فروش نفت جمهوری اسلامی ایران به دلیل تحریم‌های نفتی ایالات متحده به‌شکل قابل ملاحظه‌ای کاهش یافته است. جمهوری خلق چین اما در این میان به یاری تهران شتافته و نفت‌کش‌های چینی با نقض این تحریم‌ها، نفت خام ایران را به آن کشور منتقل می‌کند. بنا به گزارش روزنامه بریتانیایی «فایننشال‌تایمز»، ایالات متحده در حال ردگیری این نفت‌کش‌ها است.

تأسیسات نفتی در نزدیکی جزیره خارک

بر اساس اطلاعاتی که «تنکر ترکر»، یک گروه ردگیری محموله‌های نفتی به فایننشال‌تایمز ارائه داده، بانک کون‌‍لون، زیرمجموعه شرکت ملی نفت چین، ناوگانی از نفت‌کش‌ها را در ماه‌های اخیر برای انتقال نفت ایران به کار بسته است.

بر اساس عکس‌های ماهواره‌ای، دست‌کم سه نفت‌کش مربوط به کون‌لون از مه سال جاری در حال دریافت نفت از شناورهای ایرانی یا بارزدن نفت از سواحل ایران دیده شده اند. اطلاعات حمل و نقل دریایی مربوط به «مارین‌ترافیک» نیز این موضوع را تأیید می‌کند.

سمیر مدنی از تنکر ترکر دراین باره می‌گوید: «داده‌ها و تصاویر به روشنی نشان می‌دهند که همه این نفت‌کش‌ها به بانک کون‌لون مربوط بوده اند و در انتقال نفت ایران نقش داشته اند. این نفت‌کش‌ها همچون پلی بین ایران و چین هستند.»

«لوید لیست اینتلجنس»، یک نشریه مربوط به صنعت کشتی‌رانی نیز گزارش داده است که کشتی‌های بانک کون‌لون در حال انتقال میعانات گازی ایران دیده شده اند.

چین در برابر کارزار فشار حداکثری علیه ایران

اطلاعات فایننشال تایمز نشان می‌دهد که نفت‌کش‌های کون‌لون تلاش بسیار زیادی برای مخفی نگه داشتن فعالیت‌های خود انجام داده اند. آنها از جمله ابزارهای ردگیری و رادارهایشان را خاموش، و نام‌هایشان را عوض می‌کنند.

با این حال، اقدامات بانک کون‌لون توجه واشنگتن را به خود جلب کرده است. آمریکا تهدید کرده بود که تمام ناقضان تحریم‌های ایران را مجازات خواهد کرد.

دو مقام آمریکایی به روزنامه بریتانیایی گفته اند که شرکت‌ها باید بدانند تحریم‌ها علیه ایران با سختگیری اعمال می‌شوند. وزارت خزانه‌داری ایالات متحده هفته پیش  ژوهای ژن‌رونگ، یک تاجر نفتی چین ــ که تحت حمایت دولت آن کشور قرار دارد ــ را به خاطر خرید نفت از ایران تحریم کرد.

شرکت ژوهای ژن‌رونگ یکی از خریداران عمده نفت ایران است و مقر آن در پکن قرار دارد. دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا نیز در سال ۲۰۱۲ این شرکت را به‌دلیل معامله با ایران تحریم کرده بود.

یک مقام آمریکایی گفته است:

«هر کس که تحریم‌های ما را دور بزند، به ویژه تحریم‌های مربوط به پتروشیمی ایران را، باید پیام [نهفته در تحریم  ژوهای ژن‌رونگ] را جدی بگیرد.»

واشنگتن در راستای کارزار فشار حداکثری به دنبال به حداقل رساندن صادرات نفت ایران است.

تحریم‌های آمریکا علیه صنعت نفت و گاز و همچنین کشتیرانی ایران ۱۴ آبان ۱۳۹۷ / ۵ نوامبر ۲۰۱۸ بازگشت. آمریکا گفته‌ بود هدفش رساندن صادرات نفت ایران به صفر است اما پس از اجرای تحریم‌ها، هشت کشور چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه، ایتالیا، یونان و تایوان به‌طور موقت از این تحریم‌ها معاف کرد. دوم اردیبهشت / ۲۲ آوریل سال جاری دولت آمریکا اعلام کرد که معافیت هشت کشور از تحریم نفتی ایران را تمدید نمی‌کند.

دومین مقام آمریکایی نیز به فایننشال تایمز گفته است که آمریکا توانسته با تحریم‌ها «صادرات نفت رژیم [ایران] را به پایین‌ترین سطح در تاریخ بکشاند» و در صورت اعمال سخت‌گیرانه تحریم‌ها، کارزار فشار حداکثری «سالانه ۵۰ میلیارد دلار» از درآمدهای جمهوری اسلامی خواهد کاست.

اگر آمریکا تصمیمی برای هدف قراردادن شرکت ملی نفت چین بگیرد، تنش‌ها به شدت افزایش خواهد یافت. یک شاخه این شرکت (پتروچاینا) در ایالات متحده فعال است و سهام ثانویه آن در بازار بورس نیویورک به فروش می‌رسد.

بانک کون‌لون اعلام کرده که در «تجارت واردات نفت خام نقش ندارد» و «نقض هرگونه قانون یا مقرراتی» را انکار کرده است. اما منابع آمریکایی فایننشال تایمز می‌گویند که این بانک «یک بازیگر بد» است.

بانک کون‌لون اصلی‌ترین کانال رسمی چین برای خرید نفت ایران در دهه اخیر بوده. این بانک ۲۰۱۲ به دلیل انجام مبادلات با بانک‌های ایرانی تحریم‌شده از نظام مالی ایالات متحده بیرون گذاشته شد و هنوز به آن بازنگشته است.

نشانه‌های مربوط به کمک‌کردن بانک چینی به جمهوری اسلامی در زمانی حساس برای روابط پکن و واشنگتن آشکار شده است. دو کشور در جنگ تجاری به سر می‌برند و تنش‌هایشان بر سر دریای جنوبی چین نیز رو به افزایش است.


در همین زمینه: