مرضیه امیری، عاطفه رنگریز، ندا ناجی و مریم (آنیشا) اسدالهی سه فعال کارگری و یک روزنامه‌نگار زن که در تجمع مسالمت‌آمیز ۱۱ اردیبهشت دستگیر شده‌اند، هنوز با گذشت دو ماه از روز جهانی کارگر در زندان به سر می‌برند. سازمان دیده‌بان حقوق بشر از قوه قضائیه ایران خواسته است این چهار زن را به فوریت آزاد کند.

دیده‌بان حقوق بشر ۲۸ ژوئن/هفتم تیر در بیانیه‌ای با اشاره به بازداشت بیش از ۳۵ تن در جریان تظاهرات مسالمت‌آمیز سازمان‌های مستقل کارگری در اول ماه مه، نسبت به ادامه حبس ندا ناجی و عاطفه رنگریز و مرضیه امیری انتقاد کرد.

بنا بر این اعلامیه، مقام‌های قضائی جمهوری اسلامی این فعالان را به اتهام «اخلال در نظم عمومی» و «اقدام علیه امنیت ملی» در زندان نگاه داشته‌اند. ۲۸ خرداد / ۱۸ ژوئن نیز آنیشا اسدالهی که چند روز پس از بازداشت اولیه آزاد شده بود، مجددا دستگیرشد.

مایکل پِیج رئیس بخش خاورمیانه دیده‌بان حقوق بشر گفته است مقامات قضایی ایران این چهار زن را به خاطر فعالیت مسالمت‌آمیزشان مجازات می‌کنند.

بیانیه دیده بان حقوق بشر در ادامه به روند دستگیری، بازجویی و زندان چهار زن پرداخته و از جمله با استناد به شهادت دو تن- که به دلایل امنیتی نامی از آن‌ها برده نشده- گفته شده است ماموران امنیتی ناجی، رنگریز و امیری را به مدت هفت هفته در زندان اوین تحت بازجویی قرار داده‌اند.

مقامات سپس امیری را به بخش زنان زندان اوین منتقل کرده‌اند و رنگریز و ناجی را به زندان قرچک ورامین؛ جایی که ۱۷۰ زن به اتهاماتی از جمله سرقت و قتل زندانی‌اند.

جمال عامل، همسر ندا ناجی در تویتی در باره محل نگهداری همسرش نوشته است که تعدادی از زندانیان زندان قرچک از بیماری‌هایی نظیر ایدز و هپاتیت رنج می‌برند، و به بهداشت و درمان دسترسی ندارند. آب زندان قابل آشامیدن نیست و زندانیان ناگزیرند آب آشامیدنی را به ۴۰ برابر قیمت بازار تهیه کنند.

آنیشا اسدالهی روز ۱۸ ژوئن در محل کار خود توسط ۱۲ مامور امنیتی بازداشت شده است. ماموران قبل از انتقال او به زندان اوین، او را به آپارتمان برادرش برده‌اند. او در سلول انفرادی است و خانواده‌اش اجازه ملاقات با او را ندارند.

دیده‌بان حقوق بشر تأکید کرده است طبق مقررات بین‌المللی زندان‌ها باید مجهز به مراقیت‌های پزشکی و آب آشامیدنی باشند.

دیده‌بان حقوق بشر سپس به مجاز نبودن ایجاد تشکل‌های مستقل کارگری در ایران اشاره کرده و افزوده است چند تن دیگر از فعالان کارگری از جمله اسماعیل بخشی، سپیده قُلیان، امیر علیقلی، ساناز اللهیاری، و امیر حسین محمدی فر در زندان به سر می‌برند و اسماعیل عبدی، محمد حبیبی، و محمود بهشتی لنگرودی، سه عضو برجسته کانون صنفی معلمان ایران نیز زندانی هستند.


در همین زمینه: