سازمان بینالمللی «نجات کودکان» در گزارش تازهای درباره جنگ افغانستان نسبت به وضعیت کودکان در این کشور هشدار داده و گفته است در دو سال گذشته یکسوم کشتهشدگانِ غیرنظامی کودک بودهاند و از هر ۱۰ کودک کشتهشده، ۸ کودک قربانی مواد انفجاری شدهاند.
سازمان نجات کودکان در گزارش تازه خود افغانستان را بهعنوان یک منطقه جنگی، کشوری خطرناک برای کودکان دانسته و گفته است نزدیک به یکسوم تلفات غیرنظامیان در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ در این کشور را کودکان تشکیل میدهند.
براین اساس، در افغانستان، در درگیریهای نظامی و اقدامات تروریستی سال ۲۰۱۸ میلادی، ۹۹۲ کودک کشته شدند که بیشتر آنها قربانی مواد انفجاری شدهاند. در سال ۲۰۱۷ میلادی نیز سه هزار و ۱۷۹ کودک کشته شدند که ۲۵۱ نفر آنها دختر بودند.
مجموع تلفات کودکان در سال ۲۰۱۷ میلادی در جنگها و درگیریهای نظامی افغانستان، یمن، سوریه، نیجریه و عراق، ۷ هزار و ۳۶۴ نفر عنوان شده که افغانستان در صدر این کشورها قرار دارد. در این سال شمار کودکان قربانی در یمن یکهزار و ۳۱۶ نفر، در سوریه یکهزار و ۲۷۱ نفر، در نیجریه ۸۱۸ نفر و در عراق ۷۱۷ نفر بوده است.
شمار کودکان کشتهشده بر اثر شلیک موشک و خمپاره و انفجار نارنجک در افغانستان به نسبت بزرگسالان بیشتر بوده و ۸۴ درصد مرگومیر کودکان در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ ناشی از این انفجارها بوده است. این در حالی است که مرگ ۵۶ درصد بزرگسالانِ غیرنظامی ناشی از این اقدامات بوده است.
بهگفته اونو ون مانن، رئیس بخش افغانستان سازمان نجات کودکان، قوانین بینالمللی به صراحت گفتهاند که در جریان جنگها باید تمامی طرفهای درگیری اطمینان داشته باشند که به کودکان آسیبی نمیرسد، با وجود این، هر سال هزاران کودک افغان بر اثر انفجارها قربانی میشوند. او مسئول مرگ این کودکان را طرفهای درگیری اعم از نیروهای دولتی، نیروهای خارجی مستقر در افغانستان و گروههای مسلح مخالف دولت افغانستان دانسته است.
سازمان نجات کودکان همچنین بر آسیبهای روانی بر کودکانی که از انفجارها جان سالم بهدر میبرند تأکید کرده و افسردگی و آگورافوبیا (هراس از فضای باز) را دو پیامد اصلی آن دانسته است.
سازمان نجات کودکان بهمنظور مصونیت کودکان از جنگ، کارزار سه سالهای را از امروز، پنجشنبه ۲۶ اردیبهشت / ۱۶ مه در افغانستان راهاندازی کرد.
این سازمان از دولت افغانستان و گروههای مسلح خواسته است در حملات خود و استفاده از مواد منفجره به حفظ جان کودکان توجه کنند. همچنین از دولت افغانستان خواستهشده که برای کمک مداوم مالی به خانوادههای آسیبدیده در جنگ اقدام شود. بهگفته این سازمان خدمات بشردوستانه در افغانستان با ۸۰ درصد کسری بودجه روبهرو است که باید برطرف شود.
بیشتر بخوانید: