نخستين جايزه بنياد هارالد ادلستام در استکهلم به بهاره هدايت، فعال دانشجويی زندانی، اهدا گرديد. پيام اين عضو شورای مرکزی دفتر تحکيم وحدت نيز در مراسم خوانده شد.
به گزارش دانشجونيوز، اين مراسم ظهر روز دوشنبه ۲۸ فروردين (۱۶ آوريل) ساعت دو بعد از ظهر در تالار ريدارهوست شهر استکهلم برگزار شد.
بنا به اين گزارش در ابتدای مراسم کارولين ادلستام نوه هارالد ادلستام، گفت: “۱۶ آوريل روز درگذشت هارالد الدستام، روز جهانی شجاعت ناميده شده است. اين روزی است که ما شجاعت را جشن میگيريم تا برای حفاظت و دفاع از حقوق بشر برخيزيم. ۱۶ آوريل درباره اهميت حمايت از افراد اندکی است که در سراسر جهان شجاعت اعتراض و برخاستن عليه خشونت و شکنجه را دارند.”
جایزه ادلستام به یاد و خاطره هارالد ادلستام، دیپلمات و سفیر سوﺌدی (١٩٨٩ – ١٩١٣) نامگذاری شده است.
هارالد ادلستام در راه حقوق بشر فعاليت میکرد و یکی از پایهگذاران و نمادهای نخستين اقدامی بوده است که امروزه بهعنوان “مسئولیت در قبال حمایت از دیگران” نامیده میشود و سهم عمدهای در نجات جان بیش از هزار نفر داشته است.
در بيانيه بنياد ادلستام اعلام شده بود که بهاره هدايت با شجاعت فوقالعاده و تعهد به عدالت، به صورت فعالانه به مقابله با نقض حقوق بشر در ايران پرداخته است.
کارولين ادلستام، هیأت داوران بینالمللی جايزه ادلستام با تأکيد بر اينکه بهاره هدايت در جنبش دانشجويی و جنبش زنان “نقش کليدی ايفا کرده است”، نسبت به محروميت وی از حقوق خود در زندان ابراز نگرانی کرد
کارولين ادلستام در سخنان خود با اشاره به فعاليتهای پدربزرگش در راستای حقوق بشر در کشورهای مختلف گفت: “بهاره هدايت به صورت مکرر موارد بسياری از نقض حقوق بشر در دانشگاههای ايران را به سازمانهای حقوق بشری گزارش کرده است.”
وی افزود: “با وجود تهديدات نيروهای امنيتی حتی با وجود بازداشت، او به فعاليتهای خود ادامه داده و نشستهای بسياری را در رابطه با حقوق بشر برگزار کرده است.”
او با تأکيد بر اينکه بهاره هدايت در جنبش دانشجويی و جنبش زنان “نقش کليدی ايفا کرده است”، نسبت به محروميت وی از حقوق خود در زندان ابراز نگرانی کرد.
او در پايان گفت: “از آنجايی که يکی از شجاعانهترين اقدامات هارالد الدستام مشارکت در نجات ۵۸ نفر از اعضای گروه جنبش توپامارو در اوگاندا بوده است و دولت اروگوئه جايزه هارالد الدستام را حمايت کرده است، اعطای نقاشی هنرمند اروگوئهای آرمياس نی (Aramis Ney) نمادين است.”
پس از نمايش ويدئوکليپی درباره فعاليت و زندگی بهاره هدايت که توسط همراهان او در ايران ساخته شده بود، متن پيام اين فعال دانشجويی به دو زبان فارسی و انگليسی خوانده شد.
بهاره هدايت که به دليل حضور در زندان نتوانست در اين مراسم حضور بيابد، در پيامی از زندان خطاب به بنياد هارالد ادلستم آورده است: “عنوان «شجاعت فوقالعاده و تعهد فعالانه برای عدالت» برای اين جايزه مرا بر آن میدارد که روزی نهچندان دور را آرزو نمايم که هيچکس برای تعهد فعالانه خود جهت دستيابی به عدالت و اعتراض به نقض حقوق بشر مستوجب پرداخت هزينه نباشد و انتخاب سبک زندگی، ابراز عقيده و انتقاد از حاکمان و مطالبه حقوق برابر نه از سر «شجاعت فوقالعاده»، بلکه آزادانه و جزء حقوق سلب ناشدنی مردم سرزمينم باشد.”
کارولين ادلستام به عنوان رئيس هيئت داوران بنياد، جايزه را که شامل يک لوح و يک اثر هنری بود، به نمايندگی از بهاره هدايت، به پروين اردلان اعطا کرد.
پروين اردلان پس از دريافت جايزه گفت: “خوشحالم که اين جايزه را بهنمايندگی از بهاره هدايت که سمبل شجاعت و مقاومت برای بسياری از ماست دريافت میکنم، اما جای خالی بهاره در بين کسانی که به افتخار او جمع شدهاند بسيار بزرگ است.”
اين فعال زنان با اشاره به نقش مهم بهاره هدايت در پيوند دادن دو جنبش دانشجويی و زنان افزود: “مهديه گلرو، شبنم مددزاده، عاطفه نبوی و فرشته شيرازی و بسياری ديگر، بهارههای ديگری هستند که بهجای مورد تشويق قرار گرفتن برای فعاليتها و تلاشهایشان پشت ميلههای زنداناند.”
پروين اردلان با اشاره به افزايش فشار بر فعالين اجتماعی پس از انتخابات رياست جمهوری گذشته و نظامی شدن منطقه، آماری از سرکوب دانشجويان در سال گذشته ارائه داد.
مراسم با اجرای يکی از سرودهای انقلابی شيلی توسط Arja Saijonmaa خواننده سرشناس سوئدی پايان يافت.
بهاره هدايت در رويدادهای دهمين دوره انتخابات رياست جمهوری ايران نيمهشب ١٠ دی ٨٨ بازداشت شد.
وی به ٩ سال و نيم حبس محکوم گرديد. اين حکم سنگين مرداد ٨٩ از سوی دادگاه تجديدنظر تهران تأييد شد.
هدايت در دادگاه بدوی به اتهام “اجتماع و تبانی عليه نظام” به پنج سال حبس، به اتهام “توهين به رهبری” به دو سال و به اتهام “توهين به رئيسجمهوری” و “تبليغ عليه نظام” به شش ماه حبس محکوم شده بود.
در همين حال حکم دو سال حبس تعليقی وی به اتهام “اقدام عليه امنيت ملی از طريق برگزاری تجمع ۲۲ خرداد سال ۸۵” نيز از حالت تعليق خارج گرديد و به اين حکم اضافه شد.
بهاره هدايت که هماکنون در بند زنان زندان اوين بهسر میبرد در مدت زندان خود به دليل ممنوعالملاقات شدن و محدوديتهای زندان تاکنون چند بار دست به اعتصاب غذا زده است.
عکسهای مراسم از راديو سوئد است.
ويدئوکليپ درباره فعاليت و زندگی بهاره هدايت که در مراسم بهنمايش در آمد: