵۸۵‌ هزار تومان و میانگین دریافتی ماهانه آنان دو تا سه میلیون تومان است.

این در حالی است که هزینه‌های زندگی در خط فقر هم‌اکنون طبق خوشبینانه‌ترین برآوردها شش میلیون تومان است. با توجه به وضعیت اقتصاد و نرخ تورم سال آینده دست‌کم هشت و نیم میلیون تومان خواهد بود و بازنشستگان برای تامین هزینه‌های حداقلی زندگی ماهانه حدود پنج میلیون تومان کسری خواهند داشت.

این فعال صنفی بازنشستگان می‌گوید مسئولان کشور از جمله حسن روحانی رئیس جمهور با ارائه آمار ساختگی و بیان نیمی از واقعیت، اذهان بازنشستگان را به بازی می‌گیرند. او گفت:

«پیش از این، رئیس‌جمهور، در بازی با اعداد اعلام کرد طی دو سال ۳۰ درصد حقوق‌ها افزایش یافته است اما وی نگفت که یک کالای ۱۰۰ هزار تومانی طی دو سال با تورم سالیانۀ ۴۰ درصد، برابر با ۱۹۶ هزار تومان می‌شود، یعنی ۹۶ درصد افزایش قیمت و تورم داشته، در این شرایط، عجیب اینجاست که وی ۳۰ درصد را – که یک سوم تورم است – رقم بالایی می‌داند.»

در سال‌های اخیر افزایش هزینه‌های معیشت، مسکن و آزادسازی هزینه‌های بهداشت و درمان از یک سو و به روز نشدن مستمری بازنشستگان از سوی دیگر بازنشستگان بیشتری قادر به تامین حداقل هزینه‌های زندگی نیستند.

کامنت یک بازنشسته در سایت زمانه گویای سنگینی هزینه‌های درمان برای بخشی از بازنشستگان است:

«اینجانب با بیش ازبیست سال کار شرافتمندانه حدود هشت ساله به بیماری صعب‌العلاج (جسمی حرکتی شدید) مبتلا و خانه‌نشین شدم. از کارافتاده‌ی کلی و حداقل‌بگیر تامین اجتماعی هستم که هرماه می‌بایست با این حقوق حدود ۸۰۰ الئ ۹۰۰ هزار تومان فقط برای تهیه دارو هزینه کنم و با باقی آن اقساط معوقه بانکی و خرج و مخارج خانواده چهار نفره و فرزند محصل را بپردازم. خانواده‌ام در بدترین شرایط زندگی می‌کنند.»

دبیر بازنشسته‌ای به نام «گوهرشاد» نیز نوشته بود:

«دبیر باز نشسته هستم با دریافتی دو میلیون و هفتصد هزار تومان که یک میلیون و هشتصد تومن کرایه خونه میدم، با بیماری و قرض برای تامین زندگی بچه‌ها.»



یکی از خواست‌های بازنشستگان همسان‌سازی حقوق است که به رغم وعده‌های دولت، بودجه لازم برای اجرای آن تخصیص نیافته است.

بازنشستگان بارها در اعتراض به وضعیت معیشتی خود مقابل مجلس و سازمان برنامه و بودجه تجمع کرده‌اند. آن‌ها در دوشنبه هفتم بهمن قصد داشتند همزمان با بررسی لایحه بودجه مقابل مجلس و سازمان برنامه و بودجه تجمع کنند اما کمی پیش از برگزاری تجمه ناگزیر شدند آن را به تعویق بیاندازند.

خواست‌های این تجمع که به امضای هشت تشکل کارگری و حمایت از حقوق بازنشستگان رسیده بود عبارت بودند از: تدوین بودجه‌ای برای اجرای کامل همسانسازی، بیمه رایگان و برگشت همه‌ی بدهی‌های دولت به صندوق‌های بازنشستگی.


در همین زمینه: