دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در ژاپن رهبری علی خامنه‌ای را به رسمیت شناخت و اعلام کرد که تنها خواسته او عدم دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای است. بهرام قاسمی، سفیر ایران در مجلس سنای فرانسه سخنان محمد جواد ظریف را تکرار کرد: با فتوای خامنه‌ای شرط ترامپ برآورده شده است. بحث اما بر سر بند غروب برجام است: بر  اساس این بند بعد از ۱۰ سال ایران می‌تواند سانتریفوژهای غنی‌سازی را افزایش دهد و پس از ۱۵ سال نیز اجازه دارد حجم اورانیوم کمتر غنی‌شده خود را زیادتر کند. عربستان با این بند مخالف است.

صبح سه‌شنبه ۲۸ مه/ ۷ خرداد: بهرام قاسمی سفیر ایران در فرانسه در در کنفرانس «کاهش تنش در خلیج فارس» در مجلس سنای این کشور

بهرام قاسمی، سفیر ایران در پاریس صبح سه‌شنبه ۲۸ مه/ ۷ خرداد در کنفرانس «کاهش تنش در خلیج فارس» در مجلس سنای فرانسه اعلام کرد: سلاح هسته‌ای هیچگاه در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران قرار نداشته و این موضوع علاوه بر اینکه مستند به فتوای علی خامنه‌ای است، با توافق برجام نیز که اجرای تعهدات ایران ۱۴ بار از سوی آژانس بین‌المللی هسته‌ای مورد تایید قرار گرفته، به اثبات رسیده است.

روز گذشته لحن رئیس جمهوری آمریکا در سفرش به ژاپن درباره ایران تغییر کرد. ترامپ در یک نشست خبری با آبه شینزو، نخست‌وزیر ژاپن که در کاخ آکاساکا در توکیو برگزار شد، گفت:

«ایران شانس این را دارد که کشوری بزرگ باشد. با همین رهبری. ما به دنبال تغییر رژیم نیستیم و این را صریح می‌گوییم.»

رئیس جمهوری آمریکا سپس به تأکید گفت که خواسته‌اش تغییر رژیم ایران نیست، بلکه می‌خواهد مطمئن شود که ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نمی‌کند.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران سپس شامگاه گذشته با انتشار پیامی در توییتر شرط ترامپ با فتوای علی خامنه‌ای برآورده شده است:

«آیت‌الله خامنه‌ای مدت‌ها پیش با صدور فتوایی در منع تسلیحات هسته‌ای، اعلام کردند که ما به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیستیم. تروریسم اقتصادیِ ” تیم بی ” به مردم ایران آسیب می‌رساند و در منطقه تنش ایجاد می کند. اقدامات و نه حرف‌های دونالد ترامپ نشان خواهد داد که هدف وی هم همین است یا خیر!»

سفیر ایران بیش و کم همزمان با این تحولات همین معنا را در سخنانی خود در مجلس سنای پاریس تکرار کرد. قاسمی در گلایه از فرانسه به عنوان یکی از قدرت‌های تضمین‌کننده برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) گفت:

«این یک قصه تلخ و بسیار خطرناک است که عضو دائم شورای امنیت، یک قطعنامه شورای امنیت را نقض می‌کند و شوربختانه از دیگر کشورهای عضو شورای امنیت و سایر ملل می‌خواهد تا آنان هم خطای راهبردی او را تکرار کنند و با زورمداری تمام دیگر کشورها را به تحریم ایرانیان فرا می‌خواند.»

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در سفرش به بغداد به کشورهای خلیج فارس پیشنهاد امضای پیمان منطقه‌ای عدم تجاوز را داد. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز روز گذشته از پیشنهاد ظریف استقبال کرد. بهرام قاسمی در سنای فرانسه یک بار دیگر این پیشنهاد را تکرار کرد:

«ایران اعتقاد راسخ دارد که هیچ کشوری در این منطقه نمی‌تواند به تنهایی تضمین‌کننده صلح و ثبات و امنیت خود باشد. برای یک ثبات پایدار و صلح و امنیت همه کشورهای منطقه باید در یک تلاش جمعی با اراده‌ای راسخ و در یک همکاری مشترک در این مسیر به طور مشترک اقدام کنند.»

از نظر عربستان سعودی اما با تجدید نظر در بند غروب برجام ایران برای همیشه از دسترسی به سلاح هسته‌ای بازمی‌ماند. بر  اساس این بند بعد از ۱۰ سال ایران می‌تواند سانتریفوژهای غنی‌سازی را افزایش دهد و پس از ۱۵ سال نیز اجازه دارد حجم اورانیوم کمتر غنی‌شده خود را زیادتر کند. نظارت بر برنامه موشکی سپاه هم یکی از موارد اختلاف ایران با آمریکا و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس است.

در همان حال تلویزیون ملی ژاپن اعلام کرد که آبه شینزو، نخست‌وزیر ژاپن در تدارک سفر به تهران برای دیدار با رهبر و رئیس جمهوری اسلامی ایران است. این سفر دو هفته دیگر انجام می‌شود. جان بولتون مشاور امنیت ملی ترامپ نیز در هفته جاری به ابوظبی امارات سفر کند. اجلاس فوق‌العاده اتحادیه عرب پنجشنبه این هفته و اجلاس سازمان همکاری‌های اسلامی یک روز بعد از آن برگزار می‌شود. مکه میزبان هر دو اجلاس است.

بیشتر بخوانید: