به دنبال کشته شدن چندین سرباز ارتش ترکیه در حملات ارتش سوریه به مواضع ترکیه در ادلب، اردوغان رژیم سوریه را به تلافی و پرداخت تاوان سنگین تهدید کرد. سخنگوی کرملین اما از آنکارا خواست حمله به نیروهای ارتش سوریه و روسیه را متوقف کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه سهشنبه ۱۱ فوریه/۲۲ بهمن گفت: «رژیم سوریه به خاطر حمله به نیروهای ترکیه در ادلب تاوان سختی خواهد داد».
ارتش سوریه از دو ماه قبل تاکنون با پشتیبانی نیروهای روسیه، عملیاتی را بر ضد شورشیان مسلح مخالف دولت که تحت حمایت ترکیه در استان ادلب مستقرند، آغاز کرده است. هفته گذشته در حمله ارتش سوریه به پستهای دیدهبانی ارتش ترکیه در ادلب، ۱۳ سرباز ترکیهای کشته شدند. رئیس جمهوری ترکیه گفت این کشور حمله رژیم سوریه را تلافی خواهد کرد:
«ما جواب لازم را در بالاترین سطح به طرف سوری دادهایم. بهویژه در ادلب، آن چیزی که حقشان بود، نصیبشان شد. اما این کافی نیست و ما [به حمله به ارتش سوریه] ادامه خواهیم داد».
اردوغان در ادامه اعلام کرد که او روز چهارشنبه جزئیات برنامه ترکیه برای رسیدگی به تحولات در ادلب را منتشر خواهد کرد.
رئیس جمهوری ترکیه پیش از این نیز تهدید کرده بود که اگر نیروهای سوریه استان ادلب را ترک نکنند، آنها را وادار به عقبنشینی میکند.
از سوی دیگر، روسیه روز سهشنبه خواهان رعایت توافقهای پیشین میان آنکارا و مسکو و توقف حملات به روسیه و نیروهای رژیم سوریه در ادلب شد.
در سال ۲۰۱۷ بهدنبال توافق میان ترکیه، روسیه و ایران در نورسلطان قزاقستان، ادلب و شهرهای همجوارش در منطقه غوطه شرقی و شهرهای جنوبی درعا و قنیطره، مناطق کاهش تنش خوانده شدند. بر اساس آخرین توافق میان مسکو و آنکارا که به سال ۲۰۱۸ باز میگردد نیز ادلب «منطقه کاهش تنش» و حمله به آن صراحتا ممنوع اعلام شده بود.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در جمع خبرنگاران گفت:
«در حال حاضر، مهمترین چیز از نظر ما اجرای توافقها (میان روسیه و ترکیه) و البته جلوگیری از هرگونه فعالیت تروریستی علیه نیروهای مسلح سوریه و پایگاههای نظامی روسیه است. ما چنین حملاتی را در ادلب غیرقابل قبول میدانیم».
روسیه هفته گذشته اعلام کرد چند تن از نیروهای این کشور در ادلب در یک حمله نظامی که از منطقه تحت کنترل ترکیه هدایت میشد کشته شدهاند.
سخنگوی کرملین همچنین گفت در حال حاضر برنامهای برای دیدار رئیسان جمهوری روسیه و ترکیه وجود ندارد اما تاکید کرد در صورت لزوم به سرعت ترتیب این ملاقات داده خواهد شد.
به نوشته رویترز نمایندگان ترکیه و روسیه در هفته جاری در آنکارا برای کاهش تنشها در ادلب گفتوگو خواهند کرد.
ارتش سوریه از دسامبر ۲۰۱۹ عملیاتی را با پشتیبانی روسیه برای بازگشایی بزرگراه راهبردی حلب – دمشق که از سال ۲۰۱۲ در دست شورشیان بود، آغاز کرده است. آنکارا این عملیات را ناقض توافقهای قبلی با مسکو میداند.
حمله نیروهای رژیم سوریه به ادلب در دو ماه گذشته به یک فاجعه انسانی دیگر و آوارگی نزدیک به نیممیلیون از ساکنان این استان منجر شده است.
