آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه را رسماً اعلام کرد. بر این اساس، در کمیته قانون اساسی سوریه، نمایندگانی از اپوزیسیون و از حکومت بشار اسد حضور دارند. هفته گذشته آنتونیو گوترش اعلام کرده بود که طرفین بر سر ترکیب کمیته قانون اساسی سوریه به توافق رسیدهاند.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل شامگاه گذشته، در آستانه برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل گفت:
«خرسندم موافقت جمهوری عربی سوریه و کمیسیون مذاکرات را با تشکیل یک کمیته که از مشروعیت کافی برخوردار و ترکیب آن نیز عادلانه است به اطلاع همگان برسانم. سازمان ملل متحد از این کمیته حمایت میکند.»
آنتونیو گوترش در ادامه این سخنان خاطرنشان کرد که تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه به عنوان یک نقطه عطف در جنگ داخلی این کشور به شمار میآید.
سرانجام بعد از ماهها کشمکش، هفته گذشته فهرست اعضای کمیته قانون اساسی سوریه نهایی شد و در اختیار رئیسان جمهوری ترکیه، ایران و سوریه در اجلاس آنکارا قرار گرفت. مهمترین دستاورد این اجلاس موافقت با این فهرست بود که زمینهساز تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه است. رئیسان جمهوری ترکیه، ایران و سوریه در بیانیه پایانی اجلاس سهجانبه آنکارا بر ضرورت تمامیت ارضی سوریه تأکید کرده بودند.
خبرگزاری سانا گزارش داد که روز گذشته (دوشنبه یکم مهر/ ۲۳ سپتامبر) ولید معلم، وزیر خارجه سوریه و گیر پدرسون، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه دیدار و گفتوگو کردند. در این دیدار طرفین به این توافق رسیدند که کمیته قانون اساسی سوریه از هرگونه «تأثیر خارجی» برکنار بماند.
معلم در این دیدار تأکید کرد که دمشق همچنان حق «مبارزه با تروریسم بینالمللی» را برای خود محفوظ میداند.
ژانویه سال گذشته در کنفرانس صلح سوریه در روسیه قرار شد که کمیته قانون اساسی سوریه با حضور ۱۵۰ نماینده برای تدوین یک قانون اساسی جدید به عنوان زمینهای برای برگزاری انتخابات آزاد تشکیل شود.
در جنگ داخلی سوریه تاکنون ۴۰۰ هزار نفر کشته شدهاند. کمیسیون تحقیقات سازمان ملل در مورد جنگ سوریه چهارشنبه ۲۰ شهریور / ۱۱ سپتامبر گزارش خود را ارائه داد. بر اساس این گزارش همه طرفها در جنگ داخلی سوریه از جنایت جنگی مبرا نیستند.
بیشتر بخوانید:
ترکیه بخش های مهمی از خاک سوریه را در اشغال خود دارد و بخش مهمی از معارضان سلفی و بنیادگرا را در سوریه ساپورت میکند. چگونه این کشور اشغالگر در نگارش قانون اساسی سوریه سهیم می شود؟!؟ این در حالی است که بخش مهمی از اپوزیسیون که در قالب «مجلس دموکراتیک سوریه» و از طریق نیروی نظامی «نیروهای سوریۀ دموکراتیک» پهنه ای به اندازۀ نزدیک به 30 درصد از کشور را در دست دارد و همواره نیز به تمامیت ارضی سوریه پایبند بوده و با داعش و دیگر گروه های اشغالگر بنیادگرا جنگیده است، در این کمیته حاضر نیست!
واقعاً کدام منطق، اشغالگر را در کمیتۀ نگارش قانون اساسی سهیم میکند؟ و نیروی دموکراتیک بومی و سوری را خارج از آن کمیته قرار می دهد؟؟ ملاحظات و حساسیت های کدام نیرو لحاظ شده است: مردم سوریه؟ یا نیروی اشغالگر تورکیه؟؟
البته اشتباه بزرگ بشار اسد را نیز نباید نادیده گرفت که به موقع و در زمان مناسبش، با نیروهای سوریۀ دموکراتیک به توافق نرسید و زمینۀ تجاوز تورکیه را فراهم کرد. خیانت روسیه نیز آشکار است که به خاطر حفظ تورکیه در مدار روابط خود، مشغول قربانی کردن سوریه و کردها است.
کارو / 24 September 2019