ششمین نشست مشترک گارد ساحلی ایران و امارات برگزار شد. دیدار مقامهای نظامی دو کشور در میانه تنش موجود در خلیج فارس و تنگه هرمز انجام شد. رسانههای ایران برگزاری آن را امری عادی درباره مسائل متداول گزارش کردهاند. ایران گفته که خواهان بهبود روابط با رقبای منطقهای خود است. امارات نیز حضورش در جنگ یمن را کاهش داده است.
ششمین نشست مشترک گارد ساحلی ایران و امارات متحده عربی، سهشنبه ۸ مرداد / ۳۰ ژوئیه در تهران برگزار شد. این نشست در حالی برگزار شد که خلیج فارس و تنگه هرمز روزهای پرتنشی را پشت سر میگذارند.
تنشها بین ایران و آمریکا در ماه گذشته بر سر چند حمله به نفتکشها و کشتیهای کشورهای مختلف از جمله امارات و ژاپن بالا گرفت. ایران یک پهپاد آمریکایی را سرنگون کرد و آمریکا هم از ساقط کردن یک پهپاد ایرانی خبر داد. همچنین پس از آنکه بریتانیا یک نفتکش ایرانی را در جبل الطارق توقیف کرد، ایران هم کشتی بریتانیایی استینا ایمپرو را در تنگه هرمز توقیف کرد. بریتانیا ناوهای «دانکن» و «مونتروز» را برای تأمین امنیت کشتیها به خلیج فارس فرستاده است.
پیش از آن، آمریکا ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و چند فروند بمبافکن بی۵۲ را از اردیبهشت ماه سال جاری برای آنچه «مقابله با تهدیدهای ایران» خوانده به منطقه خلیج فارس فرستاده بود.
در حالیکه رسانههای خارجی نشست مشترک گارد ساحلی ایران و امارات را در چارچوب تلاش برای کاهش تنشهای منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز ارزیابی کردهاند، یک مقام ایرانی که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفته است این نشست درباره این مسائل نیست و به همکاریهای متداول دو کشور میپردازد. او گفت: «این یک جلسه فنی است که از مدتها پیش برای بحث در مورد مسائل مشترک دریایی تدارک دیده شده است.»
عصر سهشنبه سردار قاسم رضایی، فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی و محمدعلی مصباح الاحبابی، سرتیپ فرمانده گارد ساحلی امارات متحده در چارچوب ششمین نشست مشترک گارد ساحلی دو کشور دیدار کردند.
رسانههای ایران گزارشی از مذاکرات دو طرف درباره مسائل روز منطقه منتشر نکردهاند و نوشتهاند که دو فرمانده نظامی بیشتر درباره مسائلی همچون تعاملات مرزی، قاچاق مرزی، تسهیلات برای تجار، صیادان، بیماران و گردشگران، توسعه روابط دیپلماتیک و تحکیم انتظامات مرزی گفتوگو کردهاند.
در این میان قاسم رضایی تنها اشاره کوچکی به اوضاع منطقه کرده و گفته است: «نباید اجازه دهیم سایر کشورها امنیت منطقه را خدشهدار کنند، بلکه باید جلوی جولان و منفعتطلبی آنها در منطقه گرفته شود.»
محمدعلی مصباح الاحبابی نیز در این دیدار بر استمرار اقدامات مشترک و هماهنگیها برای امنیت تجارت و سلامت دریانوردی تأکید کرده و گفته است: «مداخله بعضی از دولتها در خطوط اول دریانوردی، ایجادکننده مشکل در منطقه است که با روابط حسنه، باید امنیت را در خلیج فارس و عمان برقرار کنیم.»
در پی افزایش تنشها در منطقه، ایران گفته است که میخواهد روابط خود را با عربستان سعودی و امارات متحده عربی رقبای سنی خود در منطقه، بهبود بخشد. امارات متحده نیز پس از حمله به چهار نفتکش در آبهایش حضور نظامی خود در یمن را کاهش داد. در یمن، عربستان سعودی و متحدانش درگیر یک جنگ نیابتی با ایران هستند.
مقام ایرانی که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفت: «ایران همواره به امنیت خلیج فارس اهمیت زیادی داده است و به همکاری بین همه کشورهای خلیج فارس نیاز دارد.»
دور قبلی نشست مشترک گارد ساحلی ایران و امارات ۳۰ مهرماه سال ۱۳۹۲ به مدت دو روز در تهران برگزار شد.
روز گذشته، دوشنبه ۷ مرداد / ۲۹ ژوئیه، دریادار حسین خانزادی، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی خبر داد که ایران و روسیه قرار است در آینده نزدیک در دریای عمان، تنگه هرمز و همینطور خلیج فارس رزمایش مشترک دریایی برگزار کنند. ایران و روسیه همچنین یک توافقنامه نظامی امضاء کردهاند.
آخرین بار ایران و روسیه چهار سال پیش در دریای خزر رزمایش مشترک برگزار کردند.
بیشتر بخوانید: