اظهارات «تمسخرآمیز» حسن روحانی در مورد انتخابات افغانستان واکنش‌های منفی‌ای در میان برخی از مسئولان این کشور و کاربران شبکه‌های اجتماعی برانگیخت. دستیاران رئیس‌جمهوری ایران می‌گویند خطاب او به مسئولان ایرانی بود و نه افغانستانی.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در همایش استانداران و فرمانداران ـ دوشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۸ ـ عکس از ایرنا
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در همایش استانداران و فرمانداران ـ دوشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۸ ـ عکس از ایرنا

حسام الدین آشنا، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری چهارشنبه ۹ بهمن در توئیتی به اظهارات شاه‌حسین مرتضوی، مشاور ارشد رئیس‌جمهوری افغانستان درباره سخنان حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، پاسخ داد و نوشت: «مخاطب دکتر روحانی مسئولان ایرانی بودند که گاه کمبود امکانات را بهانه می‌کنند. تجربه خواهران و برادران ما در کشور افغانستان حاوی این درس است که با وجود تمام مشکلات تحمیلی می‌توان در مسیر پیشرفت گام برداشت.»

حسن روحانی دوشنبه ۷ بهمن در جمع استانداران و فرمانداران سراسر کشور در وزارت کشور در بخشی از سخنانش گفت: «این انتخابات را الکترونیکی کنیم بابا. افغانستان هم این کار را کرد (همراه با خنده روحانی و حاضران) بیاییم این کار را بکنیم، این چیزی نیست که.»

در واکنش به سخنان روحانی، شاه حسین مرتضوی، مشاور ارشد رئیس جمهوری افغانستان خطاب به رئیس جمهوری ایران در فیس‌بوک خود نوشت:‌ «به ما طعنه نزنید، از ما بیاموزید. یکی از مقامات کشور همسایه به طعنه از انتخابات الکترونیکی در افغانستان یاد می‌کند. حاضرین در محفل خنده می‌کنند. برای افغانستان که ۴۰ سال را در جنگ سپری کرده است اکنون بی‌نهایت مهم است که برای ارزش‌های دموکراسی، آزادی بیان، حقوق بشر و کرامت انسانی تلاش می‌کند. برای نمونه افغانستان در رده‌بندی‌های آزادی بیان از همه کشورهای منطقه در جایگاه عالی قرار دارد. هم‌پذیری مذهبی و فعالیت آزاد رسانه‌ها در افغانستان بی‌نظیر است. در سال ۱۳۹۳ رقیب انتخاباتی در افغانستان شریک قدرت شد. اما در کشور همسایه ما رقیب انتخاباتی‌اش به زندان رفت. ما زندانی سیاسی نداریم، خبرنگار زندانی نداریم، جامعه تک‌صدایی نمی‌باشیم. افغانستان خوبی‌ها و زیبایی‌های دارد که بسیاری از کشورهای همسایه ندارد. از افغانستان بیاموزید!!»

برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی برخورد حسن روحانی را «نگاه تحقیرآمیز» رئیس جمهوری ایران به مردم افغانستان ارزیابی کردند و برخی نیز آن را «نژادپرستانه» خواندند و خواستار پوزش او شدند.

رویینا شهابی، فعال اجتماعی در حساب کابری خود در توئیتر نوشت: «آقای روحانی! به جای خندیدن و تمسخر انتخابات افغانستان، به حال خانواده‌های ۱۷۶ سرنشین پرواز اوکراین که در خاک شما مورد هدف قرار گرفت، به حال خانواده‌های معترضین آبان ۱۳۹۸ و به حال سیستان و بلوچستان گریه کنید. افغانستان را به حال خود بگذارید، پیشرفت می‌کند. شما به حال ایران فکری کنید».

ملک ستیز، پژوهشگر روابط بین‌الملل و کارشناس مسایل سیاسی افغانستان نیز امروز (چهارشنبه) در واکنش به اظهارات حسن روحانی در صفحه فیسبوک‌‌اش خطاب به او نوشت: «اجاز بدهید از شما بپرسم: آیا انتخابات را در کشور جناب‌عالی، دموکراتیک می‌خوانید؟ آیا مشروعیت ارزشی بر انتخابات ایران حاکم است؟ آیا یک منتقد نظام و سیستم در کشور‌تان می‌تواند رئیس‌جمهوری شود؟ آیا شما که رئیس‌ جمهوری ایران هستید، می‌توانید ولایت فقیه و یا رهبر کشورتان ‌را نقد کنید؟ آیا آزادی بیان که فلسفه‌ مردم‌سالاری است در روند انتخابات شما رعایت می‌شود؟ آیا کشور شما زندان دیگراندیشان نیست؟ آیا شما نهادی به‌نام آزادی شهروندی در کشورتان ثبت کرده‌اید؟ آیا تظاهرات که معنای حقوق مدنی و سیاسی‌است در کشور شما مشروعیت دارد؟ اگر پاسخ‌های شما به این پرسش‌های من مثبت باشد، کاملاً حق دارید بر انتخابات افغانستان “ریشخند” بزنید، در غیر آن مواظب حرف‌های‌تان باشید. (…)وضعیت دموکراسی در کشور شما خیلی بد‌تر از ماست.»

علی‌رضا معزی معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهوری ایران نیز در پاسخ به واکنش‌ها، سخنان روحانی را هشداری به استمرار شیوه‌های اجرایی کهنه در انتخابات ایران عنوان کرد و در توئیتر خود نوشت: «این‌که با سال‌ها توسعه زیرساخت‌ها نتوانسته‌ایم انتخابات الکترونیک را تجربه کنیم سزاوار خودانتقادی است و این‌که برادران‌مان در افغانستان با آوار سال‌ها جنگ توانسته‌اند، یقیناً شایسته احترام.»

بیشتر بخوانید: