نیکولاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا و خوان گوایدو، رهبر مخالفان در فراخوانهایی جداگانه از طرفداران خود خواستند به خیابانها بیایند. طرفداران گوایدو نسبت به وضعیت بد اقتصادی کشور و کمبود مایحتاج اولیه اعتراض دارند و برای تغییر این وضعیت به او به عنوان رهبر اپوزیسیون و پشتیبانی گسترده بینالمللی از او دل بستهاند. طرفداران مادورو اما نگران دخالت کشورهای خارجی در امور داخلی ونزوئلا هستند. همزمان با دور جدید ناآرامیها، ایالات متحده نیز تحریمهای جدیدی علیه شرکت ملی نفت ونزوئلا اعمال کرد.
به گزارش خبرگزاری «الجزیره»، مردم ونزوئلا قرار است بار دیگر امروز شنبه ۶ آوریل/ ۱۷ فروردین به خیابانها بیایند. این تظاهرات کمتر از یک هفته بعد از قطعی گستره برق انجام میشود که سبب شد بسیاری از مردم برای مدتی از دسترسی به خدمات اساسی و همینطور آب محروم بمانند.
خوان گوایدو که اواخر ماه ژانویه خود را رئیسجمهوری ونزوئلا خواند، از هوادارانش خواسته تا در کاراکاس و سایر شهرهای کشور گرد هم بیایند تا علیه نیکولاس مادورو و شرایط «غمانگیز»ی که ونزوئلا دچارش شده، اعتراض کنند.
گوایدو و طرفدارانش دولت مادورو را نامشروع میدانند.
او پنجشنبه ۴ آوریل/ ۱۵ فروردین با حضور در پارلمان ونزوئلا گفت:
«فراخوان برای ۶ آوریل است، در سرتاسر کشور و در نقاط مختلف. این فقط اعتراض علیه وضعیتی نیست که به آن دچاریم بلکه یک پایان مشخص برای اشغال است.»
او گفت که این یک «نمایش خوب» از مردم ونزوئلا خواهد بود «تا به وضعیت غمانگیزی که در آن زندگی میکنیم خو نکنیم.»
دولت مادورو که گوایدو و ایالات متحده را به تلاش برای کودتا در ونزوئلا متهم میکند، در پاسخ به فراخوان گوایدو از هوادارانش خواست تا در کاراکاس راهپیمایی کنند.
نظرات موافقان و مخالفان دولت مادورو
یک مرد ۶۶ ساله ونزوئلایی طرفدار دولت با نام جولیو سزار آکودو به خبرگزاری الجزیره گفته است که او در این راهپیمایی «برای آزادی کشورش» شرکت میکند:
«ما از دخالت سایر کشورها برای اداره ونزوئلا خسته شدهایم. ما کشوری آزاد میخواهیم و نمیخواهیم زانو بزنیم.»
داکسیک موسکوئرا، ۵۵ ساله، یکی دیگر از طرفداران دولت، گفته است که مردم ونزوئلا «به عشق سرزمین مادری» راهپیمایی میکنند:
«اگر آنها بیرون میروند، ما هم میرویم. خیابان به مردم تعلق دارد، نه به اپوزیسیون و ما برای قدرت بخشیدن به کشورمان میرویم.»
اما آنها که میخواهند مادورو برود میگویند که کشور در راه سقوط است.
خوزه اسپینوزا، مرد ۶۶ ساله مخالف دولت:
«یعنی میشود که دولت این بحران را نبیند؟ اینها سطح فقر ما و این واقعیت را که مردم دیگر حتی از پس تامین خورد و خوراک خود برنمیآیند، نمیبینند؟ ما به تغیر نیاز داریم. نمیتوانیم با این شرایطی که داریم تجربه میکنیم، بدون برق و آب ادامه بدهیم. این زندگی نیست.»
یک جوان به نام میگل هم به الجزیره گفته است:
«من ۲۷ سال دارم. نمیتوانم خانه بخرم. شغلی ندارم. آیندهای ندارم. هیچ فرصتی وجود ندارد و مردم میترسند بروند بیرون و اعتراض کنند. این وحشتناک است.»
میلیونها ونزوئلایی در سالهای اخیر به خاطر ابرتورم، بیکاری و کمبود غذا و دارو کشورشان را ترک کرده و به کشورهای همجوار پناه بردهاند.
گوایدو تحت فشار است
تظاهرات اخیر در شرایطی برنامهریزی شده که بحران ونزوئلا عمیقتر شده است.
اوایل هفته جاری مجلس موسسان ونزوئلا به درخواست دادگاه عالی مصونیت پارلمانی گوایدو را لغو کرد. هفته پیش دولت گفت که رهبر مخالفان را به مدت ۱۵ سال از سمتهای دولتی محروم میکند.
دولت مادورو گوایدو را متهم به تشویق خشونت و دریافت پول غیرقانونی از کشورهای خارجی میکند.
تحلیلگران لغو مصونیت گوایدو را یک چالش بزرگ برای او میدانند.
مارکو تروگی، یک تحلیلگر ونزوئلایی:
«حالا گوایدو هیچ مصونیتی ندارد. زندانی هم نشده، پس ایالات متحده هیچ توجیهی برای مداخله ندارد. ظرفیت او برای بسیج نیروها کاهش یافته است. این یک چالش بزرگ برای رهبر مخالفان است.»
در این میان ایالات متحده تحریمهای جدیدی را علیه ۳۴ نفتکش متعلق به شرکت نفت دولتی ونزوئلا (PDVSA) اعمال کرده است.
مایک پنس، معاون رئیسجمهوری ایالات متحده روز جمعه این خبر را اعلام کرد.
پنس گفته است دولتش دو شرکت دیگر را هم که نفت خام ونزوئلا را به کوبا منتقل میکنند، مشمول تحریمها کرده است.
- در همین زمینه
برای چپها خیلی غم انگیزه که رفیق مادورو ، جایگاه واقعی سوسیالیسم رو در جهان تعیین کرده
فاضلی / 06 April 2019