با پایان گرفتن هفتمین دور مذاکرات صلح آمریکا و طالبان و همچنین مذاکرات بین افغانها که هر دو مثبت ارزیابی شدهاند، زلمی خلیلزاد در یک سفر اعلامنشده به چین میرود. نفوذ چین در منطقه رو به افزایش است و خلیلزاد میخواهد از این نفوذ برای پایان دادن به جنگ ۱۸ ساله افغانستان بهره بگیرد. اشرف غنی نیز با استقبال از روند صلح بار دیگر بر مذاکرات مستقیم دولت و طالبان تأکید کرد.
بهگزارش آسوشیتدپرس، جزئیات بیشتری از سفر زلمی خلیلزاد، نماینده آمریکا در امور صلح افغانستان به چین که امروز پنجشنبه ۲۰ تیر / ۱۱ ژوئیه انجام میشود، منتشر نشده است اما این سفر فقط چند روز پس از آنکه او برای اولین بار از پیشرفتهای «قابل توجه» در چهار موضوع اصلی توافقنامه صلح سخن گفت، صورت میگیرد.
خلیلزاد روز گذشته (چهارشنبه) از پایان دور هفتم مذاکرات آمریکا و طالبان در دوحه و سفرش به چین خبر داد. او در صفحه توئیتر خود نوشت: «من امروز صبح با نمایندگان طالبان دیدار کردم. حالا به چین میروم و سپس به واشنگتن بازمیگردم تا گزارشها و مشورتهای مربوط به روند صلح را ارائه کنم.»
خلیلزاد شنبه گذشته، ۱۵ تیر / ۶ ژوئیه یک روز پیش از برگزاری نشست بین افغانها در قطر نوشته بود که دور هفتم مذاکرات صلح از هر زمان دیگر «پرثمرتر» بوده و «ما در هر چهار بخش توافقنامه صلح پیشرفت قابل ملاحظه داشتیم: تضمینها در مبارزه با تروریسم، خروج نیروها، شرکت در گفتوگو و مذاکرات بینالافغانی، و آتشبس جامع و دایمی.»
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا ماه گذشته گفته بود که واشنگتن امیدوار است که تا ۱۰ شهریور / یکم سپتامبر بتواند به توافق صلح برای پایان دادن به جنگ افغانستان دست یابد.
سفر زلمی خلیلزاد به چین در حالی صورت میگیرد که براساس گزارشهای منتشرشده در افغانستان، پیش از او هیئتی از طالبان و حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان بهتازگی به پکن سفر کردهاند.
با وجود حضور آمریکا در افغانستان و میلیاردها دلار هزینهی واشنگتن برای برقراری امنیت در این کشور، در کنار پاکستان، ایران و روسیه، روزبهروز بر نفوذ چین در افغانستان نیز افزوده میشود.
چین میزبان مذاکرات پیشین طالبان و دولت افغانستان بود و علاقه زیادی به ثروت معادن این کشور و همچنین کاهش احتمال خشونت و بیثباتی مزمن در مرز باریک دو کشور است. این باریکه در ناحیه «دالان واخان» در شرق افغانستان که واخان افغانستان را به شهرستان خودمختار تاشکورگان تاجیک در چین متصل میکند، قرار دارد.
چین حق بهرهبرداری از معادن «مسعینک» در ولایت لوگر در ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی کابل را دارد. این منطقه بزرگترین معدن مس افغانستان است و حدود ۴۵۰ میلیون تن سنگ مس دارد که دهها میلیارد دلار میارزد. با این حال، نبود امنیت و هرج و مرج اقتصادی در کشور مانع از توسعه این معادن شده است.
جانان موسیزی، سفیر پیشین افغانستان در چین سال گذشته گفته بود که پکن برای ایجاد یک تیپ کوهستانی برای کمک به عملیات ضدتروریستی کمک میکند اما هیچ نیرویی از چین در افغانستان مستقر نشد. افزون بر پشتیبانی نظامی، چین برای نیروهای افغان تجهیزات و آموزش فراهم کرده است.
با وجود رد فعالیتهای نظامی چین در منطقه، گزارشهای تأیید نشدهای نشان میدهند که چینیها وسایل نقلیه نظامی در «دالان واخان» در سایه کوههای هندوکش با تاجیکستان در شمال و پاکستان در جنوب مستقر کرده است.
افغانستان همچنین عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای، تحت رهبری پکن است که به گفته کارشناسان، مداخله غرب و نفوذ آمریکا در آسیای مرکزی را به چالش میکشد.
زلمی خلیلزاد پس از دیدار از چین به آمریکا بازخواهد گشت. او میگوید در ادامه گفتوگوها با طالبان، دو طرف در باره چگونگی روابط میان افغانستان و آمریکا پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان بحث خواهند کرد.
پیش از این گفته شده بود که نمایندگان آمریکا و طالبان قرار است در پایان هفتمین دور مذاکرات صلح بیانیه مشترکی صادر کنند اما زلمی خلیلزاد در مورد این بیانیه چیزی نگفته است.
دولت افغانستان نیز مذاکرات صلح را در مسیر درست ارزیابی کرده و اظهار امیدواری کرده است که پس از مذاکرات اخیر بین افغانها، تا دو ماه دیگر مذاکرات مستقیم میان دولت و طالبان آغاز شود.
محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، امروز پنجشنبه ۲۰ تیر / ۱۱ ژوئیه در کنفرانس سالانه اتحادیه اروپا پیرامون مبارزه علیه فساد، شرایط برای صلح را مساعد خواند و تأکید کرد که «همین لحظه زمان صلح است». او اما تصریح کرد که مسیر صلح هموار نیست.
اشرف غنی گفت صلح تنها با پذیرش دعوت و شرکت در گفتوگوها به دست نمیآید؛ برای رسیدن به صلح، به گفتوگوی جدی نیاز است و برای این کار، باید حدود و صلاحیتها در سطح ملی روشن شود.
رئیس جمهوری افغانستان گفتوگو را «هدفمند» خواند و گفت در مورد صلح افغانستان، گفتوگو تنها بین دولت و طالبان باید انجام شود زیرا دو طرف اصلی جنگ جاری، تنها دولت و گروه طالبان هستند.
بیشتر بخوانید: