گروه‌های فلسطینی اعلام کردند که پس از دو روز تبادل آتش در نوار غزه بین فلسطینی‌ها و اسرائیل، با میانجی‌گری مصر در این منطقه آتش‌بس برقرار شده است. اسرائیل درباره آتش‌بس اظهارنظری نکرده است.

دو روز تبادل آتش‌ بین فلسطینی‌ها و اسرائیل در نوار غزه
دو روز تبادل آتش‌ بین فلسطینی‌ها و اسرائیل در نوار غزه

در دو روز اخیر بار دیگر رویدادی مرگبار در نوار غزه تکرار شد. ابتدا صدها موشک از نوار غزه به سمت اسرائیل شلیک شد و سپس ارتش اسرائیل به غزه حمله کرد و پایگاه‌های گروه حماس را هدف قرار داد. در این حملات متقابل بار دیگر چندین نفر کشته و زخمی شدند و ویرانی به بار آمد. کشورهای مختلف نیز براساس نقطه نظرات متفاوت، یا یکی از طرف‌ها یا هر دو طرف را محکوم کردند.

شبکه تلویزیونی متعلق به حماس اعلام کرد که نمایندگان فلسطینی و مصری گفته‌اند که آتش‌بس در نوار غزه از ساعت ۴ و ۳۰ دقیقه بامداد دوشنبه ۱۶ اردیبهشت / ۶ مه برقرار شده است. از طرف اسرائیل هنوز این آتش‌بس تأیید نشده است.

به‌گفته کماندوهای ارتش اسرائیل، صبح یکشنبه ۱۵ اردیبهشت / ۵ مه بیش از ۶۰۰ موشک به مناطق اسرائیلی شلیک شد. این موشک‌ها تا شهرهای جنوبی اشدود، اشکلون و بئر شبع شلیک شدند، چهار نفر را کشته و هفت نفر را زخمی کردند. به‌گفته ارتش اسرائیل سامانه دفاع موشکی «گنبد آهنین» این کشور ۱۵۰ موشک شلیک‌شده را هدف قرار داده و دو سوم موشک‌ها در مناطق غیرمسکونی فرود آمده‌اند.

نیروی هوایی اسرائیل در پاسخ ۲۶۰ پایگاه حماس و جهاد اسلامی در غزه را مورد حمله قرار داد که در جریان این حملات ۱۹ نفر کشته و ۱۴۶ نفر زخمی شدند. مقامات اسرائیلی گفته‌اند پایگاه‌های پرتاب موشک، کارخانه‌های سلاح و یک تونل نیز نابود شدند.

بنیامین نتانیاهو، در آغاز نشست هیئت دولت در روز یکشنبه اعلام کرد که به ارتش دستور داده «حملات گسترده‌ای» را علیه گروه‌های فلسطینی به‌اجرا بگذارند. نیروهای مستقر در کنار نوار غزه نیز تقویت شدند.

حمله اسرائیل به پایگاه‌های گروه جهاد اسلامی متداول نیست و معمولاً اسرائیل حماس را مسئول حملات به خاک خود می‌داند و پایگاه‌های این گروه را مورد حمله قرار می‌دهد اما این بار این گروه که در سال ۱۹۸۱ تأسیس شده، از سوی ایران حمایت می‌شود و با حزب‌الله لبنان رابطه نزدیکی دارد نیز هدف نظامی اسرائیل قرار گرفت. برای اسرائیل مشخص است که بیشتر موشک‌هایی که از غزه شلیک می‌شوند توسط این گروه  به سمت خاک اسرائیل پرتاب می‌شوند.

حماس و جهاد اسلامی اهداف متفاوت و رقابت دارند. در حالی که حماس با میانجی‌گری مصر خواهان دستیابی به آتش‌بس با اسرائیل هستند، جهاد اسلامی و حامی آن ایران همه کار برای جلوگیری از حل و فصل درگیری‌ها انجام می‌دهند.

در حالی که مصر به‌عنوان کشوری که با اسرائیل رابطه خوبی دارد تلاش می‌کند آرامش به غزه بازگردد و دست گروه‌های اسلامی از صحرای سینا کوتاه شود، ایران غزه را به‌عنوان منطقه‌ای مطلوب برای گسترش نفوذ خود می‌‌داند. از ۱۰۰ میلیون دلاری که ایران سالانه در نوار غزه خرج می‌کند بخش بزرگی به جیب گروه جهاد اسلامی می‌رود.

در گذشته چنین نبود و حماس رابطه بهتری با ایران داشت. اکنون انبارهای موشکی جهاد اسلامی از حماس بزرگتر است. به‌گفته منابع داخلی غزه در ماه‌های اخیر مصر فشارهای زیادی بر حماس وارد کرد. عباس کمال، رئیس سازمان اطلاعات مصر به یحیی السنوار، رئیس دفتر حماس در غزه گفته است که یا ایران را انتخاب کند یا با انتخاب مصر آرامش را در این منطقه برگزیند.

درگیری‌های دو روز اخیر در نوار غزه در حالی شکل گرفت که از هفته آینده اسرائیل میزبان مسابقه آواز یوروویژن است. از این رو برخی از صاحب‌نظران معتقدند که اسرائیل به‌منظور برگزاری آرام این مراسم در پی ادامه درگیری‌ها نیست.

درگیری‌های روزهای اخیر از جمعه و پس از کشته‌شدن چهار فلسطینی شعله‌ور شد. دو نفر از آن‌ها در تظاهرات هفتگی «روز سرزمین» یا «راهپیمایی بزرگ بازگشت» نزدیک به حصارهای مرزی با اسرائیل و دو تن دیگر در حمله هوایی به یک پایگاه مرزی حماس کشته شدند. ارتش اسرائیل اعلام کرد حملات روز جمعه، واکنشی به حملات غزه بوده که به زخمی شدن دو سرباز در مرزهای این کشور انجامیده است. پس از آن حمله یک پهپاد اسرائیلی به یک خودرو سه فلسطینی را زخمی کرد و در جواب به این حمله موشک‌های حماس به سمت اسرائیل شلیک شدند.

بیشتر بخوانید: