وزیر خارجه قطر اعلام کرد که مذاکرات اخیر با عربستان سعودی بنبست طولانی در روابط دو کشور را شکسته است و دوحه خواستههای رقبای خود در منطقه خلیج فارس را مورد مطالعه قرار میدهد. او اما گفت قطر به متحد خود ترکیه پشت نخواهد کرد.
به گزارش رویترز، حدود دو سال است که میان قطر و کشورهای متحد آمریکا، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر روابط دیپلماتیک و تجاری به دلیل ادعای این کشورها مبنی بر حمایت دوحه از تروریسم قطع است. قطر این اتهام را رد میکند و میگوید تحریمهای این کشورها حق حاکمیت آن را تضعیف میکند.
شیخ محمد بن عبدالرحمن آلثانی، وزیر خارجه قطر در گفتوگو با شبکه سیانان گفت: «ما بنبست عدم برقراری ارتباط با سعودیها را شکستهایم و میخواهیم نارضایتی آنها را بفهمیم. ما قصد داریم این نارضایتیها را مورد مطالعه قرار داده و ارزیابی کنیم و راه حلهایی را که میتواند در آینده دو طرف را از هرگونه بحران احتمالی در امان نگه دارد، جستوجو کنیم.»
این کشورهای عربی منطقه خلیج فارس که قطر را بایکوت کردهاند ۱۳ خواسته از جمله بستن شبکه تلویزیونی الجزیره، تعطیلی یک پایگاه ترکیه، کاهش روابط با ایران و قطع ارتباط با گروه اخوان المسلمین را مطرح کردهاند.
محمد بن عبدالرحمن آلثانی که در ماه اکتبر از ریاض بازدید کرد، اتهام ارتباط مستقیم با اخوان المسلمین را که کشورهای مقابل آن را یک گروه تروریستی میدانند، رد کرد. او همچنین گفت که دوحه برای حل و فصل اختلافات دو طرف روابط با آنکارا را تغییر نمیدهد.
وزیر خارجه قطر گفت: «هر کشوری که در زمان بحران به ما کمک کرده است، ما نسبت به آنها سپاسگزار خواهیم ماند… و هرگز به آنها پشت نخواهیم کرد.»
ترکیه در آغاز بحران، تجهیزات سختافزاری نظامی، غذا و آب به قطر کوچک اما ثروتمند فرستاد.
مقامات سعودی میگویند خواستههای آنها تغییری نکرده است، اما دو منبع نزدیک به مذاکرات گفتهاند که ریاض دیگر انتظار ندارد دوحه روابط با آنکارا را قطع کند یا شبکه الجزیره را ببندد.
یکی از این منابع و دو دیپلمات منطقه گفتهاند: «دوحه از عربستان سعودی خواسته است تا اجازه پرواز بر آسمان سعودی را بازگرداند و مرز زمینی قطر را بازگشایی کند.
محمد بن عبدالرحمن آلثانی مذاکرات با عربستان سعودی را در مرحله آغازین توصیف کرد و گفت آنچه در یک سال و نیم دو سال گذشته رخ داد بسیار زیاد بود و فکر میکنم برای اعتمادسازی دوباره نیاز به زمان بیشتری است.»
یک دیپلمات غربی در دوحه به رویترز گفت که تماسهای اخیر قطر و عربستان سعودی «نوری در انتهای تونل» است که “کوچکترین تنشی ممکن است آن را از بین ببرد».
در روز سهشنبه هفته گذشته شیخ عبدالله بن ناصر آلثانی، نخستوزیر قطر، به عربستان سعودی رفت تا در نشست سالیانه شورای همکاری خلیج شرکت کند. این عالیترین حضور قطر در این شورای شش کشوره از سال ۲۰۱۷ تا کنون بود.
وزیر خارجه قطر ۱۵ آذر / ۶ دسامبر در حاشیه کنفرانس گفتوگوی مدیترانه در رم اعلام کرد از اواسط سال ۲۰۱۷ میلادی مذاکراتی برای برطرف کردن تنشهای پیش آمده میان دو کشور قطر و عربستان سعودی و بهبود روابط میان دوحه و ریاض در جریان است.
بیشتر بخوانید: