شامگاه دوشنبه ۱۵ آوریل/ ۲۶ فروردین مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا مهمان دانشگاه ای اند ام تگزاس، یکی از صد دانشگاه برتر آمریکا بود. بخشی از سخنان پمپئو در تشریح رئوس سیاست خارجی دولت ترامپ به ایران اختصاص داشت. پمپئو گفت نظامیان و دیپلمات‌ها به یکدیگر نیاز دارند و به پشتوانه هم عمل می‌کنند. وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که سپاه کنترل ۲۰ درصد از اقتصاد عراق را در اختیار گرفته است.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا قبل از آنکه درباره ایران صحبت کند، مهم‌ترین وظیفه دیپلماسی را در وهله اول تأمین امنیت ملی و در وهله بعدی گوش دادن به سخن دیگری برای پرهیز از کژتابی‌هایی که ممکن است به جنگ بینجامد دانست:

«واقعیت این است که شرکت‌های آمریکایی به بازارهای جهانی نیاز دارند تا بتوانند کالاهایشان را بفروشند. رئیس جمهور ترامپ مصمم است این بازارها را به روی کالاهای آمریکایی باز کند و ما با دیپلمات‌هایمان برای رسیدن به این هدف تلاش می‌کنیم.»

پمپئو پس از این مقدمات، در بخش دیگری از سخنانش در جمع دانشجویان دانشگاه ای اند ام تگزارس سپس بحث استراتژی آمریکا در برابر جمهوری اسلامی ایران را در میان آورد:

«ما سیاست اعمال فشار حداکثری برای تغییر ماهیت جمهوری اسلامی ایران را در پیش گرفتیم تا مطمئن شویم این کشور مثل یک کشور عادی رفتار می‌کند و دست برمی‌دارد از صدور ترور به سراسر جهان. در حالی که ما اینجا هستیم، جمهوری اسلامی تروریست‌های خود را به اروپا اعزام می‌کند. دیپلمات‌های ما در تلاش‌اند که آن‌ها را متوقف کنند.»

پمپئو در پاسخ به یکی از دانشجویان درباره میزان تحریم‌هایی که با اقدام دولت آمریکا علیه سپاه در انتظار شرکت‌ها و نهادها و اشخاص وابسته به سپاه است گفت:

«بگذارید درباره تحریم‌های مشخصی صحبت نکنیم. ابتدا باید به جایی بازگردیم که این تصمیم گرفته شد. باید یک قدم به عقب برگردیم. مأموریت ما این است که در خاورمیانه صلح و ثبات ایجاد کنیم. به همین سبب برای شکست دادن گروه دولت اسلامی (داعش) ائتلافی تشکیل دادیم.  دومین گام ما این است که بزرگ‌ترین تهدید را مشخص کنیم. یعنی جمهوری اسلامی ایران، مهم‌ترین حامی مالی تروریسم، حزب‌الله لبنان و شبه‌نظامیان شیعه عراقی که در عراق برخلاف مصالح ملی این کشور فعالیت می‌کنند. می‌بینید که در یمن چه اتفاقی می‌افتد. سازمان ملل در استکهلم به توافق خوبی دست پیدا کرد اما ایرانی‌ها اجازه ندادند این توافق به اجرا دربیاید. باید به ایران تفهیم کرد که حمایت از تروریسم در سراسر خاورمیانه به نغع این کشور نیست.»

دولت آمریکا دوشنبه ۱۵ آوریل/ ۲۶ فروردین با درج اطلاعیه‌ای در فدرال رجیستر (روزنامه رسمی دولت فدرال آمریکا) رسماً سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در فهرست گروه‌های تروریستی این کشور قرار داد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا ۸ آوریل / ۱۹ فروردین با انتشار بیانیه‌ای سپاه پاسداران را جزو گروه‌های تروریستی قرار داده بود. شورای عالی امنیت ملی نیز در واکنش به این اقدام اعلام کرد دولت آمریکا را «دولت حامی تروریسم» و «فرماندهی مرکزی آمریکا موسوم به سنتکام» و تمامی نیروهای وابسته به آن را «گروه تروریستی» می‌داند.

وزیر خارجه آمریکا در ادامه سخنانش گفت که سپاه پاسداران ۲۰ درصد از اقتصاد عراق را تحت کنترل خود درآورده است.پمپئو گفت:

«توصیه من به همه اشخاصی که در این معاملات شرکت دارند یا در رأس بانک‌های اروپایی نشسته‌اند و با شرکت‌های[وابسته به سپاه] معامله می‌کنند که سهمی از این ۲۰ درصد را به دست بیاورند این است که از قبل این معاملات را بررسی کنند.»

همزمان با سخنرانی وزیر خارجه آمریکا در تگزاس، کنت مک کنزی، فرمانده ستاد مرکزی ارتش آمریکا در غرب آسیا (سنتکام) در سفر به ریاض با ولی‌عهد سعودی دیدار و گفت‌و‌گو کرد. رزمایشی هم در خلیج فارس و دریای عمان برای مین‌روبی تنگه هرمز آغاز شده است. در این رزمایش آمریکا، بریتانیا و فرانسه حضور دارند.

بیشتر بخوانید: