در سودان تظاهرات برای دادخواهی قتل چهار دانش‌آموز توسط شبه‌نظامیان جنداوی به خشونت کشیده شد. شورای نظامی انتقالی اعلام کرد که ۹ نفر از شبه‌نظامیان جنداوی بازداشت شده‌اند. مذاکرات شورای نظامی انتقالی و ائتلاف آزادی و تغییر نیز از سر گرفته شد و دو طرف به نتایجی دست یافتند.

تظاهرات اعتراضی مردم در خارطوم علیه کشتار مخالفان ـ پنج‌شنبه ۱۰ مرداد / یکم اوت
تظاهرات اعتراضی مردم در خارطوم علیه کشتار مخالفان ـ پنج‌شنبه ۱۰ مرداد / یکم اوت

یک سخنگوی شورای نظامی انتقالی سودان جمعه ۱۱ مرداد / ۲ اوت اعلام کرد که ۹ نفر از شبه‌نظامیان جنداوی به اتهام دست داشتن در کشتار مردم در شهرهای «اُم درمان» و «الابیض» دستگیر شدند.

سپهبد شمس‌الدین کباشی، پس از یک شب مذاکره بین ژنرال‌های حاکم سودان و رهبران معترض، در جمع خبرنگاران گفت دستگیرشدگان از اعضای گروه شبه‌نظامی جنداوی (نیروی واکنش سریع) هستند. معترضان این شبه‌نظامیان را به برخوردهای خشن و خونین و سرکوب ماه ژوئن در خارطوم، پایتخت سودان، متهم می‌کنند.

در روز ۱۳ خرداد / ۳ ژوئن مردان مسلح به محل تجمع چند هفته‌ای معترضان در مقابل مقر نظامیان در خارطوم حمله کرده و به‌گفته پزشکان ۱۰۰ نفر را کشتند. مسئولان نظامی شمار کشته‌شدگان را بسیار کمتر اعلام کردند. معترضان، شبه‌نظامیان جنداوی را که ژنرال محمد حمدان داگالو، معروف به همتی، نایب‌رئیس شورای نظامی انتقالی آن را هدایت می‌کند، مسئول این کشتار دانستند.

سخنگوی شورای نظامی انتقالی افزود استاندار استان کردفان و مشاور امنیتی او در قتل شش نفر از معترضان در روز دوشنبه گذشته مسئول شناخته شدند.

در این روز چهار دانش‌آموز و دو معترض در تجمع اعتراضی که به‌خاطر کمبود نان و سوخت در شهر الابیض در استان شمال کردفان سودان برگزار شده بود، کشته شدند. کمیته پزشکان سودان که بخشی از ائتلاف مشاغل این کشور است و در سازماندهی اعتراضات مدنی در سودان نقش دارد، اعلام کرد که در درگیری با دانشجویان معترض عده‌ زیادی از دانشجویان نیز مجروح شدند.

روز گذشته، پنج‌شنبه ۱۰ مرداد / یکم اوت، هزاران نفر از مردم سودان برای دادخواهی کشتار دوشنبه به خیابان‌های خارطوم و شهرهای اطراف آن آمدند. کمیته پزشکان سودان اعلام کرد که در تظاهرات «اُم درمان» چهار نفر کشته شدند.

شبکه الجزیره به‌نقل از شاهدان عینی در «اُم درمان» نوشته است که با شلیک گلوله‌های واقعی توسط نیروهای امنیتی به سوی مردم، ده‌ها نفر نیز زخمی شدند.

در خارطوم معترضان در مکان‌های همیشگی خود دست به تظاهرات زدند. بسیاری از آن‌ها پرچم‌های سودان و تصاویر کشته‌شدگان جنبش اعتراضی علیه حکومت طولانی‌مدت عمر البشیر را در دست داشتند.

در روزهای اخیر دانش‌آموزان در سراسر سودان در اعتراض به سرکوب دانشجویان معترض تجمعاتی برگزار کردند. به‌دنبال این تجمعات شورای نظامی همه مدارس این کشور را تا اطلاع ثانوی تعطیل کرد.

در پی کشتار روز دوشنبه، گفت‌وگوها میان شورای نظامی انتقالی و ائتلاف آزادی و تغییر متوقف شد اما این گفت‌وگوها شب گذشته به امید دستیابی به توافقی درباره سندی که راه را برای دولت انتقالی هموار ‌کند، ادامه یافت.

موضوعات اصلی مورد بحث شامل تشکیل شورای قانون‌گذاری غیرنظامی و مصونیت چهره‌های نظامی به‌دلیل دست داشتن در جنایات گذشته، از جمله خشونت‌های مربوط به اعتراضات است.

پس از مذاکرات شب گذشته، «سودان تریبون» گزارش داد که دو طرف توافق کردند، ائتلاف آزادی و تغییر ۶۷ درصد شورای قانون‌گذاری را در اختیار داشته باشد و بقیه به سایر گروه‌های مخالف و سیاسی واگذار شود.

«سودان تریبون» افزود: «همچنین طرفین توافق کردند که مصونیت اعضای شورای نظامی مطلق نخواهد بود و در برخی موارد از جمله جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت می‌تواند لغو شود.»

مذاکرات دو طرف شامگاه امروز جمعه ۱۱ مرداد / ۲ اوت ادامه خواهد یافت.

معترضان سودان به دو گروه ائتلاف آزادی و تغییر و جبهه انقلاب تقسیم شده‌اند.  شورای نظامی و ائتلاف آزادی و تغییر با پادرمیانی اتیوپی و اتحادیه آفریقا یک توافق‌نامه سیاسی امضا کردند که به موجب آن می‌بایست یک شورای حاکمیتی تا برگزاری انتخابات آزاد تشکیل شود. جبهه انقلاب با این توافق مخالف است و استدلال می‌آورد که چنین توافقی شکننده است و خواسته‌های معترضان را تأمین نمی‌کند. دانشجویان و دانش‌آموزان معترض از طرفداران جبهه انقلاب‌اند.

بیشتر بخوانید: