وزیر امور خارجه بریتانیا در واکنش به توقیف نفتکش استینا ایمپرو بریتانیا توسط سپاه گفته است که لندن “فکر شده اما جدی” برخورد خواهد کرد. اکنون یک نفتکش بریتانیا در توقیف ایران است و ایران نفتکش “مصدر” را که آن را چند ساعت در روز جمعه توقیف کرد، رها کرده است.

نفتکش “استینا ایمپرو” بریتانیا

به گزارش رویترز، جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا شامگاه ژوئیه ۱۹ / ۲۸ تیر به توقیف نفتکش کشورش توسط سپاه واکنش نشان داد و گفت کار ایران “کاملا غیرقابل قبول” است و واکنش بریتانیا “فکر شده” خواهد بود.

هانت که با همتای آمریکایی‌اش، مایک پومپئو، در رابطه با امنیت آب‌های خلیج فارس گفت‌وگو کرده اکنون منتظر است که سفر هوایی جواد ظریف، همتای ایرانی‌اش به پایان برسد که این بحران را با دیپلماسی حل کنند.

هانت می‌گوید که دولت بریتانیا به دنبال حل بحران از طریق “گزینه‌های نظامی” نیست و ترجیح می‌دهد که با استفاده از مجاری “سیاسی” وضعیت موجود را خاتمه دهد. او می‌گوید “آنچه که آشکار است این است که این وضعیت باید حل شود.”

جرمی هانت اضافه کرد که کسی که از محدود شدن آزادی حرکت کشتی‌ها در منطقه بیشترین آسیب را خواهد دید خود ایران است.

عصر جمعه، روابط عمومی سپاه پاسداران اعلام کرد، نیروهای سپاه نفتکش استینا ایمپرو بریتانیا را که با پرچم این کشور از بندر فیجره امارات به طرف الجبیل عربستان می‌رفت توقیف کرده‌اند.

رخدادهای بعدی یکی پس از دیگری اتفاق افتادند. چندی بعد از انتشار خبر توقیف استینا ایمپرو، منابع آمریکایی اعلام کردند که سپاه پاسداران یک نفتکش دوم با نام Mesdar که با پرچم لیبریا به طرف مقصدی در عربستان سعودی در حرکت بوده را هم توقیف کردند. در تکمیل خبر مشخص شد که مالک کشتی مصدر بریتانیاست.

وزیر خارجه بریتانیا توقیف دو نفت‌کش بریتانیایی را از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را تأیید کرد. جرمی هانت در واکنش به خبر توقیف دو کشتی بریتانیا از سوی ایران اعلام کرد که دولت بریتانیا به زودی نشستی اضطراری درباره بررسی راه‌حل‌هایی برای آزادکردن نفت‌کش‌های متوقف‌شده برگزار خواهد کرد.

دو ساعت بعد از خبر توقیف نفتکش دوم، منابع ایرانی از جمله خبرگزاری‌ تسنیم خبر دادند که کشتی مصدر توقیف نشده است. منابع ایرانی از قول “منابع نظامی مطلع” گزارش دادند که “کشتی مصدر در چارچوب ماموریت جاری گشتی‌های نیروهای مسلح در منطقه خلیج فارس صرفا نسبت به ضرورت دریانوردی بی‌ضرر و رعایت مقررارت زیست محیطی توجیه شده و ادامه مسیر داده است.”

شرکت کشتیرانی بریتانیایی “نوربالک یو کی” که مدیریت کشتی مصدر را به عهده دارد خبر آزادی این کشتی را تایید کرده است و گفته است که ارتباط با خدمه کشتی برقرار است و همه خدمه سالم هستند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هم بعد از اعلام خبر توقیف نفتکش اول بریتانیا توسط نیروهای سپاه پاسداران در جمع خبرنگاران در کاخ سفید گفت: “بریتانیا متحد ماست. همیشه همینطور بوده. “

ترامپ در ادامه سخنانش افزود: “این [حادثه] نشان می‌دهد که آنچه که درباره ایران گفتم درست است. دردسر و فقط دردسر.”

تنش‌های اخیر بین ایران و بریتانیا از دو هفته پیش با توقیف نفتکش “گریس ۱” حامل نفت خام ایران در تنگه جبل‌الطارق توسط نیروی دریایی بریتانیا آغاز شد. دولت محلی جبل‌الطارق جمعه ۱۲ ژوئیه/۲۱ تیر اعلام کرد که “گریس ۱” حامل دو میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه نفت خام بود. دولت بریتانیا ادعا می‌کند که قرار بوده این محموله نفتی در بندر بانیاس سوریه تخلیه شود. ایران می‌گوید این محموله نفتی برای حمل به سوریه نیست.

پیش از افزایش تنش‌های روز جمعه به دلیل توقیف کشتی‌های بریتانیا، دولت محلی جبل‌الطارق با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده بود که که دادگاه عالی این کشور توقیف نفتکش “گریس ۱” را به مدت سی روز تمدید کرده است.

در همین زمینه: