فرمانده یگان‌های ویژه نیروی انتظامی درباره چگونگی کنترل و سرکوب اعتراضات اجتماعی در ایران توضیحاتی ارائه داد و گفت در رویدادهای دی‌ماه ۱۳۹۶ نیروی انتظامی ۷۹ نقطه کشور را کنترل می‌کرد. او همچنین از استفاده نیروی انتظامی از «خودروی صوت» در تجمعات و اعتصابات خبر داد.

سردار حسن کرمی، فرمانده یگان‌های ویژه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی
سردار حسن کرمی، فرمانده یگان‌های ویژه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی

سردار حسن کرمی، فرمانده یگان‌های ویژه ناجا، سه‌شنبه ۱۶ مهر اعلام کرد که نام عملیاتِ سرکوب اعتراضات سراسری دی‌ماه ۱۳۹۶ در میان یگان‌های ویژه «پر قو» بود.

کرمی گفت: «ما در مقابل آشوبگران از تمام قدرت استفاده نکرده؛ حتی به شکل قهریه هم ورود نکردیم؛ بلکه به شکل بازدارنده، جمعیت را کنترل کردیم.»

او یکی از برنامه‌های یگان ویژه را این دانست که «با تجهیزات، گفت‌وگو، اخطار و هشدار بتواند صحنه اغتشاش را کنترل کند»: «ما ۷۹ نقطه در سطح کشور را در دی ماه در دستور کار داشتیم و با کمترین آسیبی که به اموال عمومی و جمعیت وارد شد توانستیم با مهارت و تخصص ویژه خود آشوب‌ها را جمع کنیم.»

اعتراضات سراسری دی‌ماه ۱۳۹۶ از روز هفتم دی ‌‌آن سال در مشهد آغاز شد و به دست‌کم ۷۲ شهر کوچک و بزرگ ایران گسترش پیدا کرد. در این اعتراضات بود که مردم معترض همه جناح‌های حکومت ایران را به چالش کشیدند.

فرمانده یگان‌های ویژه ناجا در حالی از « مهارت و تخصص ویژه» در «جمع کردن» اعتراضات سخن می‌گوید که به گفته منابع رسمی در اعتراضات دی‌ماه ۹۶ شمار بازداشت‌شدگان ۴ هزار و ۹۷۲ نفر بود و دست‌کم ۲۷ نفر نیز در جریان سرکوب‌ها کشته شدند.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران ۳۱ مردادماه سال جاری با اشاره به اعتراضات سال ۹۶ ادعا کرد که اعتراضات سراسری در اثر برنامه‌ریزی آمریکا و برای آغاز یک جنگ روانی علیه جمهوری اسلامی به راه افتاد.

سردار حسن کرمی درباره نحوه برخورد یگان‌های ویژه نیروی انتظامی با اعتصابات و تجمعات گفت: «یگان ویژه در اعتصابات و تجمعات از تاکتیکی به نام گفت‌وگو که کلید طلایی حل بحران است استفاده می‌کند البته سیستم‌های صوت نیز در این راه به ما کمک می‌کنند. در عملیات‌ گروگان‌گیری یا تجمعات و اعتصابات پلیس از خودروی صوت استفاده می‌کند چرا که با استفاده از این سیستم، صدای فرمانده میدان را تا دو کیلومتر و به شعاع ۵۰۰ متر پخش‌ کرده و می‌توان اخطار نهایی و روشنگری‌های لازم را انجام داد تا در نهایت، مأموریت به خوبی و خوشی به پایان برسد.»

در سال‌های اخیر با بدتر شدن اوضاع اقتصادی و فشار بر طبقات و اقشار مختلف، اعتصابات و اعتراضات مردمی، از جمله در میان کارگران و معلمان افزایش یافته است. اعتصاب کارگران مجتمع نیشکر هفت‌تپه و فولاد خوزستان، و همچنین اعتصاب سراسری معلمان از جمله اعتراضات برجسته یک سال اخیر بودند. در این یک سال ده‌ها فعال صنفی بازداشت شده و حتی تحت شکنجه قرار گرفته‌اند.

در آخرین نمونه اعتراضات مردمی، کارگران آذرآب اراک روز گذشته، دوشنبه ۱۵ مهر برای دومین روز متوالی در اعتراض به نبود امنیت شغلی و به تعویق افتادن دستمزدشان در محوطه شرکت دست به تجمع اعتراضی زدند. یگان ویژه با شلیک گاز اشک‌آور در صدد مقابله با تجمع کارگران معترض برآمد.

فرمانده یگان‌های ویژه ناجا در بخش دیگری از سخنان خود از حضور نزدیک به ۱۱ هزار نفر از نیروهای این یگان در مراسم اربعین در ایران و عراق خبر داد و گفت هفت هزار و ۵۰۰ نیروی یگان ویژه در قالب ۲۴ گردان «به‌صورت مستقیم» در این مراسم حضور دارند.

او همچنین از امضای تفاهم‌نامه‌ای با سوریه برای آموزش نیروهای این کشور و دادن تجهیزات به آن‌ها خبر داد و گفت تفاهم‌نامه‌ مشابهی نیز با عراق امضا شده، اما هنوز به‌اجرا در نیامده است.

در روزهای اخیر عراق با اعتراضاتی علیه بیکاری، فساد اقتصادی و فقر روبه‌رو بوده است. در جریان اعتراضات که از هفته گذشته در بغداد و در چند شهر دیگر این کشور ادامه دارد، بیش از ۱۰۰ نفر کشته و ده‌ها نفر مجروح شدند. روز گذشته تنها در شهرک‌ صدر در درگیری ارتش با معترضان دست‌کم ۱۴ نفر کشته و ۶۲ نفر مجروح شدند.

مقام‌های ایرانی و رسانه‌های جمهوری اسلامی این اعتراضات را کار آمریکا و اسرائیل می‌دانند.

بیشتر بخوانید: