خبرگزاری رویترز تعداد کشته‌شدگان اعتراضات آبان ۹۸ را چهار رقمی اعلام کرد. گزارش رویترز ناظر بر جلسه‌ای است که عصر یکشنبه ۲۶ آبان در بیت خامنه‌ای با حضور رئیس جمهوری اسلامی و گروهی از مسئولان امنیتی نظام برگزار شد. بر این اساس دستور کشتار را خامنه‌ای شخصاً صادر کرد. آیا مجتبی خامنه‌ای و حلقه «گردان حبیب» در رسیدن پدر به این تصمیم نقش داشت؟ رویترز در این‌باره سکوت کرده است. گمانه‌زنی‌هایی بر اساس چند رویداد:

مجتبی خامنه‌ای، سرکرده دار و دسته «گردان حبیب» – کشتار معترضان برای تحکیم قدرت

حجامت انقلاب

مهدی کروبی نخستین بار در شهریور ۸۷ در نامه سرگشاده‌‌ای به خامنه‌ای از نقش «آقا سید مجتبی» در حمایت از نامزد مورد وثوق و دخالت بخش‌هایی از سپاه و  بسیج پرده برداشت. سپس به تدریج مشخص شد که حلقه‌ای از نزدیکان مجتبی خامنه‌ای که به حلقه «گردان حبیب» شهرت دارند و سابقه آشنایی آن‌ها به تعبیر مهدی کروبی با «آقا سید مجتبی» به سال ۱۳۶۵ در جنگ ایران با عراق و قبل از عزل آیت‌الله منتظری در جریان کشتار ۶۷ می‌رسد، مهم‌ترین مسئولیت‌های امنیتی در ایران را به عهده گرفته‌اند.

همزمان با انتشار گزارش تکان‌دهنده رویترز که تعداد کشته‌شدگان در اعتراضات آبان ۹۸ را دست‌کم ۱۵۰۰ نفر اعلام کرده است، حمیده زرآبادی نماینده قزوین در مجلس شورای اسلامی جمعه ۲ دی در نطق خارج از دستور خود با کنایه‌ای به نمایندگان فراکسیون ولایی مجلس، با صدایی بلند گفت:

«این چه حرفی است که انقلاب حجامت شد؟ جواب خون‌های ریخته شده را چگونه خواهیم داد؟ تمام کنید این خودی و غیر خودی گفتن را.»

این نخستین بار است که در مورد کشتار معترضان تعبیر «حجامت انقلاب» به کار گرفته می‌شود. چه کسی به این تصمیم رسید که در آبان ۹۸ به تعبیر نمایندگان ولایتمدار مجلس  «حجامت انقلاب» ضرورت دارد؟ حلقه حبیب به سرگردگی مجتبی خامنه‌ای؟

عصر یکشنبه‌ای که فرمان کشتار صادر شد

شامگاه جمعه ۲۴ آبان اعتراضات مسالمت‌آمیزی در اهواز، سیرجان، مشهد و شیراز آغاز شد و به زودی به ده‌ها شهر ایران سرایت کرد. شنبه ۲۵ آبان بیش از یکصد شهر ایران درگیر اعتراضات مردمی بود. مجلس شورای اسلامی با یک طرح دو فوریتی قصد داشت مصوبه فراقانونی سران قوا برای افزایش قیمت بنزین را لغو کند. بر اساس گزارش هفته‌نامه «حزب‌الله» شورای عالی امنیت ملی به ریاست حسن روحانی عصر شنبه تشکیل جلسه داد و علی لاریجانی خواستار دخالت خامنه‌ای برای از کار انداختن مجلس شورای اسلامی شد. صبح یکشنبه خامنه‌ای در درس خارج فقه خود از مصوبه سران قوا حمایت کرد. رویترز می‌نویسد عصر یکشنبه خامنه‌ای که چند روز پس از آغاز اعتراضات آبان «بی‌قرار شده بود» با جمع کردن مقامات ارشد امنیتی و دولتی دستور جمع کردن اعتراضات به هر قیمتی را صادر کرد. به گفته یکی از منابع رویترز خامنه‌ای در این جلسه ظاهراً گفته است:

«جمهوری اسلامی در خطر است. برای پایان دادن به آن، هر کاری لازم باشد انجام دهید. دستور من این است.»

بعد از آن جلسه بود که اتصال ایران به اینترنت جهانی قطع شد و به یک معنا «حجامت انقلاب» و به تعبیر سرراست‌تری کشتار معترضان آغاز شد.

باشگاه خبرنگاران جوان و همچنین خبرگزاری امنیتی فارس در دو روز گذشته در دو گزارش جداگانه به نقل از «منابع آگاه» تشکیل جلسه در بیت خامنه‌ای برای صدور دستور کشتار را تکذیب کرده‌اند. علی سعیدی، رئیس عقیدتی سیاسی دفتر فرماندهی کل قوا و همچنین حسین نجات، معاون اطلاعات سپاه در سخنرانی‌هایی که بعد از کشتار انجام دادند، دخالت مستقیم خامنه‌ای در سرکوب اعتراضات را تأیید کردند. دولت روحانی هم در هفته‌های گذشته بارها اعلام کرده است که قصد ندارد مشکلات داخلی را کتمان کند، اما اعلام آمار کشته‌شدگان با قوه قضائیه است. عبدالرضا رحمانی، وزیر کشور نیز که به دلیل کشتار معترضان در خطر استیضاح قرار داشت به دستور خامنه‌ای بر سر کار ماند. محمود صادقی، نماینده اصلاح‌طلب در مصاحبه با سایت «امتداد» که دوشنبه ۲۵ آذر منتشر شد، درباره نشست کمیسیون مجلس با وزیر کشور گفته بود:

«در همین جلسه، یکی از نمایندگان شهرستان‌ها اعلام کرد که دو نفر در حوزه انتخابیه من(محدوده کرج و شهرقدس) با اصابت گلوله به مغزشان جان باخته‌اند و از رحمانی فضلی سوال کرد که آیا امکان تیراندازی، دست‌کم به پا یا کمر به پایین وجود نداشته که چنین شلیک‌هایی انجام شده است؟ وزیر کشور هم در پاسخ عنوان کرد که خب! شلیک به پا هم انجام شده بوده است.»

صادقی در این مصاحبه گفته بود که پاسخ وزیر کشور باعث «شگفت‌زدگی» نمایندگان شد. به این ترتیب در فاصله بین ۲۴ آبان تا ۲۵ آذر خامنه‌ای مستقیماً  دو بار مجلس شورای اسلامی را از کار انداخت. یک بار در یکشنبه ۲۶ آبان با حمایت از تصمیم فراقانونی سران قوا و یک بار هم قبل از ۲۵ آذر با دخالت در استیضاح وزیر کشور به دلیل نحوه کشتار معترضان.

از احمد تا مجتبی

آیا حمایت خامنه‌ای از عبدالرضا رحمانی فضلی به این معناست که وزیر کشور هم در جلسه یکشنبه ۲۵ آبان در بیت رهبری شرکت داشت؟ مجتبی خامنه‌ای و نزدیکان او از جمله حسین نجات و علی سعیدی در آن غروب سرنوشت‌ساز چه نقشی ایفا کردند؟ رسانه‌های خبری در این‌باره سکوت کردند. اما همزمان با این تحولات به مناسبت نزدیک شدن دهمین سال درگذشت آیت‌الله منتظری، فرزند او در یک افشاگری تازه اعلام کرد که اعضای هیأت چهار نفره مرگ مطالب مهم آیت‌الله منتظری در جلسه ۲۴ مرداد ۶۷ درباره جلوگیری از اعدام‌ها را به جای آنکه به آیت‌الله خمینی انتقال دهند، به اطلاع احمد خمینی رسانده‌اند.

بر همین اساس احمد خمینی هم در پاسخ گفته بود: «بروید [اعدام‌ها را] ادامه دهید.»

آیا فرزند آیت‌الله منتظری قصد داشت با این افشاگری تازه به نقش مجتبی خامنه‌ای در تصمیم‌گیری‌ها در بیت رهبری اشاره کند؟ آیا به اعتبار سخنان احمد منتظری می‌توان تصور کرد که مجتبی خامنه‌ای  از جایگاهی در حد جایگاه احمد خمینی در صدر انقلاب برخوردار است؟ آیا حجامت انقلاب نخستین تصمیم اجرایی مجتبی خامنه‌ای برای اثبات صلاحیتش برای احراز رهبری انقلاب است؟ به هیچکدام از این پرسش‌ها نمی‌توان به طور مستند پاسخ داد، اما می‌توان رد مشارکت مستقیم حلقه گردان حبیب (نزدیکان مجتبی خامنه‌ای) در کشتار معترضان را پی گرفت:

حسین طائب، مسئول اطلاع سپاه، حسن محقق، جانشین او، علی فضلی، فرمانده قرارگاه ثارالله به عنوان مهم‌ترین قرارگاه عملیاتی جمهوری اسلامی در حوزه امنیت داخلی، حسین نجات، معاون امنیت داخلی در شورای عالی امنیت ملی، حسین‌الله کرم، رهبر سابق انصار حزب‌الله و از رهبران کنونی لباس‌شخصی‌های تهران و سرانجام حسین یکتا، عضو شورای مرکزی قرارگاه عمار و از فرماندهان لباس شخصی‌ها.

 علاوه بر این، این هم واقعیت دارد که خامنه‌ای در آبان ۹۸ بر خلاف رویه رایج، مستقیماً در روند امور دخالت کرد و مسئولیت آن را هم به عهده گرفت. آیا این امر به معنای حمایت بی‌چون و چرای خامنه‌‌ای از «آقا مجتبی» و حلقه «گردان حبیب» است؟

پاسخ به این پرسش‌ها را آینده روشن خواهد کرد. باید توجه داشت که تا قبل از عزل آیت‌الله منتظری، علی خامنه‌ای در بین پنج عضو «سران قوا» که شورای تصمیم‌گیری در کنار خمینی بود در موقعیتی ضعیف‌تر از احمد خمینی، هاشمی رفسنجانی (فرمانده جنگ)، میر حسین موسوی (نخست‌وزیر) و موسوی اردبیلی (رئیس دستگاه قضایی) قرار داشت. سه سال بعد با کشتار زندانیان سیاسی و عزل منتظری اما ورق برگشت و خامنه‌ای که تا پیش از آن زمان گفته می‌شد قصد دارد به مشهد برگردد، بر مسند خمینی تکیه داد. آیا افشاگری احمد منتظری همزمان با کشتار آبان ۹۸ به این موضوع اشاره دارد که ولی فقیه و فرزند او مجتبی میراث‌دار کشتار ۶۷ است و تاکید بر نقش احمد خمینی در وقوع کشتار ۶۷ ناظر به کشتار آبان ۹۸ هم هست؟

در این میان بیانیه میرحسین موسوی یادآور حقیقتی است مسلم و غیر قابل کتمان: مسئولیت هر آنچه که در عصر یکشنبه ۲۵ آبان اتفاق افتاد، صرفاً با ولی فقیه ۸۰ ساله است. موسوی در بیانیه خود نوشته بود:

«آدمکشان سال ۵۷ نمایندگان یک رژیم غیر دینی بودند، و ماموران و تیراندازان آبان ۹۸ نمایندگان یک حکومت دینی. آنجا فرمانده کل قوا شاه بود و امروز اینجا ولی فقیه با اختیارات مطلقه.»

بیشتر بخوانید: