يوکيا آمانو، مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی در سفری ناگهانی روز يکشنبه به ايران میرود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آژانس بينالمللی انرژی اتمی امروز جمعه ۲۹ ارديبهشتماه در بيانيهای اعلام کرد يوکيا آمانو در اين سفر که دو روز بهطول خواهد انجاميد با مقامهای ايرانی در مورد برنامه هستهای اين کشور گفتوگو خواهد کرد.
اين سفر دو روز پيش از آغاز ادامه مذاکرات هستهای ايران و آمريکا، روسيه، چين، بريتانيا، فرانسه و آلمان، معروف به گروه ۱+۵ صورت میگيرد. اين مذاکرات قرار است روز ۲۳ مه (سوم خرداد) در بغداد از سر گرفته شود.
رئيس کارشناسان آژانس بينالمللی انرژی اتمی، هرمان ناکائرتس از بلژيک در سفر آمانو به ايران وی را همراهی خواهد کرد.
همچنين مرد شماره دو آژانس، رافائل ماريانو گروسی آرژانتينی نيز در اين سفر حضور خواهد داشت.
بر اساس بيانيه آژانس بينالمللی انرژی اتمی، يوکيا آمانو روز دوشنبه يکم خرداد (۲۱ ماه مه) با سعيد جليلی مسئول گروه مذاکرهکننده ايران ديدار خواهد داشت.
اين سفر، نخستين سفر آمانو به ايران از آغاز دبيرکلی وی در آژانس بينالمللی انرژی اتمی در سال ۲۰۰۹ ميلادی تاکنون است
اين سفر، نخستين سفر آمانو به ايران از آغاز دبيرکلی وی در آژانس بينالمللی انرژی اتمی در سال ۲۰۰۹ ميلادی تاکنون است.
بهگفته يک سخنگوی آژانس، پيش از اين قرار بود مذاکرات جمهوری اسلامی ايران و آژانس بينالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه در وين، مقر اصلی آژانس برگزار شود اما با اعلام اين سفر مذاکرات در تهران ادامه میيابد.
ايران و آژانس در روزهای ۲۵ و ۲۶ ارديبهشتماه (۱۴ و ۱۵ ماه مه) با هدف محکزدن آمادگی ايران برای همکاری با بازرسان آژانس و رفع نگرانیهای آنها درباره برنامههای هستهای اين کشور در وين انجام شد که دو طرف آن را مثبت ارزيابی نمودند.
علیاصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس بينالمللی انرژی اتمی پس از اين مذاکرات گفت: “گفتوگوهای خوبی با يکديگر داشتيم. فضای حاکم بر جلسات نيز بسيار خوب و سازنده بود.”
آژانس بينالمللی انرژی اتمی میخواهد امکان بازديد از سايتهای هستهای ايران را داشته باشد که در رأس آنها سايت نظامی پارچين قرار دارد. اما ايران تاکنون به اين درخواست پاسخ مثبتی نداده است.
ايران میگويد، بازرسان آژانس دو بار در سال ۲۰۰۵ از سايت پارچين بازديد کردهاند و هيچ چيزی نيافتهاند. با اين حال آژانس اعلام میکند از آن زمان به اطلاعاتی دست يافته است که ايجاب میکند بار ديگر از سايت پارچين بازديد داشته باشند.
بسياری از صاحبنظران اين ديدارها را آزمونی در مورد اهداف هستهای ايران پيش از مذاکرات بغداد میدانند.
ايران مذاکرات خود با کشورهای موسوم به ۱+۵ را در روز ۲۶ فروردين (۱۴ آوريل) پس از وقفهای ۱۵ ماهه در استانبول از سر گرفت.
روز گذشته سعيد جليلی، مسئول مذاکرات هستهای ايران با کشورهای غربی، در آستانه دور جديد اين مذاکرات نسبت به اعمال فشار غرب عليه ايران هشدار داد و گفت ايران غنیسازی اورانيوم را تعليق نخواهد کرد.
آمريکا و متحدان غربی آن همواره خواهان تعليق غنیسازی اورانيوم در ايران بودهاند. آنها میگويند ايران با غنیسازی اورانيوم در پی دستيابی به توانايی توليد سلاح هستهای است، اتهامی که ايران آن را رد میکند.