گروههای حقوق بشری و تشکلهای سیاسی در فلسطین حمله نیروهای امنیتی حماس به مردم معترض در نوار غزه را محکوم کردند و خواهان آزادی دستگیرشدگان و شنیدن صدای مردم شدند. شهروندان غزه در اعتراض به وضعیت معیشتی خود و افزایش هزینههای زندگی و مالیات تظاهرات کرده بودند.
گروهی از فعالان رسانهای مستقل حدود یک ماه پیش در شبکههای اجتماعی کارزاری را با شعار «ما میخواهیم زندگی کنیم» آغاز کردند که از پنچشنبه به شکل اعتراضات خیابانی درآمد. از همان روز پنجشنبه نیروهای حماس با شلیک تیرهوایی و ضرب و شتم معترضین را پراکنده کردند. ویدیوهای برخورد خشونتآمیز حماس با مردم بهسرعت در شبکههای اجتماعی منتشر شدند. معترضین میگویند آنها با ضربات باتوم و تنها به دلیل اعتراض به وضعیت بغرنج معیشتی در نوار غزه، مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند.
نیروهای امنیتی حماس همچنین بهزور وارد خانههای شهروندان غزه شدند و در امتداد نوارغزه، اردوگاه پناهجویان جبالیا در شمال، دیرالبلح در منطقه میانی و شهرهای خانیونس و رفح در جنوب دست به دستگیریهای گسترده زدند. به گزارش خبرگزاری الجزیره مصطفی ابراهیم، پژوهشگر کمیته مستقل حقوق بشر میگوید حماس در غزه با سرکوب و ممانعت از اعتراض صلحآمیز مردم، حقوق بشر و حق آزادی بیان را به صورت جدی نقض کرده است:
«نیروهای امنیتی به کمک دادستانی که از پوشش خبری اعتراضات جلوگیری کرد، با خشونت مردم را کتک زدند و به بهانه اینکه معترضین به سوی آنها سنگ پرتاب کردند وارد خانههای مردم شدند. آنها با این ادعا که اعتراضات از سوی سازمان فتح و سازمان آزادیبخش فلسطین حمایت میشوند، مردم را دستگیر کردند. حمله حماس به مردم علنا نشان داد که آنها به وضعیت حقوق بشر احترام نمیگذارند».
او با اشاره به دستگیری یک خبرنگار ۲۰ ساله گفت: «این بازتاب زوال آزادیهای عمومی در غزه است».
سازمان «مرکز حقوق بشر فلسطین» نیز در بیانیهای رفتار خشونتآمیز نیروهای حماس را محکوم کرد و آن را «جنایت و نقض قوانین ملی و بینالمللی» خواند. این سازمان همچنین از حماس خواست تا فورا دستگیرشدگان را بدون قید و شرط آزاد کند و خواهان این شد که مقامات صالح اقدامات لازم را برای توقف خشونت علیه مردم انجام دهند و به آزادیهای عمومی احترام بگذارند.
از سوی دیگر دهها تشکل سیاسی فلسطینی در نوار غزه از این «جنبش جوانان» اعلام حمایت کرده اند. این تشکلها میگویند از خواستههای مردم مبنی بر تاسیس اداره کار برای حمایت از حقوق کارگران و حفاظت از آنها در برابر استثمار، پایان دادن به کنترل انحصاری کالاها و قیمتها، نظارت بر بخش خصوصی و لغو همه مالیاتهایی که زندگی شهروندان را مختل کرده است پشتیبانی میکنند. این تشکلها همچنین حملات حماس به مردم را محکوم کردند و خواهان این شدند که به درخواست مردم مبنی بر کم کردن مالیاتها پاسخ داده شود.
یکی از اعضای گروه چپگرای «جبهه مردمی برای آزادی فلسطین» به الجزیره گفته:
«مردم فلسطین در ۱۲ سال گذشته و با وجود محاصره صبر زیادی از خود نشان دادهاند. مردم حق دارند اعتراض کنند و مشکلاتشان را به زبان بیاورند. همه ما تحت اشغال اسرائیل زندگی میکنیم و باید به ایثار این مردم احترام گذاشت».
این تشکل با انتقاد از سیاستهای اقتصادی حماس در بیانیهای اعلام کرد شرایط کنونی غزه و فاجعه انسانی در این منطقه حاصل اشغال اسرائیل و محاصره ۱۲ ساله اسرائیل و مصر است. این بیانیه همچنین به بخشی از مشکلات سیاسی داخلی فلسطین، از جمله اختلاف بین سازمانهای حماس و فتح و سیاستهای تنبیهی اعمالشده توسط سازمان آزادیبخش فلسطین علیه ساکنان غزه اشاره میکند که در این وضعیت نقش داشتهاند. سازمان آزادیبخش فلسطین برای فشار بر حماس سن بازنشستگی را کاهش داده و از پرداخت هزینه برق غزه به اسرائیل خودداری میکند.
علیرغم اصرار حماس بر نسبت دادن اعتراضات به محمود عباس و سازمان آزادیبخش فلسطین، تحلیلگران سیاسی این جنبش اعتراضی را نتیجه نرخ بیسابقه فقر و بیکاری در غزه میدانند که در جوانان به ۷۰ درصد میرسد. حدود ۲۰ هزار نفر از دانشجویانی که هر سال از دانشگاهها فارغالتحصیل میشوند شغل ندارند. افزون بر این خارج شدن بخشی از سازمانهای غیردولتی بینالمللی وضع را بدتر کرده است. یکی از تحلیلگران میگوید با وجود اینکه اعتراض آنها بیشتر از حماس، متوجه وضع موجود است، واکنش خشونتآمیز نیروهای امنیتی خشم افکار عمومی را بههمراه داشته است. همه در غزه تحت اشغال و فشار هستند.
بیشتر بخوانید: