سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران با اعلام خبر نمونه‌گیری از سانتریفیوژهای فعال در تاسیسات هسته‌ای فردو گفت که بازرسان آژانس روز یک‌شنبه ۱۹ آبان برای بازدید از نمونه‌گیری‌های انجام شده و راستی‌آزمایی به فردو می‌روند.

تأسیسات هسته‌ای فردو (عکس: آرشیو)

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بهروز کمالوندی روز شنبه ۱۸ آبان با اشاره به میزان فعالیت سایت فردو در شرایط پیش از برجام گفت:

«فردو طی روزهای آینده به حداکثر ظرفیت خود خواهد رسید. با آمدن فردو به ۹۵۰۰ سو می‌رسیم که نسبت به ظرفیت قبل از برجام دیگر فاصله‌ای باقی نمی‌ماند. از الان زمان به نفع ماست.»

به گفته کمالوندی، با برنامه‌های فعلی حداقل رسیدن به ۲۵۲ هزار سو برای ایران ۱۰۰ درصد ممکن است اما تا یک میلیون سو هم بسته به پیشرفت ماشین‌های سانتریفیوژ‌ها امکان‌پذیر است:

«گام سوم با سرعت دادن به ماشین‌های جدید کمی دست ما را باز می‌کند اما رسیدن به یک میلیون سو کاملا به این ماشین‌ها بستگی دارد.»

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت که قرار بوده تا ۱۵ سال در فردو مواد هسته‌ای نباشد، اما این کار با انتقال یک سیلندر از نطنز به فردو انجام شده است:

«ما در این سال‌های اخیر کار غنی‌سازی روی پسماندهای باقی مانده از جریان غنی سازی را بهینه کردیم و به جز غنی‌سازی مستقیم با مواد اولیه از پسماندها هم اورانیوم غنی شده گرفتیم. الان ۲۵ تن از آنها را داریم که ۲ تن آن به فردو منتقل شد.»

کمالوندی در ادامه با اشاره به گام‌های ایران برای کاهش تعهدات برجامی و دستور حسن روحانی، رئیس جمهوری در این مورد گفت:

«تا به حال سه گام برداشته شده بود که به دستور رئیس‌جمهوری و رئیس شورای عالی امنیت ملی بنا شد در گام چهارم به ۱۰۴۴ سانتریفیوژ در این سایت، گاز یو اف ۶ تزریق شود و امروز دیدید که این ماشین‌ها فعال هستند و محصول آنها نمونه‌گیری شده است.»

از ۱۵ آبان ماه گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران اعلام شد و به سازمان انرژی اتمی دستور داده شد در این رابطه اقدام کند.

کمالوندی با اشاره به فعال شدن برخی سایت‌ها و نیروگاه‌های هسته‌ای در سال‌های آتی، از بتن‌ریزی در واحد دو نیروگاه بوشهر در روز یک‌شنبه آینده خبر داد و گفت:

«بوشهر و مرکز نظام ایمنی که مثل آتش‌نشانی است مورد تحریم قرار گرفت اما با این وجود در این زمینه هم گام‌های خوبی برداشته شده است و تا سال ۱۴۰۴ به مدار می‌رسد و دو سال بعد واحد سه راه‌اندازی خواهد شد.»

از سوی دیگر اما بنا بر اعلام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نیروهای امنیتی ایران در روزهای اخیر به طور موقت مانع خروج یک زن عضو هیئت بازرسی آژانس از ایران شده بودند که این اقدام ایران از سوی جامعه بین‌المللی از جمله دولت آمریکا و اتحادیه اروپا با واکنش شدید مواجه شد.

کمالوندی در توجیه این رفتار ایران با مأمور آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت که عده‌ای قصد سوءاستفاده داشته‌اند که بگویند ایران پای‌بند به مصونیت بازرسان نیست، اما گزارشی کاملا حقوقی و مستدل ارائه شد:

«ما گفتیم بر اساس پادمان، مصونیت محدودیت دارد و برای استفاده‌های شخصی نیست و فقط به منظور انجام ماموریت است. نمی‌شود در این رابطه یک طرفه مساله را دید و مقررات تاکید دارد که نمی‌توان از مصونیت‌ها سوءاستفاده کرد.»

به گفته او ایران در گزارشی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی شده که این مامور آژانس یا آغشته به مواد بوده یا اینکه موادی را با خود حمل می‌کرده است.

کمالوندی ضمن ابراز بی‌اطلاعی از گام‌های بعدی دولت در کاهش تعهدات برجامی گفت:

«درباره گام چهارم تا چند روز قبل هم خودمان نمی‌دانستیم چه خواهد بود. البته پیشنهادات را ما ارائه کرده بودیم و حداقل ۱۵ پیشنهاد داشتیم. الان به جایی رسیدیم که صنعت هسته‌ای محدودیت‌ها را کنار گذاشته است.»

پیش از این اما بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در اظهاراتی با نمایش تصویری که به ظاهر ساختمانی در کوچه ماهر در تورقوزآباد را نشان می‌داد، این ادعا را مطرح کرد که ایران تاسیسات سری اتمی خود را در این منطقه نگهداری می‌کند. گرچه مقامات و مسئولان ایرانی قویا این ادعا را رد کردند، اما اواسط شهریور ماه امسال خبرگزاری رویترز به نقل از دو دیپلمات نزدیک به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرددر نمونه‌گیری‌های این نهاد از مکان یاد شده در تورقوزآباد، ردی از اورانیوم پیدا شده است.

بهروز کمالوندی با اشاره به همین موضوع گفت:

«ذراتی که می‌توانند پرواز کنند هر جایی می‌توانند بروند و آلودگی با غنای بالا اصلا در آنجا مطرح نیست. تورقوزآباد برای بخش خصوصی است و سایت ما نیست و هر اتفاقی می‌تواند در آن بیفتد.»

کمالوندی در ادامه گفت:

«ما در اجلاس عمومی که اخیرا در آژانس بود با مقامات اتحادیه اروپا، چین و انگلیس هم دیدار داشتیم. چینی‌ها مقداری تحت فشار بودند و آمریکایی‌ها فشار می‌آوردند.»

کمالوندی در زمینه ادامه همکاری ایران با طرف‌های اروپایی در مورد همکاری‌های هسته‌ای هم گفت اروپایی‌ها در تعهداتشان بدهکار هستند و در جایگاهی نیستند که بگویند همکاری‌ها را لغو می‌کنند:

«تا جایی که می‌دانم از سرعت پیشرفت همکاری‌ها کاسته نشده است. البته کار با کندی پیش می‌رود چون روندها و جزییات را می‌فرستند جاهایی که باید اجازه بگیرند و شرکت‌هایی که از تحریم‌های آمریکا می‌ترسند، از ورود به این همکاری‌ها خودداری می‌کنند.»


  • در همین زمینه