ملک سلمان در اظهارات تازه‌ای ایران را متهم به بی‌ثباتی در منطقه و مداخله در امور کشورهای دیگر کرد و از جامعه جهانی خواست تا برنامه موشکی بالستیک ایران را متوقف کند. او گفت حملات موشکی و پهپادی به عربستان سعودی مانع از توسعه این کشور نشده است و ریاض آماده دفاع از خود است. همزمان ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن آمریکا از تنگه هرمز عبور کرد و ترامپ کنگره آمریکا را از اعزام سه هزار سرباز به عربستان سعودی باخبر کرد.

ملک سلمان بن عبدالعزیز آل‌سعود، پادشاه عربستان سعودی ـ عکس از آرشیو
ملک سلمان بن عبدالعزیز آل‌سعود، پادشاه عربستان سعودی ـ عکس از آرشیو

ملک سلمان بن عبدالعزیز آل‌سعود، پادشاه عربستان سعودی چهارشنبه ۲۹ آبان / ۲۰ نوامبر در سخنرانی سالانه خود در مجلس شورای سعودی بار دیگر از جامعه بین‌الملل خواست که برنامه‌های موشکی هسته‌ای و بالستیک و مداخله منطقه‌ای ایران را متوقف کند. او گفت زمان آن فرارسیده است که «توسعه‌طلبی و اعمال خرابکارانه» ایران متوقف شود.

ملک سلمان با اشاره به حملات موشکی و پهپادی به عربستان سعودی که این کشور ایران را عامل آن می‌داند، خطاب به نمایندگان مجلس شورا و دیپلمات‌های خارجی حاضر گفت: «اگرچه این پادشاهی مورد حمله ۲۸۶ موشک بالستیک و ۲۸۹ پهپاد قرار گرفته است، به گونه‌ای که در هیچ کشور دیگری دیده نشده است، با این حال [این حملات] هیچ تأثیری بر روند توسعه پادشاهی یا زندگی شهروندان و ساکنان آن نداشته است.»

پادشاه سعودی ضمن اظهار امیدواری از این‌که ایران خردمندانه رفتار کند، گفت: «[ایران] بداند که هیچ راهی جز کنار گذاشتن اندیشه‌های توسعه‌طلبانه و خرابکارانه در برابر موضع جهانی که با اقدامات این کشور مخالف است، ندارد.»

عربستان سعودی و ایران یک دهه است که بر سر نفوذ خود در منطقه خاورمیانه با یکدیگر در رقابت هستند و از طرف‌های مخالف هم در درگیری‌های منطقه‌ای، از سوریه تا یمن، حمایت می‌کنند.

ملک سلمان با بیان این‌که عربستان سعودی از سیاست‌ها و اقدامات ایران و نیروهای وابسته به این کشور رنج برده است، گفت سعودی خواهان جنگ نیست اما برای دفاع در برابر هر تهاجمی آماده است. او گفت: «ایران باید درک کند که در مقابل گزینه‌های جدی قرار دارد و هر گزینه پیامدهایی دارد که متحمل خواهد شد.»

تنش‌های دو کشور از سال گذشته که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد ایالات متحده از توافق هسته‌ای با ایران خارج می‌شود و تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را بار دیگر به‌اجرا گذاشت، بیشتر شده است.

واشنگتن و ریاض تهران را عامل حملات ماه سپتامبر گذشته به تأسیسات نفتی عربستان سعودی و حملات قبل از آن به تانکرهای نفتی در خلیج فارس می‌دانند، ایران اما این اتهامات را رد می‌کند.

پادشاه سعودی توانایی شرکت نفتی آرامکو در بازگرداندن سریع ظرفیت تولید نفت پس از حملات ماه سپتامبر را ستود و گفت: «پاسخ آرامکو توانایی پادشاهی سعودی برای برآورده کردن تقاضای جهانی نفت از هر کمبودی را ثابت کرد.»

حملات ماه سپتامبر به تأسیسات آرامکو بیش از ۵ درصد از عرضه جهانی نفت را کاهش داده بود.

در حالی‌که تنش‌ها در منطقه خلیج فارس همچنان ادامه دارد نیروی دریایی آمریکا صبح چهارشنبه ۲۹ آبان / ۲۰ نوامبر اعلام کرد که ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن سه‌شنبه از تنگه هرمز عبور کرده است.

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه یک مقام مسئول در وزارت دفاع آمریکا که نخواست نامش فاش شود گفت در این زمینه میان ناوهواپیمابر آمریکایی و گارد ساحلی ایران ارتباط‌هایی برقرار شد.

فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) روز گذشته (سه‌شنبه) در صفحه توئیتر خود با انتشار تصاویری اعلام کرده بود که ناو هواپیمابر یواس‌اس آبراهام لینکلن و ناوشکن پدافند هوایی اچ‌‌ام‌اس و ناوشکن مجهز به موشک‌های هدایت‌شونده یواس‌اس فاراگات در حال عبور از تنگه هرمز در منطقه تحت پوشش سنتکام هستند.

این نخستین بار پس از حمله ایران به یک پهپاد آمریکایی است که یک گروه ناوهواپیمابر آمریکایی از تنگه هرمز عبور می‌کند. ایران در ماه ژوئن گذشته پهپاد آمریکایی را سرنگون کرد و تنش بین دو کشور تشدید شد.

دونالد ترامپ شامگاه گذشته، سه‌شنبه ۲۸ آبان / ۱۹ نوامبر با ارسال نامه‌ای کنگره این کشور را از اعزام سه هزار سرباز آمریکایی به عربستان سعودی آگاه کرد. او در این نامه‌ گفت: «ایران به تهدیداتش علیه امنیت منطقه و به‌ویژه هدف قرار دادن تأسیسات نفتی ادامه می‌دهد.»

به‌گفته ترامپ نیروهای جدید اعزامی به‌منظور «تقویت پدافند هوایی منطقه و بازدارندگی در برابر تحریکات ایران»، در عربستان سعودی مستقر خواهند شد.

پنتاگون پیش از این اعلام کرده بود که این اعزام بزرگ شامل اسکادران جنگنده، یک بالگرد اعزامی هوایی و پرسنل پدافند هوایی است.

استقرار این نیروها در حالی صورت می‌گیرد که بسیاری از اعضای کنگره آمریکا درباره اتحاد امنیتی دیرینه آمریکا و عربستان سعودی سؤالاتی مطرح کرده بودند. آن‌ها چندین بار تلاش کردند تا ترامپ را از فروش اسلحه به عربستان سعودی بدون تأیید کنگره یا ارائه پشتیبانی از ارتش تحت رهبری عربستان سعودی در یمن بازدارند.

بیشتر بخوانید: