رئیس انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان از بررسی پرونده افزایش قیمت سیب‌زمینی در ستاد تنظیم بازار خبر داد و با اشاره به لزوم پیگیری این مسئله از سوی وزارت جهاد کشاورزی گفت که افزایش قیمت سیب‌زمینی ممکن است به افزایش صادرات، مشکلاتی در تولید و عرضه و یا احتکار این محصول توسط بنکداران مربوط باشد.

در آغاز فصل برداشت صیفی‌جات، قیمت سیب‌زمینی به هشت هزار تومان در هر کیلوگرم رسید: احتکار و صدور بی‌رویه به عراق و افغانستان

۱۱ فروردین سال جاری گمرک صدور سیب‌زمینی را ممنوع کرد اما هنوز دو ماه نگذشته بود که مجدداً صدور سیب‌زمینی آزاد شد. با سقوط ارزش پول ایران در برابر دلار آمریکا صادرات سودآورترین امکان کسب درآمد سرشار برای تولیدکنندگان است. آن‌ها محصولاتشان را با ریال تولید می‌کنند و در کشورهای همسایه به دلار می‌فروشند. در این بین صادرات محصولات خام کشاورزی که با آب کم و امکانات محدود در فلات ایران تولید می‌شود، سودآورترین امکان برای کسب درآمدهای سرشار است که به حیب دلالان و محتکران می‌ریزد. صیفی‌جات (پیاز و سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی و مانند آن) بخش عمده‌ای از سبد غذایی اقشار کم‌درآمد را تشکیل می‌دهد. این محصولات اما در کشورهای همجوار به ویژه در عراق خریدار دارد.

از فروردین سال جاری تاکنون قیمت هر کیلوگرم سیب‌زمینی در میدان مرکزی تره‌بار از سه هزار تومان به هفت هزار تومان و سپس به هشت هزار تومان رسید. در بازار خرده‌فروشی‌ها و میوه‌فروشی‌ها قیمت‌ها متغیر است و معمولاً افزایش می‌یابد.

فصل برداشت سیب‌زمینی در ایران آغاز شده است. حسین ابراهیمی، رئیس انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان در گفت‌وگو با ایسنا گفت:

«در حال حاضر سیب‌زمینی جدید به بازار آمده و دلایل افزایش قیمت این محصول در شرایط فعلی باید از وزارت جهاد کشاورزی پیگیری شود.»

ابراهیمی اعلام کرد افزایش قیمت این محصول در جلسه هفته آینده ستاد تنظیم بازار به بحث گذاشته می‌شود. این مقام مسئول گفت:

«سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان نیز باید گزارش کند که افزایش قیمت سیب‌زمینی به علت افزایش صادرات است، یا مشکلاتی در زمینه تولید و عرضه وجود دارد.»

رئیس انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان احتمال داد که علاوه بر صدور صیفی‌جات، بنکداران نیز با احتکار این محصولات قصد دارند قیمت‌ها را بالا ببرند.

در این میان فقط دست کشاورزان و مصرف‌کنندگان که هر دو از لایه‌های کم‌درآمد جامعه‌اند خالی می‌ماند.

پیش از این با بالا گرفتن انتقادات از صدور صیفی‌جات به عراق، دفتر توسعه وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده بود که صرفاً مازاد تولیدات به خارج از ایران صادر می‌شود.

بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی سال گذشته بیش از ۶۱۰ هزار تن سیب‌زمینی به خارج از ایران صادر شده است. عراق و افغانستان مهم‌ترین خریدار صیفی‌جات تولید شده در ایران‌اند.

بیشتر بخوانید: