وزیر دفاع ایالات متحده گفته است برخی کشورها به طرح ایالات متحده برای «نگهبانی از خلیج فارس و تنگه هرمز در برابر تهدیدات ایران» علاقه نشان داده‌اند.  مارک اسپر پیش‌بینی کرد که این کشورها به زودی عضویت خود در طرح ایالات متحده را اعلام عمومی کنند.

Acting US Secretary for Defense Mark Esper attends the NATO Defence Ministers meeting in Brussels on June 27, 2019. (Photo by Aris Oikonomou / AFP)
مارک اسپر، وزیر دفاع ایالات متحده

مارک اسپر، وزیر دفاع ایالات متحده روز شنبه سوم اوت/ ۱۲ مرداد به خبرنگاران گفت که طرح ایالات متحده برای «نگهبانی از خلیج فارس و تنگه هرمز علیه تهدیدهای ایران»، به زودی با همراهی چند کشور شریک و متحد همراه خواهد شد.

اسپر گفت که نمایندگان بیش از ۳۰ کشور جهان این هفته در کنفرانسی در ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) در فلوریدا شرکت کردند تا درباره عملیات سنتینل، ائتلاف ملت‌ها برای نگهبانی از خطوط کشتیرانی در خاورمیانه، به رایزنی بپردازند.

او گفت که کشورها درجات متفاوتی از تعهد و علاقه نشان داده‌اند و بنابراین انتظار می‌رود که «به زودی و در روزهای آینده بیانیه‌هایی صادر شود و ببینید که کشورها شروع به ثبت‌نام می‌کنند.»

اسپر در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره نقش کشورهای آسیایی و میزان تمایل آنها برای شرکت در چنین ائتلافی گفت:

«زمان نشان خواهد داد.»

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده این هفته فاش کرد که دولت دونالد ترامپ از فرانسه، آلمان، استرالیا، ژاپن و کره جنوبی خواسته تا به عملیات سنتینل به رهبری ایالات متحده کمک کنند.

به گفته یکی از مقامات نظامی ایالات متحده، این کشور در نظر دارد که متحدان و شرکای ایالات متحده، ۸۰ تا ۹۰ درصد این برنامه را به عهده بگیرند و انجام دهند.

متحدان اروپایی اما رغبت چندانی به مشارکت در این ائتلاف نشان نداده‌اند. آنها نگرانند چنین ائتلافی به درگیری نظامی با ایران منجر شود.

در پی درخواست واشنگتن از آلمان، فرانسه و بریتانیا برای پیوستن به ائتلاف دریایی برای تضمین امنیت تنگه هرمز و «مقابله با رفتارهای تهاجمی ایران»، وزارت خارجه آلمان پاسخ داده است که حضور نظامی آلمان در خلیج فارس فعلاً محتمل نیست.

بریتانیا نیز فعلاً به جای همراهی با ائتلاف بین‌المللی تصمیم گرفته است از نیروی دریایی خود برای همراهی کشتی‌ها و نفت‌کش‌ها با پرچم بریتانیا استفاده کند.

این کشور اما اعلام کرده است که در حال گفت‌وگو با ایالات متحده برای پیوستن به طرح سنتنیل است.

وزیر دفاع ایالات متحده اما روز شنبه گفت:

«هیچ‌کس خواهان درگیری با ایران نیست. به همین خاطر اول ایده ائتلافی از متحدان و شرکایی با ذهنیت مشابه را پیشنهاد دادیم»

پس از خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای با ایران (برجام) در سال گذشته، تنش‌ها میان دو کشور بالا گرفت.

اوج این تنش‌ها در هفته‌های گذشته رخ داد که موجب نگرانی کشورها نسبت به امنیت حمل ‌و نقل دریایی در خلیج فارس و تنگه هرمز شد.

بخش قابل توجهی از نفت مورد نیاز جهان از تنگه هرمز عبور می‌کند.

در حال حاضر نیروی دریایی و هوایی ایالات متحده خود را حافظ منافع بین‌المللی در تنگه هرمز می‌داند. این در حالی است که ایران بارها اعلام کرده تنها این کشور قادر است امنیت تنگه هرمز را تامین کند.


در همین زمینه: