سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد که جمهوری اسلامی در حال حاضر از سطح ۴,۵ درصد اورانیوم غنیسازی عبور نمیکند. رهبر جمهوری اسلامی گفته بود که بهطور قطع کاهش تعهدات ایران به برجام ادامه خواهد یافت.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، سهشنبه ۲۵ تیر درباره افزایش احتمالی سطح غنیسازی اورانیوم از سوی جمهوری اسلامی گفت: «قرار ما این نیست که از غنیسازی ۴,۵ درصد عبور کنیم، فعلاً در این سطح میمانیم.»
کمالوندی با بیان اینکه در حال حاضر نیاز فعلی کشور ۴,۵ درصد اورانیوم غنیسازی شده است، افزود: «اگر راکتور تهران به سوخت نیاز داشته باشد، تا چند سال آینده سوخت مورد نیاز تأمین است و در صورتی که این سوخت به ایران تحویل داده نشود ما میتوانیم آن را تولید کنیم.»
ایران ۱۶ تیر / ۷ ژوئیه اعلام کرد که گام دوم کاهش تعهدات برجامی را برداشته و از غنیسازی اورانیوم در سطح ۳,۶۷ درصد، میزان تعیینشده در برجام، عبور میکند. کمالوندی فردای آن روز گفت افزایش سطح غنیسازی اورانیوم از مرز ۴,۵ درصد عبور کرده است. بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز ساعاتی بعد عبور ایران از حد مجاز غنیسازی اورانیوم را تأیید کردند.
آژانس ۱۹ تیر / ۱۰ ژوئیه در گزارشی به شورای حکام نیز اعلام کرد که خلوص غنیسازی اورانیوم ایران از ۳,۶۷ درصد که در توافق هستهای مقرر شده، به ۴,۵ درصد افزایش یافته است. بر اساس این گزارش، میزان ذخایر اورانیوم با غنای پایین ایران به ۲۱۳,۵ کیلوگرم (حدود ۳۱۶ کیلوگرم UF6) رسیده است. بر اساس توافق هستهای سال ۲۰۱۵، سقف ذخایر اورانیوم با غنای پایین ایران ۲۰۲,۵ کیلوگرم تعیین شده. در گزارش پیشین آژانس که بیش از دو هفته پیش با اجرای اولین گام کاهش تعهدات ایران منتشر شد، این رقم ۲۰۵ کیلوگرم بود.
بهروز کمالوندی امروز (سهشنبه) گفت: «در حال حاضر میزان انباشت اورانیوم غنیسازی شده بیش از ۳۰۰ کیلوگرم است و سرعت انباشت افزوده میشود در واقع غنیسازی همانند لوکوموتیوی میماند که هر چه به جلو میرود بر سرعتش افزوده میشود.»
او میزان غنیسازی اورانیوم در ایران را تابع مؤلفههای «منطق فنی و نیاز کشور و منطق سیاسی» دانست و افزود: «ممکن است بر اساس منطق سیاسی میزان و درصد غنیسازی تغییر کند؛ همانگونه که بر اساس این منطق غنیسازیها محدود شد.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی امروز (سهشنبه) در دیدار امامان جمعه سراسر کشور، در ارتباط با کاهش تعهدات برجامی ایران، خطاب به کشورهای اروپایی گفت: «شما اروپاییها که هیچ یک از تعهدات خود را اجرا نکردهاید، به چه حقی از ما میخواهید که به تعهدات خود پایبند باشیم؟ بدانید که ما تازه کاهش تعهدات را شروع کردهایم و این فرایند قطعاً ادامه خواهد یافت.»
گام دوم ایران در کاهش تعهداتش در برجام با واکنشهای منفی همراه شد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هشدار داد که ایران باید مراقب باشد. ژاپن از ایران خواست از حدی که برجام برای غنیسازی اورانیوم تعیین کرده، عبور نکند. بریتانیا و فرانسه نیز از ایران خواستند تا به تعهدات خود پایبند باشد.
روز گذشته وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا درباره حفظ برجام نشستی برگزار کردند که در انتهای این نشست فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که اقدامات اخیر ایران در کاهش تعهداتش به برجام نقض فاحش برجام نیست و به همین دلیل طرفهای اروپایی قصد ندارند بند مکانیسم حل اختلاف در برجام یا «مکانیسم ماشه» را فعال کنند.
بیشتر بخوانید:
بنیامین نتانیاهو پس از آن که اتحادیه اروپا روز دوشنبه اعلام کرد نقض اخیر قرارداد هسته ای از سوی حکومت ایران چندان چشمگیر نبوده تا ضرورت تجدید تحریمها را ایجاب کند!!، گفت برخی کشورهای تنها زمانی متوجه تهدید حکومت ایران خواهند شد که موشکهای هسته ای آن در خاک اروپا فرود آید!.
sattar beheshti / 17 July 2019