سیل به بازار وکیل شیراز، یکی از مهمترین بازارهای تاریخی ایران رسید. بازار وکیل که در دوران زندیه ساخته شده در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در گذشته در بازار وکیل چندین چاه برای عبور آب وجود داشت. این چاهها در جربان «بهسازی» بازار مسدود شد و به جای آن چاههایی با دریچه تنگ حفر شد که از عهده سیلاب برنیامدند.
بازار وکیل شهر شیراز یکی از مشهورترین بازارهای سنتی و تاریخی ایران، به فرمان کریم خان زند ساخته شده و اکنون در مرکز شهر شیراز (شرق میدان شهدا) قرار گرفته است. در کنار بازار مکانهای دیگر چون مسجد و حمام تاریخی وکیل نیز در قرار دارند. در اثر بارش بیوقفه باران سیل در شهر شیراز جاری شد. در دروازه قرآن سیل خودروها را با خود برد و به کشته شدن دستکم ۱۷ نفر انجامید. بازار وکیل هم از سیل مصون نماند. علی اکبر عبدالهی نماینده بازاریان در بازار وکیل شمالی دوشنبه ۵ فروردین به رسانههای داخلی گفت:
«در پی بارندگی شدید امروز آب وارد بازار وکیل شد و به دلیل عدم وجود چاه دفع آب سطحی مناسب در این مجموعه آب توسط کسبه به داخل کانال تأسیسات زیر سازه بازار وکیل هدایت شد. در جلسهای که دو هفته پیش در فرمانداری شیراز برگزار شد، بازاریان بازار وکیل اعلام کردند که این محل به چاه خروج آب سطحی نیاز دارد اما مسئولان مربوطه عنوان کردند که بازار احتیاج به شستن و چاه آب ندارد.»
در گذشته در بازار وکیل برای چنین مواقعی چندین چاه وجود داشت اما در به اصطلاح «بهسازی» و «کفسازی» بازار وکیل این چاهها مسدود شد و به جای آن چاههای دیگری با دهانه تنگتر حفر شد که توانایی دفع آبهای سطحی در زمان بارندگی و سیل را ندارند.
علی اکبر عبدالهی نماینده بازاریان گفت:
«در پی ورود آب به بازار وکیل، امروز بازاریان به ناچار این آبها را به داخل کانال تاسیسات هدایت کردهاند که در این محل انباشته شده و راه خروجی ندارد و باید به وسیله تجهیزات مناسب تخلیه شود. ارتفاع سطح مغازهها تا کف بازار حدود ۸۰ سانتی متر است و اگر این آبها به داخل شبکه تاسیسات هدایت نمیشد امکان آن وجود داشت که به داخل مغازهها نفوذ کند.»
بازار وکیل با شماره ۹۲۴ در تیر ۱۳۵۱ در فهرست میراث ملی به ثبت رسید. این بازار حدود ۲۵۰ سال پیش به فرمان کریم خان زند با الهام از از بازار قیصریه لار بنا نهاده شد و با سقفی به ارتفاع ۱۱ متر، بلندترین بازار قدیمی ایران محسوب میشود. به دلیل خاکریزی کف این بازار ارتفاع طاقها به ۱۰ متر کاهش یافته است. راسته شمالی – جنوبی را بازار بزازان نیز نامیدهاند. در سال ۱۳۱۵ به علت گسترش خیابان زند ۱۱ حجره از حجرههای این ضلع از بین رفت.
در زیر چهار سوق، حوض بزرگی از سنگ مرمر قرار داشت که آب آن از آبراهی که از زیر بازار ترکشدوزها میگذشت، فراهم میشد. این آبراه به صورت طاق ضربی است و از آجر و ساروج ساخته شده و همچنان وجود دارد اما حوض مرمرین به علت بالا آمدن کف بازار، از بین رفته است. دریچهها و روزنههایی به نام «جامخانه» یا «هورنور» در زیر سقف جاسازی شده بود که هوا و نور کافی را به بازار میرساند اما پس از بازسازی، این روزنهها بسته شدهاند.
بیشتر بخوانید: