یک هفته پس از توقیف سوپرتانکر حامل نفت ایران در جبل‌الطارق، پلیس این منطقه از بازداشت ناخدای این نفتکش و یک افسر بلندپایه آن خبر داد. با وجود اعتراض‌های جمهوری اسلامی، نفتکش ایران همچنان در توقیف می‌ماند.

نفتکش عظیم «گریس ۱» که نفت خام ایران را حمل می‌کرد پنج‌شنبه ۱۳ تیر / ۴ ژوئیه در جبل‌الطارق توقیف شد.
نفتکش عظیم «گریس ۱» که نفت خام ایران را حمل می‌کرد پنج‌شنبه ۱۳ تیر / ۴ ژوئیه در جبل‌الطارق توقیف شد.

به‌گزارش آسوشیتدپرس، پلیس جبل‌الطارق بعد از ظهر پنج‌شنبه ۲۰ تیر / ۱۱ ژوئیه اعلام کرد که ناخدای نفتکش عظیم متعلق به ایران به نام «گریس ۱» که در آب‌های این منطقه توقیف شده است، به‌همراه افسر ارشد آن بازداشت شده و مورد بازجویی قرار گرفتند.

بازداشت این دو نفر به اتهام نقض تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه عنوان شده است. هر دو نفر هندی‌تبار هستند.

پلیس جبل‌الطارق همچنین اسناد و سیستم‌های الکترونیکی این نفتکش را هم ضبط کرده است. پلیس گفته است که نفتکش «گریس ۱» فعلاً در توقیف می‌ماند.

پنج‌شنبه ۱۳ تیر / ۴ ژوئیه سروزیر جبل‌الطارق با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که یک فروند سوپرتانکر با نام «گریس ۱» در حال انتقال نفت خام ایران به بندر «بانیاس» در سوریه بود که بر اساس حکم قضائی توسط نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا به دلیل دور زدن تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه توقیف شد. مقامات جمهوری اسلامی توقیف نفتکش ایرانی در جبل‌الطارق را مصداق راهزنی دریایی دانسته‌اند. ایران در اعتراض سفیر بریتانیا در تهران را به وزارت امور خارجه فراخواند.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران روز گذشته هشدار داد که این اقدام بریتانیا بی‌پاسخ نمی‌ماند. او گفت: «اقدام انگلیسی‌ها کاری بسیار سخیف، غلط و اشتباه بود و به زیان آن‌ها است. (…) به انگلیسی‌ها گوشزد می‌کنم که شما آغازگر ناامنی هستید و تبعات آن را بعداً درک خواهید کرد.»

جرمی هانت، وزیر امور خارجه بریتانیا، امروز (پنج‌شنبه) بار دیگر تأکید کرد که توقیف نفتکش «گریس ۱» به‌دلیل نقض تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه بود. او به شبکه الجزیره گفت: «مقصد این نفتکش رژیمی بود که علیه مردم خود سلاح شیمیایی استفاده کرده است.»

روز گذشته (چهارشنبه) خبرگزاری صدا و سیما اعلام کرد که یک نفتکش بریتانیایی از واهمه اقدام تلافی‌جویانه ایران به سرعت و مخفیانه خلیج فارس را ترک کرد.

در پی این رویداد، وزارت دفاع بریتانیا امروز (پنج‌شنبه) در بیانیه‌ای گفت شناورهای ایرانی تلاش کردند مانع از عبور یک نفتکش بریتانیایی از تنگه هرمز شوند که با قرار گرفتن ناو بریتانیایی «اچ ام اس مونت‌رز» بین شناورهای ایرانی و نفتکش و همچنین چند اخطار شفاهی، قایق‌های ایرانی مسیر خود را تغییر دادند و نفتکش بریتانیایی موفق شد از تنگه هرمز عبور کند.

سخنگوی دولت بریتانیا نیز از ایران خواست تا بحران کنونی را با چنین اقداماتی تشدید نکند. او همچنین یادآوری کرد که توقیف نفتکش «گریس ۱» در جبل‌الطارق به تحریم‌های سوریه ارتباط دارد نه تحریم‌های ایران.

روابط عمومی منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه پاسداران امروز (پنج‌شنبه) تلاش شناورهای نیروی دریایی سپاه برای توقیف نفتکش بریتانیایی در خلیج فارس را تکذیب کرد.

محمد باقری، رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی دو روز پیش اقدام بریتانیا در توقیف نفتکش ایرانی را اقدامی تلافی‌جویانه در پاسخ به سرنگونی پهپاد آمریکایی توسط ایران دانسته و گفته بود: «این اقدام بدون پاسخ نخواهد ماند و در صورت مقتضی، در زمان و مکانی مناسب، پاسخ این اقدام داده خواهد شد.»

بیشتر بخوانید: