معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سیاستهای جدید این وزراتخانه در جلوگیری از چاپ و انتشار کتابهایی که وی محتوای آن را “عرفانهای نوظهور” میداند خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بهمن دری كه در جمع شماری از استادان شاغل در مراكز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سخن میگفت، تاکید کرد بر اساس این سیاست، از چاپ كتابهای نویسندگانی چون “پائولو كوئیلو”، “اشو”، “كریشنا مورتی”، “یو گاناندا”، “دالایی لاما” و بسیاری دیگر ممانعت به عمل آمده است.
بهمن دری همچنین با بیان اینکه به ناشرهایی كه این آثار را به صورت وسیع چاپ میكردند، “تذکر جدی” داده شده است، اعلام کرد در مواردی نیز “ناشران متخلف” با محرومیتهایی روبهرو شدهاند.
به عقیده بهمن دری، سیاست تساهل و تسامح دولت محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران منجر به ظهور “عرفانهای كاذب و نوظهور” شده است.
بهمن دری كه در جمع شماری از استادان شاغل در مراكز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سخن میگفت، تاکید کرد بر اساس این سیاست، از چاپ كتابهای نویسندگانی چون “پائولو كوئیلو”، “اشو”، “كریشنا مورتی”، “یو گاناندا”، “دالایی لاما” و بسیاری دیگر ممانعت به عمل آمده است.
وی میگوید: «تا پیش از سال ۱۳۷۳، کتب مربوط به عرفانهای کاذب در ایران، هم اندک بود و هم پراکنده، اما از سال ۷۵ به بعد این کتابها به صورت هجمهوار ترجمه و به بازار روانه شدهاند.»
معاون فرهنگی وزیر ارشاد، با اشاره به پژوهشی آسیبشناسانه كه سال ۸۹ از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شده اعلام کرده است که “حدود دویست اثر مخرب در زمینههای دینی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اخلاقی برای این جریانها، شناسایی شده است.”
این مقام فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ادامه به معروفترین گرایشهایی که وی آنها را “ضاله” میخواند، اشاره کرد و گفت: “از جمله این گرایشها شیطانپرستی، عرفان كیهانی، اوشو، اكنكار، سرخپوستی، رامالله، پائولوكوئیلو و دالایی لاما هستند كه توانستهاند در بین قشر جوان كشورمان نفوذ كنند.“
از زمان ریاست جمهوری محمود احمدینژاد بهخصوص پس از انتخابات سال ۱۳۸۸، مقامات جمهوری اسلامی ایران با حمایت نهادهای امنیتی و نظامی، حوزه علمیه قم و نهاد رهبری فشارها بر ناشران و نویسندگان افزایش دادهاند. همچنین تعدادی از ناشران نیز بارها به مراکز امنیتی احضار شده و تحت فشار قرار گرفتهاند.
سیاستهای فرهنگی مسئولان جمهوری اسلامی ایران در ایجاد محدودیت برای ناشران و نویسندگان از ابتدای سال جاری شدت بیشتری یافته است؛ بهطوری که مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ایام برگزاری بیستوپنجمین نمایشگاه کتاب تهران شماری از کتابهای ارائه شده از سوی ناشران را از نمایشگاه جمعآوری و تعدادی از ناشران را هم به دلیل “عدول از قوانین تدوین شده از سوی این وزارتخانه”، معلق کردند.
همزمان ماشاءالله سیرجانی، مسئول واحد بازرسی و نظارت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم نیز از “خمیر کردن بیش از شش هزار جلد کتاب و خبرنامه غیرمجاز در استان قم برپایه مصوبه کمیسیون مربوط به تخلفات چاپخانهها ” خبر داده بود.
در تیرماه ۱۳۹۱ آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در جمع مسئولان کتابخانههای عمومی و جمعی از کتابداران ایران با بیان آن که “نمیتوان بازار کتاب را آزاد گذاشت تا کتابهای مضر وارد جامعه شود”، گفته بود: “گاهی در بازار کتاب کارهایی به ظاهر فرهنگی ولی با مقاصد سیاسی و انحرافی دیده میشود که باید به این موضوع توجه جدیتر شود.”
به دنبال این اظهارات محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران نیز در گفتوگوی تلویزیونی خود در شامگاه پنجشنبه ۲۹ تیر ماه اعلام کرد که “ما در مورد کتاب خوب، ممیزی نداریم؛ اما باید مراقب باشیم که همه چیز منتشر نشود؛ بعضی کتابها برای جامعه ضرر دارند یا کتابهای سیاسی هستند در چهره زیبای فرهنگ، و بعضی دنبال اهداف دیگری هستند و با بحث نظام مشکل دارند.”
عکس: چهره پائولو کوئیلو، نویسنده برزیلی