ماهوارهای که ایران تحت عنوان «پیام» با ماهوارهبر «سیمرغ» به فضا پرتاب کرد، در مدار قرار نگرفت. رییس پژوهشگاه هوافضا به خبرگزاریهای داخلی گفته است انحراف ماهواره از مدارش به عملکرد تیم هدایت و بخش دینامیک ربط دارد و نه به برد موشکهای سیمرغ که به گفته او در این مدت چهار برابر افزایش پیدا کرده است. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا اقدام جمهوری اسلامی به پرتاب ماهواره را تهدیدی برای اروپا و آمریکا دانسته.
سهشنبه ۲۵ دی/ ۱۵ ژانویه محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد که ماهوارهبر سیمرغ به فضا پرتاب شد اما بعد از طی دو مرحله موفق، در مرحله سوم به سرعت کافی نرسید و «پیام» در مدار قرار نگرفت. فتحالله امی، رییس پژوهشگاه هوافضا، چهارشنبه ۲۶ دی اما اعلام کرد که برد موشکهای سیمرغ به عنوان ماهوارهبر در این مدت چهار برابر افزایش پیدا کرده و ماهواره در مدارش قرار گرفته اما بعد از دو روز گردش از مدار خارج شده:
«انحراف مداری ماهوارهها به عملکرد تیم هدایت و بخش دینامیک پرواز و نه مربوط به تیم طراحی و ساخت ماهوارهبر مربوط میشود. ماهواره “پیام” به دلیل نداشتن میکروموتورهای اصلاحکننده انحراف مداری داشت.»
به گفته رییس پژوهشگاه هوافضا میکروموتورها ماندگاری ماهواره را در مدار با دقت بالا تضمین میکنند و ماهوارههایی که قرار است بیش از ۶ ماه در مدار بمانند، حتماً به میکروموتورها نیاز دارند در حالی که ماهواره پیام فاقد این نوع موتورها بوده است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا چند ساعت بعد از اعلام پرتاب ماهواره پیام با انتشار پیامی در توئیتر اعلام کرد که این اقدام ایران تهدیدی برای اروپا و آمریکا به شمار میآید:
«ایران در مخالفت با جامعه بینالملل و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، یک وسیله پرتاب فضایی را آزمایش کرد. این پرتاب بار دیگر نشان میدهد که ایران به دنبال تواناییهای پیشرفته موشکی است که اروپا و خاورمیانه را تهدید میکند.»
بر اساس قطعنامه سازمان ملل ایران از آزمایش موشکهای بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هستهای منع شده است. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی اما اعلام کرده بود هدف از پرتاب ماهواره پیام جمعآوری اطلاعاتی «درباره آب و هوا، کشاورزی، آب سرزمینی و جنگلها» است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفته است ایران دروغ میگوید و هدفی جز «آزمایش مرحله نخست موشک بین قارهای، برخلاف همه توافقها» ندارد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفته است ایران دروغ میگوید و هدفی جز «آزمایش مرحله نخست موشک بین قارهای، برخلاف همه توافقها» ندارد. سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه اما شامگاه گذشته در ژنو انتقادات از ایران به خاطر توسعه برنامه موشکی را نادرست خواند و گفت:
«من دلیلی برای انتقاد از توسعه برنامه موشکی ایران طی چند ماه اخیر نمیبینم. تهران هیچ ضوابط بین المللی یا توافقنامهای که ایران یک طرف آن باشد را نقض نکرده است.»
ماهواره پیام با مشارکت چهار دانشکده مهندسی هوافضا، برق کامپیوتر و مکانیک و ۱۶ نفر از استادان دانشکدههای دانشگاه امیرکبیر ساخته شده. پیشبینی شده بود که این ماهواره سه سال در مدار زمین باقی بماند. قرار است به زودی ایران ماهواره دیگری با نام «دوستی» را به فضا بفرستد. هنوز معلوم نیست که با توجه به نقص فنی «پیام» ماهواره بعدی به فضا پرتاب شود. پیش از این برخی از ائمه جمعه گفته بودند این ماهوارهها به مناسبت چهلمین سالگرد انقلاب ایران به فضا پرتاب میشوند.
ایران قصد دارد تا سال ۱۴۰۴ ماهوارهای را به مدار زمینآهنگ، در ارتفاع ۳۶ هزار کیلومتری از زمین تزریق کند.
بیشتر بخوانید:
با سلام به هموطنان صبورم
خاک بر سر ان سیاستمداری که هموطنانش گرسنه و اواره و حتی تنفروش ولی او در حال خرید ماهواره ایتالیایی به هوا کردن و انداختن در اقیانوس هند است. شما چقدر لجبازید مثل یک کودک که فقط به اسباب بازی فکر میکنید. اقای رهبرعظما ای ولی فقیر مردم گرسنه اند٫ دارو نیست. فقر فرهنگی تا کی ؟ خالیبندی کافیست. امیدوارم ماهواره بعدی به جای اقیانوس هند تو حیات خانه ات پایین بیاد.
ali / 07 October 2019