رئیس‌جمهوری ایران هشدار داد که تحریم‌ها توانایی ایران برای مقابله با مواد مخدر و تروریسم را خدشه‌دار می‌کند. حسن روحانی تحریم‌کنندگان را تهدید کرد که نخواهند توانست از زیر آوار «مواد مخدر، بمب‌ها و تروریسم و مهاجرت» به سلامت خارج شوند و از آنها دعوت کرد برای باور کردن گفته‌های او، نگاهی به نقشه جغرافیایی ایران بیندازند.

عکس از آرشیو

حسن روحانی این سخنان را صبح شنبه ۱۷ آذر / ۸ دسامبر در کنفرانس روسای مجالس شش کشور در تهران برای مقابله با تروریسم بیان کرد. این کنفرانس با حضور شش کشور چین، روسیه، ترکیه، افغانستان، پاکستان و ایران برگزار شد.

رئیس‌جمهوری ایران در این کنفرانس هزینه مقابله ایران با تروریسم و مواد مخدر را برای امنیت منطقه و جهان مهم و گرانقدر ارزیابی کرد و گفت:

«سالانه ۸۰۰ میلیون دلار برای مبارزه با مواد مخدر صرف می‌کنیم، برای لحظه‌ای تصور کنید که اگر رخنه‌ای در این سد ایجاد شود چه فاجعه‌ای رخ خواهد داد […] ما از غرب انتظار نداریم که سهمشان را در ازای امنیت و ثباتی که برای آنها تامین کرده‌ایم بپردازند، اما بدانند با تحریم ایران توانایی‌های ما برای مبارزه با مواد مخدر و تروریسم آسیب می‌بیند.»

به گزارش خبرگزاری رویترز، ایران در سال ۲۰۱۲ دو سوم از محموله‌های ضبط‌شده تریاک در جهان را به خود اختصاص داد. همچنین از همه محموله‌های هروئین و مورفین که در سراسر جهان ضبط شد، یک چهارم را ایران متوقف کرده بود.

«تروریسم اقتصادی» آمریکا علیه ایران

رئیس‌جمهوری ایران با ذکر تهدیدهای کشورش از ابتدای انقلاب، ایران را قربانی حوادث تروریستی گوناگون دانست: از انفجار در دفتر نخست وزیری تا حمله داعش به مجلس شورای اسلامی.

روحانی تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ایران را نیز نوعی تروریسم اقتصادی نامید:

«تروریسم اقتصادی به معنای وحشت‌آفرینی در اقتصاد یک کشور و ایجاد ترس در دیگر کشورها جهت ممانعت از تجارت و سرمایه‌گذاری در کشور هدف است. خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌ها بی‌تردید نمونه بارزی از تروریسم اقتصادی است.»

رئیس‌جمهوری ایران تحریم‌های اقتصادی آمریکا را با تهدید‌های زبانی پاسخ داده است. او در روزهای گذشته و در جریان سفر استانی‌اش به استان سمنان در شهر شاهرود گفته بود آمریکا قادر نیست جلوی صادرات نفت ایران را بگیرد اما اگر چنین کند نفتی هم از خلیج فارس صادر نخواهد شد.

اشاره‌ای به توانایی جغرافیایی‌ـ‌نظامی ایران در بستن تنگه هرمز و جلوگیری از عبور نفت‌کش‌ها.

در طی همین سفر اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری ایران، حرف‌های امروز روحانی را به زبانی دیگر بیان کرد:

«اگر اقتدار ایران در منطقه به چالش کشیده و با مشکلاتی روبه‌رو شود، خاورمیانه دچار آشوب و بحران‌هایی می‌شود که دنیا به سادگی نمی‌تواند از کنار آن بگذرد. حضور ایران مقتدر در منطقه به ثبات و امنیت آن کمک می‌کند.»

همدلی و همزبانی به جای «نظامی‌گری»

ایران بارها پیش از این در جوامع بین‌المللی به خاطر حمایت‌های نظامی‌ و مستشاری‌اش در سوریه و سایر کشورهای همسایه ایران و منطقه محکوم شده است. با این حال رئیس‌جمهوری ایران گفت که «باید به جنگ و خشونت افسار بزنیم».

علاوه بر این، در حالی که مقامات جمهوری اسلامی هنوز نتوانسته‌اند به یک اجماع همه‌جانبه برای پیوستن به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم (CFT) برسند، حسن روحانی توصیه کرد که باید «به پیکار با پول‌های ناپاک بشتابیم».

او همچنین در شرایطی که روابط ایران با کشورهای همسایه به خصوص افغانستان به خاطر دخالت‌های نظامی و شبه‌نظامی ایران دچار تنش شده گفت که «باید «از کارآمدی حکمرانی یکدیگر حمایت کنیم تا دیگر جایی برای پلیدی ‌ها نباشد».

روحانی با بیان اینکه از زمان‌های دور از چین تا آناتولی و از روسیه تا فلات ایران ملت‌ها و دولت‌های این مناطق با هم همدل و همراه بوده‌اند، ایالات متحده را مسئول گسستن روابط میان این کشورها دانست و گفت:

«کشوری که جنگ تجاری با چین راه انداخته است، به پاکستان طعنه می‌زند، افغانستان را تحقیر می‌کند، ترکیه را تنبیه می‌کند و روسیه را تهدید و ایران را تحریم می‌کند، متهم ردیف اول در شکستن پیوندهای ماست.»

او خطاب به نمایندگان سایر کشورهای حاضر در کنفرانس گفت که با ایجاد امنیت شبکه‌ای و افزایش چند جانبه‌گرایی، کشورهای همسایه و دوست خواهند توانست به توازن قدرت پایدار و هوش استراتژیک دست بیابند.

یکی از دلایل اصلی ادامه تحریم‌های آمریکا علیه ایران حضور جمهوری اسلامی در مناقشات خاورمیانه است که تاکنون همه رهبران سیاسی و نظامی ایران در اظهارات رسمی خود از این حضور دفاع کرده‌اند.

این در حالی است که حتی کشورهای اروپایی‌ای که خواهان حفظ توافق هسته‌ای و ادامه روابط تجاری خود با ایران هستند از نقش ایران در خاورمیانه انتقاد می‌کنند و معتقدند خارج از برجام باید با ایران درباره حضورش در منطقه وارد گفت‌وگو شد.


در همین زمینه: