بیش از ۵۰ تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، با تدوین طرحی، خواستار تغییر نام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به «وزارت فرهنگ، هنر و ارشاد اسلامی» شدهاند. طرح نمایندگان مجلس کوتاه است و به ظاهر تغییری در وظایف ارشاد اسلامی به وجود نمیآورد اما به رویکرد پهلوی دوم برای گسترش فعالیتهای هنری بیشباهت نیست. این طرح در مجلس اعلام وصول شده است.
۵۰ تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرحی ارائه دادهاند که بر اساس آن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میبایست به «وزارت فرهنگ، هنر و ارشاد اسلامی» تغییر نام دهد. نمایندگان که عمده آنها از اعضای فراکسیون اصلاحطلباناند، در این طرح نوشتهاند:
«یکی از مهمترین وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رسیدگی و حمایت از رشتههای گوناگون هنری است. این موضوع تحت عنوان رواج فرهنگ و هنر اسلامی در اهداف اساسی و همچنین سیاستگذاری برای رشد و اعتلای فرهنگ و هنر ایران و اسلام به عنوان عناصر هویت ملی در وظایف آن وزارتخانه ذکر شده است.»
آنها سپس با اشاره به اهمیت «اقتصاد هنر» گفتهاند که هنرمندان تجسمی، موسیقی، تئاتر و سینما میتوانند در «اقتصاد مقاومتی» سهم خود را ادا کنند و «عمق نگاه ایرانی اسلامی» را در جای جای جهان به نمایش و تبلیغ بگذارند.
هفته گذشته اعضای خانه تئاتر با تجمع در ساختمان خانه تئاتر بیانیهای در اعتراض به دخالتهای غیر قانونی قوه قضائیه و بازداشت و احضار کارگردانان منتشر کردند. هنرمندان معترض در این بیانیه از معاونت هنری، مرکز هنرهای نمایشی و شورای نظارت و ارزشیابی وزارت ارشاد خواسته بودند «وجاهتِ قانونی» و حدود مسئولیتها و اختیاراتشان را برای هنرمندان آشکار کنند.
در دوران پهلوی دوم گسترش حوزه فعالیتهای هنری، دولت را ناگزیر به برنامهریزی برای تاسیس نهاد تازهای کرد: هنرهای ملی که از سال ۱۳۰۹ تاسیس شده بود، بازسازی شد و متعاقب آن اداره هنرهای زیبا به وجود آمد. هدف اساسی دولت از تأسیس چنین سازمانی ترویج آثار هنری و تشویق آثار گذشتگان و تاسیس نمایشگاه سالانه نقاشی و حجاری و سایر آثار هنری و حفظ آثار ملی بود. طرح نمایندگان مجلس ناظر به این معناست.
پیش از این محمد رحمانیان، کارگردان تئاتر به دلیل «تکخوانی» صدای زن و شهرام گیلآبادی، مدیر خانه تئاتر، به دادسرا احضار و با قرار کفالت آزاد شده بودند. سعید اسدی، مدیرکل تئاتر شهر و مریم کاظمی، کارگردان نمایش «رؤیای شب تابستان» نیز بازداشت و با وثیقه آزاد شده بودند. عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران نیز از وزارت ارشاد اسلامی خواسته بود با نمایش «بینوایان» اثر حسین پارسایی که خود از مسئولان وزارت ارشاد اسلامی است برخورد کند.
در زمینه موسیقی هم هفته گذشته ارشاد اسلامی علی قمصری، نوازنده تار و آهنگساز سرشناس را به دلیل اجرای یک ترانه دو صدایی با صدای زن از ادامه فعالیت هنری منع کرد. مهدی یراحی، خواننده موسیقی پاپ نیز به خاطر اعلام همبستگی با کارگران فولاد اهواز و انتشار موزیک ویدیوی ضد جنگ «پارهسنگ» از ادامه فعالیت هنری منع شده است.
بیشتر بخوانید:
با توجه به توسعه فرهنگ رشوه در نظام اسلامی معتقدم وزرات ارتشائ اسلامی. اسم بهتریه.
روزبه / 18 January 2019
بنده نام «وزارت امور ممیزی و سانسور اسلامی» را پیشنهاد میکنم.
کارو / 18 January 2019