عمران خان، نخست وزیر پاکستان، برای سفری یک روزه راهی ریاض پایتخت عربستان سعودی شد. گمانهزنیها حاکی از آن است که میانجیگری میان دو دولت ایران و عربستان از اهداف مهم این سفر باشد.
به گزارش خبرگزاری فارس، عمران خان روز شنبه ۲۳ آذر ماه برای سفری یک روزه، اسلامآباد را به مقصد ریاض ترک کرد. او پیش از این طی یک نشست خبری اعلام کرده بود محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان از او خواسته است تا برای تنشزدایی میان تهران و ریاض میانجیگری کند.
طبق نظر کارشناسان، دیدارهای نخست وزیر پاکستان با مقامات ایران و عربستان تاکنون مثبت ارزیابی میشود. یکی از دستاوردهای سفر عمران خان به این دو کشور، ابراز تمایل سران عربستان و مقامات جمهوری اسلامی برای مذاکره مستقیم بوده است.
عربستان سعودی و ایران به عنوان دو کشور بزرگ صادر کننده نفت، دو رقیب منطقهای یکدیگر محسوب میشوند. در سالهای اخیر مقامات دو کشور همواره همدیگر را متهم به حمایت از گروههای تندرو کردهاند و در یک جنگ سرد اعلام نشده منطقهای، با هم درگیراند.
در شهریور ماه سال جاری و پس از حمله موشکی به تاسیسات نفتی آرامکو در خاک عربستان، تنشها میان ایران و عربستان بالا گرفت چرا که مقامات سعودی ایران را متهم به دست داشتن در این حمله کردند؛ هر چند که حوثیهای یمن مسئولیت این عملیات را بر عهده گرفتهاند.
در اواخر مهر ماه امسال و پس از دیدار نخست وزیر پاکستان با علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، عمران خان، کشور ایران را برادر خواند و اعلام کرد ایران یک شریک بزرگ منطقهای و تجاری پاکستان خواهد بود.
او در همین راستا و پس از دیدار با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران اعلام کرد که دولت پاکستان خواهان یک جنگ دیگر در منطقه نیست.
عمران خان همچنین با اشاره به بالا گرفتن تنشها میان عربستان و ایران خطاب به حسن روحانی گفت:
«ما درگیری میان ایران و عربستان را نمیخواهیم و بر این باوریم که درگیری این دو کشور تاثیر منفی بر روابط همه کشورهای منطقه خواهد گذاشت.»
دولت پاکستان در حال حاضر روابط نزدیکی با دو کشور ایران و عربستان دارد به نحوی که بیش از دو میلیون تبعه پاکستانی در عربستان مشغول به کار هستند.
گذشته از این دولت پاکستان هم اکنون مسئول دفتر حافظ منافع ایران در آمریکاست.
محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی تیر ماه سال گذشته پس از پایان سفر سه روزه خود به پاکستان اعلام کرد که قرارداد راهبردی ایران و پاکستان در زمینه توسعه همکاریهای دفاعی و امنیتی و تقویت تبادل دانش نظامی میان دو کشور از دستاوردهای این سفر بوده است.
- در همین زمینه