در همین زمینه:
رادیو زمانه خجالت بکش! چه معنا دارد که «بر اساس آخرین توافق میان مسکو و آنکارا که به سال ۲۰۱۸ باز میگردد نیز ادلب «منطقه کاهش تنش» و حمله به آن صراحتا ممنوع اعلام شده بود.»!!!! مگر ترکیه به آستانه پایبند بود ه که اسد پایبند باشد؟!؟ توافق آستانه را ترکیه با حمله به عفرین و سپس اشغال نوار مرزی در روژاوا نقض کرد. اگر سیاست میانجیگری روسیه نبود باید خیلی زودتر به این زیاده خواهی های ترکیه پایان داده می شد. از روز اول این ترکیه بود که با به راه انداختن تروریست های سلفی و جمع کردنشان از سراسر دنیا و تمرین دادن افسران فراری ارتش اسد در ترکیه، انقلاب مردم علیه اسد را منحرف کرد و به جنگی میان نیروهای دولتی و مشتی تروریست مرتجع تبدیلش کرد. خجالت دارد که همصدا با مجاهدین و سلطنت طلب های پرو-غرب فقط به این خاطر که جمهوری اسلامی متحد اسد و روسیه است، فکر میکنید باید اسد را اینجا هم تخریب کنید. شرم آور است! در تمام این مدتی که مشتری زمانه بوده ام متوجه شده ام که نویسندگان رادیو زمانه هیچ تحلیلی از جنگ سوریه ندارند. مطالب شما بسیار متناقض است و خودتان هم نمی دانید از کدام طرف حمایت می کنید، واضح هم هست که بی طرف نیز نیستید!
اما بگذارید یک چیز را واضح بگویم: اگر «نیروهای سوریۀ دموکراتیک» از گریسپی و سریکانی عقبنشینی کردند، به این خاطر بود که اولاً بدون نیروی هوایی و ارتشی منظم و داشتن متحدی قدرتمند و قابل اتکا، توان مقاومت در برابر ارتش تا دندان مسلح فاشیست ترکیه را نداشتند، و از سوی دیگر ائتلاف روسیه-اسد را هم قابل اطمینان نمی دانستند. به همین دلیل عقبنشینی کردند تا به عمد بخش هایی از روژاوا را در اختیار ترکیه قرار دهند تا ترکیه جنگ نیابتی را کنار گذاشته و اسد هم دیگر نتواند از رویارویی با ترکیه بپرهیزد و «آستانه» امضا کند! عقبنشینی ارتش دموکراتیک اقدامی استراتژیک بود و دستاورد بزرگ آن نیز درگیر کردن سوریه و ترکیه با یکدیگر بود. این امر هم اسد را وامی دارد با کردها به مذاکره بنشیند و احیاناً برخی خواسته های آنها را ولو موقتاً بپذیرد. ثانیاً پس از خروج آمریکا کردها موقتاً امکان برقراری رابطه با روسیه را داشته باشند و ثالثاً جایگاهی که ترکیه در ائتلاف روسیه-اسد آن هم به اتکاری توافق آستانه پیدا کرده، متزلزل شود و روسیه خطر ترکیه را بیشتر درک کرده و نسبت به روابطش با دیکتاتور فاشیست تورک تجدید نظر کند. با این توصیف باید بگویم جملۀ مزبور که توسط خبرنویس شما در متن آورده شده، یک توهین بزرگ به مردم سوریه و کردستان سوریه است. چیزی به نام توافق آستانه از ابتدا هم خیانت بود، تأکید شما بر اجرای آن دقیقاً شبیه به تأکید مسخرۀ جواد ظریف بر ضرورت پایبندی به توافق ضدبشری آدانا در اکتبر 2019 است. توصیه میکنم این تزلزل فکری را کنار کذاشته و یک بار هم که شده موضعی مشخص در قبال جنگ سوریه بگیرید. قبای براندازی برازندۀ رسانه ای نیست که سردبیرش محمدرضا نیکفر باشد!
کارو / 12 February 2020