احد آزادیخواه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از تصویب مصوبه هدیه ازدواج به دختران زیر ۲۰ سال در این کمیسیون خبر داده اما گفته در این مورد حداقل سن برای ازدواج دختران مطرح نشده است. با این حال تصویب طرحهای مشوق ازدواج برای دختران زیر ۲۰ سال ممکن است به ترویج کودکهمسری کمک کند.
علیرضا ابراهیمی، دبیر کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ایرنا، دراین زمینه گفته: «با توجه به ماده ۲۹ طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده پیشنهادهای مختلفی در کمیسیون فرهنگی مطرح شد و این پیشنهاد علی مطهری رای آورد.»
بر اساس مصوبه کمیسیون، دولت مکلف به اختصاص وام قرضالحسنه به ازای تولد هر یک از فرزندان سوم بهبعد، پرداخت ۵۰ درصد حق اولاد بیشتر برای کارکنان دولت به ازای فرزندان دوم بهبعد و همچنین هدیه ازدواج به دخترانی که زیر ۲۰ سال ازدواج کنند، شد.
بر اساس ماده ۲۹ این طرح، دولت مکلف شد به دخترانی که زیر ۲۰ سال و پسرانی که زیر ۲۴ سال ازدواج میکنند، هدیه ازدواج پرداخت کند.
به گفته او اگرچه در مصوبه ازدواج دختران زیر ۲۰ سال قید شده، اما اینگونه نیست که آن دختر ۱۰ یا ۱۳ ساله هم باشد.
به گفته این نماینده، از آنجا که قانون منع ازدواج زیر ۱۳ سال وجود دارد و در این مصوبه تنها اهرمهای تشویقی قید شده است، این مشوق برای دختران بالای ۱۳ سال است.
طرح اصلاح ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی که به طرح کودکهمسری شهرت پیدا کرده است، مهر ۹۷ در مجلس مطرح و یک فوریت آن تصویب شد. براساس تبصره این طرح حداقل سن ازدواج در دختران ۱۶ و پسران ۱۸ سال تعیین شده و ازدواج دختران زیر ۱۳ سال ممنوع اعلام شده بود. اما بعد کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس به عنوان کمیسیون اصلی بررسیکننده، این طرح را رد کرد و حسن نوروزی، سخنگوی کمیسیون قضایی در توضیح این اقدام اعلام کرد که این طرح به دلیل کامل نبودن آن رد شده است.
تصویب طرحهای مشوق ازدواج برای دختران زیر ۲۰ سال میتواند به ترویج کودکهمسری کمک کند.
این مصوبه به صحن مجلس میرود و ممکن است دولت با آن مخالفت کند یا پیشنهادات دیگری مطرح کند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس میگوید این مصوبه بار مالی برای دولت به همراه نخواهد داشت، چون بار مالی آن در برنامه ششم توسعه دیده شده است.
ابراهیمی این مصوبه را با توجه به اینکه جمعیت کشور در حال پیر شدن است، هزینه ندانسته و گفته این چنین مصوبهای میتواند کشور را سرپاتر و سرحالتر نگهدارد.
اما طیبه سیاوشی، نماینده دیگر مجلس ایران معتقد است این طرح بار مالی سنگینی دارد. او گفته مکلف کردن صرف دولت به پرداخت این هزینهها راهکار مناسبی نیست و این مشوقها جوابگو نخواهد بود.
به گفته سیاوشی، طرح افزایش جمعیت و تعالی خانواده درباره سیاستهایی است که مشوق افزایش جمعیت هستند. این سیاستهای تشویقی مسائل مختلفی دارند و بسیار مفصل هستند و اینکه دولت بتواند از عهده آنها بربیاید قابلتأمل است.
سیاوشی همچنین گفته هنگامی مطرح شدن طرح هدیه ازدواج، زنان عضو کمیسیون فرهنگی حضور نداشتند و این طرح ساعت ۱۵ به بررسی گذاشته شده است.
به گفته او، با اهتمام چند نفر از مردان این طرح مورد حمایت قرار میگیرد و هرچقدر برخی دیگر بحث میکنند که اجازه دهید خانمها حضور داشته باشند، کسی گوش نمیکند.
او گفته قرار است کف و سقفی برای سن پرداخت این هدیه در نظر گرفته شود. موافقان طرح میگویند کف و سقفش در قانون مشخص شده است.
سییاوشی اما تاکید کرده که قانون و مشخصا ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی دست را باز گذاشته و حتی افراد زیر ۱۳ سال هم میتوانند با اذن پدر ازدواج کنند و مشمول این هدیه شوند.
بیشتر بخوانید: