محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران که برای گفتوگوهای سیاسی و اقتصادی به دهلی نو سفر کرده، تلاشهای اروپا برای ایجاد یک ساز و کار مالی ویژه در جهت حفظ برجام را ناکافی دانست و اعلام کرد که ایران تلاش خواهد کرد با گسترش همکاریهایش با کشورهایی مانند هند بدیلی برای ساز و کار مالی اتحادیه اروپا بیابد.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران که در رأس یک هیأت بلندپایه سیاسی – اقتصادی عصر روز گذشته (دوشنبه) وارد دهلی نو شده بود، صبح سهشنبه ۱۸ دی/ ۸ ژانویه با وزیر حمل و نقل هند دیدار و گفت و گو کرد. در حاشیه این دیدار وزیر خارجه ایران در جمع خبرنگاران گفت:
«ما به همکاری با اروپا به همکاری درباره SPV ادامه میدهیم اما منتظر آنها نمیمانیم و با شرکای سنتی خود مثل هند چین و روسیه در راستای منافع مردم ایران همکاری میکنیم.»
«ساز و کار ویژه مالی» (SPV) بر پایه مبادله تهاتری (پایاپای) نفت در برابر کالا و خدمات و جایگزینی یورو با دلار در این معاملات قرار دارد. کشورهای اروپایی قول دادهاند که در سال ۲۰۱۹ این ساز و کار ویژه را به اجرا در آورند، اما به دلیل پیامدهای تحریمهای آمریکا، دستیابی به یک توافق برای حفظ روابط اقتصادی اروپا با ایران دشوار بوده است. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست خبری دوشنبه ۱۰ دی، در مورد آخرین وضعیت «سازوکار ویژه مالی (SPV)» گفت:
«اروپاییها علیرغم تاریخهایی که در زمینه ساز و کار ویژه مالی مشخص کرده بودند نتوانستند به ساز و کار نهایی برسند.»
با اینحال مایا کوچیانچیک، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز گذشته (دوشنبه) با بیان اینکه کار برای ایجاد سازوکاز مالی با ایران در حال پیشرفت است، گفت که این سازوکار به زودی راهاندازی میشود.
محمد جواد ظریف اکنون به هند سفر کرده با این امید که زمینه همکاریهای اقتصادی بین تهران و دهلی نو را گسترش دهد. ظریف در جمع خبرنگاران در دهلی نو درباره دیدارش با وزیر حمل و نقل هند گفت:
«در همکاری با هند طیفی از موضوعات مطرح هستند. در حوزه بانکی یوکو بانک هند و پاسارگاد همکاری خود را در زمینه تجارت آغاز کردند. امیدواریم ایران و هند به رغم تحریمهای آمریکا بتوانند در راستای منافع مردم دو کشور همکاریهای بیشتری داشته باشند.»
هند از ایران درخواست کرده که برای راهاندازی بندر چابهار ایران گاز را ارزانتر به این کشور بفروشد. محمد جواد ظریف از آمادگی ایران برای قائل شدن تخفیف ویژه در قیمت گاز به هند خبر داد:
«ما برای گفت و گو با هند آمادگی داریم تا آنها بتوانند سرمایه گذاری در این منطقه را از جمله در حوزه پتروشیمی آغاز کنند.»
نیتین گادکاری وزیر حمل و نقل هند در حاشیه دیدارش با ظریف اعلام کرد که تسهیلات مالی برای راهاندازی بندر چابهار آماده است اما مشکلات دیگری وجود دارند. او درباره این مشکلات سکوت کرد.
وزیر حمل و نقل هند همچنین اعلام کرد که دولت هند به یک بانک ایرانی مجوز داده تا شعبهای طی سه ماه در بمبئی تاسیس کند با این هدف که تبادلات مالی راحتتر انجتم شود. وزیر حمل و نقل هند گفت:
«مطمئن هستم در گذر زمان ما دستاوردهایی خواهیم داشت و بندر چابهار که برای ما خیلی مهم است و ما بر روی این موضوع به طور جدی کار میکنیم.»
وزیر خارجه ایران خرداد سال جاری برای دیدار و گفتوگو با سوشما سوارج همتای خود به هند سفر کرده بود. در آن زمان سوشما سوارج اعلام کرده بود که دهلی تنها تحریمهایی را که سازمان ملل متحد علیه ایران تصویب کند، به اجرا میگذارد و از تحریمهای یکجانبه آمریکا یا هیچ کشور دیگری پیروی نمیکند. ظریف میگوید اگر همه شرکای ایران مانند هند رفتار کنند، برجام باقی میماند.
بیشتر بخوانید:
راه درست را که نمیروید ! راههای دیگر فراوان است!
معلوم میشود که برادران روس و چینی هم شما را به چیزی حساب نکردند، با همه بهره برداریها !
سامان / 08 January 2019