پس از آنکه طالبان اعلام کردند که در حمله انتحاری روز سهشنبه به گردهمایی روحانیون سنی در کابل دست نداشتهاند، مقامهای امنیتی افغانستان تحقیقات درباره اینکه چه گروهی دست به چنین حمله خونباری زده است را آغاز کردند.
روز گذشته، سهشنبه ۲۰ نوامبر / ۲۹ آبان فردی به راحتی وارد سالنی در کابل شد که دهها روحانی در آن گرد آمده بودند. این فرد در حالی که هیچ نیروی امنیتی در سالن حضور نداشت خود را منفجر کرد و دستکم ۵۵ نفر را کشت.
بهگزارش رویترز، در میان قربانیان، روحانیون سنی از نقاط مختلف افغانستان دیده میشوند که بهدعوت شورای علمای دینی در مراسم تولد پیامبر اسلام شرکت کرده بودند.
روشن نیست که هدف از این حمله صرفاً تضعیف دولت محمد اشرف غنی است یا اینکه بخشی از یک استراتژی برای حفظ فشار بر دولت افغانستان و متحدان غربی آن است، در حالی که آمریکا برای پایان دادن به جنگ ۱۷ ساله در این کشور با طالبان مذاکره میکند.
یک مقام بلندپایه امنیتی که صبح چهارشنبه ۲۱ نوامبر / ۳۰ آبان در محل حادثه حضور یافته بود تا مستنداتی جمعآوری کند گفت: «در حال حاضر ما نمیدانیم که کدام گروه از ستیزهجویان میتوانند عامل این حمله باشند. تحقیقات در این زمینه در مراحل اولیه قرار دارد.»
شورای علما که بزرگترین نهاد مذهبی در افغانستان است روحانیون سنی را جمع کرده بود اما مشخص نیست که این حمله جنبه فرقهای داشته باشد.
طالبان و گروه «دولت اسلامی» (داعش) که خود مسلمان اهل تسنن هستند در گذشته علمای دینی را که به دولت افغانستان نزدیک هستند هدف قرار دادهاند.
این بار طالبان مشارکت خود در حمله به روحانیون را تکذیب کردهاند. نمایندگان طالبان هفته گذشته با زلمای خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در قطر دیدار کردند تا درباره راه رسیدن به صلح گفتوگو کنند. این دیدار سه روزه دومین دیدار دو جانبه آنها در ماه گذشته میلادی بود.
خلیلزاد اعلام کرده بود که جنگ با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان باید پایان گیرد اما وضعیت امنیتی افغانستان از سال ۲۰۱۴ که نیروهای ناتو به عملیات نظامی در این کشور پایان دادند بدتر شده است.
در روزهای اخیر، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، خشم پاکستان، همسایه افغانستان را برانگیخته است، مقامهای امنیتی افغانستان و رهبران نظامی غربی مدت طولانی پاکستان را متهم به کمک به طالبان میکردند.
ترامپ در آخر هفته گذشته در یک مصاحبه گفته بود که پاکستان با وجود میلیاردها دلار کمک آمریکا برای ایالات متحده اقدامی انجام نمیدهد و مقامهای پاکستانی از محل اقامت اسامه بنلادن، رهبر پیشین القاعده قبل از کشتن او توسط نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۱ اطلاع داشتند.
مسئولان بیمارستانها و مقامهای دولتی روز چهارشنبه گفتند که تلفات حمله سهشنبه می تواند افزایش یابد زیرا بیش از ۸۰ نفر دچار جراحات شدید شدهاند.
بازرسان میگویند بمبگذار انتحاری روز گذشته به راحتی وارد طبقه نخست سالن بزرگ ضیافت در نزدیکی فرودگاه کابل شده بود. در این سالن حدود ۲۰۰ نفر جمع شده بودند.
اجساد تکه تکه شده و نسخههای سوختهشده قرآن در سراسر کف سالن پراکنده شده بود.
سید عثمان، از روحانیون بازمانده در این حادیه میگوید: «هنگامی که انفجار شدید رخ داد، من آیات قرآن را در نزدیکی درِ سالن شلوغ میخواندم. مثل آتشفشان بود.»
پزشکان در بیمارستانهای دولتی و خصوصی در کابل برای کمک به قربانیانی که به شدت زخمی شده بودند مشکل داشتند. هویت بسیاری از آنها بهدلیل سوختگی شدید به راحتی قابل تشخیص نبود.
محمد قاسم، جراح بیمارستان کابل، گفت: «وضعیت واقعاً وحشتناک است.»
بیشتر بخوانید: