امدادگران داوطلبی که در جريان کمکرسانی به مردم زلزلهزده آذربايجان شرقی از سوی نيروهای امنيتی جمهوری اسلامی ايران بازداشت شدهاند در نامه سرگشادهای به صادق لاريجانی، رئيس قوه قضائيه، نوشتهاند نيروهای انتظامی و امنيتی تلاش کردهاند ماهيت انسانی اقدامات آنان را وارونه جلوه دهند.
در اين نامه که از سوی جمعيت مبارزه با تبعيض تحصيلی، شامگاه روز گذشته، يکشنبه پنجم شهريورماه منتشر شده است، امدادگران بازداشتی کمک به همنوع و انساندوستی را امری “صرف نظر از مسائل مذهبی، نژاد، رنگ و قوميت” دانسته و گفتهاند آنها نيز صرف نظر از گرايشات مذهبی و سياسی و عقيدتی، تنها به قصد کمک به هموطنان آسيبديده خود به محل وقوع زلزله آمده بودند.
در بخشی از نامه امدادگران بازداشتی آمده است: “از ابتدای حضور ما و ايجاد کمپی مستقل برای امدادرسانی به آسيبديدگان، برخی نيروهای انتظامی و امنيتی به جای تسهيل راههای امدادرسانی برای اين امدادگران، نسبت به اين حضور انسانی موضعگيری و مخالفت کرده و تلاش کردند با تغيير ماهيت انسانی و خيرخواهانه اين اقدامات، آن را وارونه جلوه دهند.”
امدادگران بازداشتی گفتهاند خواسته آنها نه آزادی خود که “ادامه روند امدادرسانی در بهترين شرايط به مردم آسيبديده از زلزله و حتیالامکان اعاده وضعيت معيشتی سابق ايشان است”
آنها با بيان اينکه در طول اين زمان نيروهای امدادگر متغير بودهاند، گفتهاند خواسته آنها نه آزادی خود که “ادامه روند امدادرسانی در بهترين شرايط به مردم آسيبديده از زلزله و حتیالامکان اعاده وضعيت معيشتی سابق ايشان است.”
اين امدادگران که تعداد آنها ۳۵ نفر بود در آخرين ساعات روز چهارشنبه يکم شهريورماه جاری در حمله شبانه نيروهای يگان ويژه به کمپ روستای سرند بازداشت شدند.
بازداشتشدگان ابتدا به مقر پليس امنيت تبريز انتقال داده شدند و پس از بازجويی توسط نيروهای حفاظت و اطلاعات نيروی انتظامی به بند قرنطينه زندان تبريز انتقال يافتند.
تارنمای کلمه، روز جمعه سوم شهريورماه خبر داد که همه زنان و سه تن از مردان امدادگر بازداشتشده در کمپ روستای سرند به قيد ضمانت از بازداشتگاه اداره اطلاعات تبريز آزاد شدهاند.
امدادگران آزاد شده گفتند بههنگام بازداشت آنها، بيش از ۱۰۰ نفر مأمور و چندين خودروی نيروی انتظامی حضور داشتند و مأموران برخی از بازداشتشدگان را مورد ضرب و شتم قرار دادند.
روز شنبه ۲۱ مردادماه دو زمينلرزه به بزرگی ۶.۲ و شش ريشتر شهرستانهای اهر، ورزقان و هريس در آذربايجان شرقی را لرزاند که به گفته مقامهای مسئول ايران بيش از ۳۰۰ کشته و پنج هزار زخمی بر جای گذاشت.
در پی اين زمينلرزه بود که فعالان اجتماعی بهشکل داوطلبانه کمکهای مردمی را جمعآوری کردند تا آنها را به دست زلزلهزدگان برسانند.
يکی از مبتکران اين اقدام حسين رونقی ملکی، فعال حقوق بشر و زندانی سياسی است که هماکنون در مرخصی بهسر میبرد.
حسين رونقی ملکی، نويد خانجانی، واحد خلوصی، شايان وحدتی، حسن رونقی، فريد روحانی، مرتضی اسماعيلپور، حميدرضا مسيبيان، علی محمدی، محسن سامعی،مسعود وفابخش، هومن طاهری، دانيال حسنی، بهرام شجاعی ، محمد ارجمندی راد، اسماعيل سلمانپور، محمدامين صالحی، بهروز علوی، ميلاد پناهیپور، سپهر صاحبان و امير روناس، امضاکنندگان نامه سرگشاده به رئيس قوه قضائيه ايران هستند.