میگویند سالی که خوش است از بهارش پیداست. با این حساب امسال سال خوشی نخواهد بود. در میانه تعطیلات نوروز طناب تحریمها بر گردن ایران سفتتر شد و “باراک اوباما” رییس جمهوری ایالات متحده از آمادگی جهانی برای قطع کامل مراوده نفتی با جمهوری اسلامی خبر داد.
همزمان دولت “محمود احمدینژاد” مرحله دوم هدفمندی یارانهها را کلید زد که از دید منتقدان، پیامدی جز یک موج تازه تورم نخواهد داشت. تحولی به ظاهر سازنده مانند سفر هیات بلندپایه ترکیه به ایران نیز بهجایآنکه درهای روابط دوجانبه را بازتر کند به سوءتفاهمها و اختلافها دامن زد.
در هفته گذشتهرویدادهایی نظیر اخراج کارمندان خبرگزاری رویترز از ایران، انتقاد به سخنان محمود احمدینژاد درباره نجات اسلام توسط فردوسی و اظهارات هماهنگ خطیبان جمعه در تمجید از نامگذاری سال ۱۳۹۱ به عنوان سال “تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی” انعکاس قابل توجهی در رسانه ها داشت.
نینجاها رویترز را بیرون کردند
انتشار گزارشی درباره گروهی از دختران رزمی کار ایرانی توسط خبرگزاری “رویترز” باعث تعطیلی دفتر نمایندگی این رسانه در تهران شد. رویترز گزارش خود را با عنوان “آموزش هزاران زن نینجای ایرانی برای آدمکشی” منتشر کرده بود اما بعدا آن را به “آموزش سه هزار زن نینجا در ایران” تغییر داد.
فعالیت نمایندگیهای رسانههای بین المللی در ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ بهشدت محدود شده است و برخی از خبرنگاران این رسانهها امکان تمدید مجوز فعالیت در ایران را نیافتهاند
“استفان آدلر”، سردبیر خبرگزاری رویترز نیز به اشتباه در انتخاب تیتر گزارش اذعان کرد و گفت که “ما این مساله را در همان روزی که متوجه شدیم فورا تصحیح کردیم.
این خبرگزاری همچنین از تلاش برای متقاعد کردن مقامهای تهران به اعطای دوباره مجوز کار برای کارمندانش خبر داد اما مقامهای تهران تاکنون به این درخواست پاسخ مثبت ندادهاند.
فعالیت نمایندگیهای رسانههای بین المللی در ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ بهشدت محدود شده است و برخی از خبرنگاران این رسانهها امکان تمدید مجوز فعالیت در ایران را نیافتهاند. مقامهای ایران همواره رسانههای غربی را به همدستی با قدرتهای جهانی برای اعمال فشار به جمهوری اسلامی متهم کرده و فعالیتهای آنها را بهشدت تحت نظر دارند.
نه به نفت ایران
تلاشهای جهانی برای تحریم نفتی جمهوری اسلامی ایران وارد مرحله تازهای شده است. باراک اوباما رییس جمهوری ایالات متحده روز جمعه (۱۱ فروردین) گفت که تولید نفت جهان به اندازهای است که تحریم نفت ایران لطمهای به بازار و اقتصاد جهانی وارد نکند.
او همچنین با هشدار به کشورها و شرکتهایی که معاملات نفتی با ایران را ادامه دادهاند تصریح کرد: “ایالات متحده میتواند بانکها و دیگر موسسههای مالی را که از ایران نفت میخرند، تحریم کند بدون آنکه بازار جهانی نفت آسیب ببیند.”
این تصمیم توسط کاخ سفید در شرایطی اتخاذ شد که “هیلاری کلینتون”، وزیر امور خارجه آمریکا انتهای هفته گذشته برای گفتوگو با “عبدالله بن عبدالعزیز”، پادشاه عربستان به ریاض رفت تا از بابت جایگزینی نفت آن کشور با نفت ایران اطمینان حاصل کند.
عربستان پیشتر به صراحت اعلام کرده بود که میتواند، نبود نفت ایران در بازار را جبران کند. در همین حال مقامهای کره جنوبی و ترکیه نیز اعلام کردهاند که واردات نفت خود از ایران را کاهش خواهند داد.
اعمال تحریمهای نفتی علیه ایران به بالارفتن قیمت نفت در بازارهای جهانی منجر شده است. اما تحلیلگران انرژی میگویند که با آغاز فصل گرما از تقاضا برای نفت کاسته میشود و تا آغاز فصل سرما نیز کشورهای نفتخیز حوزه خلیج فارس فرصت کافی برای جایگزینی نفت ایران را دارند
اعمال تحریمهای نفتی علیه ایران به بالارفتن قیمت نفت در بازارهای جهانی منجر شده است. اما تحلیلگران انرژی میگویند که با آغاز فصل گرما از تقاضا برای نفت کاسته میشود و تا آغاز فصل سرما نیز کشورهای نفتخیز حوزه خلیج فارس فرصت کافی برای جایگزینی نفت ایران را دارند.
ابرهای تیرهی آسمان تهران-انکارا
هیات عالی رتبه ترکیه روز یکشنبه (۶ فروردین) در یک صبح بارانی بهاری به تهران آمد تا به مذاکره با مقامهای جمهوری اسلامی درباره محورهای بحث برانگیزی نظیر تحولات سوریه و برنامه هستهای ایران بپردازد.
روابط ایران و ترکیه طی نزدیک به دو سال گذشته دستخوش تنشهای جدی شده است و تحولات سوریه این تنشها را دو چندان کرده است.
دولت ترکیه از “بشار اسد”، رییس جمهوری سوریه خواسته است که قدرت را واگذار کند اما ایران کماکان به حمایت قاطعانه از رژیم بعث سوریه ادامه میدهد و با طرحهای مبنی بر کنارهگیری اسد از قدرت مخالفت میکند. ترکیه همچنین قصد میانجیگری در برنامه هستهای ایران را دارد و نگران تبعات بحران میان تهران و غرب دراینباره است.
آنها مایلند که با میانجیگری در این پرونده نقش خود را بهعنوان یک قدرت توازنبخش منطقهای تحکیم کنند بااینحال ایران حاضر به تفویض این نقش به ترکیه نیست چرا که خود را در رقابت با این کشور احساس میکند. سفر هفته گذشته “رجب طیب اردوغان” نخستوزیر ترکیه به تهران نیز تنشها و رقابتها میان این دو همسایه را به خوبی بازتاب داد. این سفر در واقع بهمنزله نوعی تعیین مرز میان تهران و ترکیه بود و دوطرف بیش از آنکه بر مسائل مورد توافق تاکید کنند بر مسائل مورد اختلاف انگشت گذاشتند.
ترکیه قصد میانجیگری در برنامه هستهای ایران را دارد و نگران تبعات بحران میان تهران و غرب دراینباره است. آنها مایلند نقش خود را بهعنوان یک قدرت توازنبخش منطقهای تحکیم کنند ولی ایران حاضر به تفویض این نقش به ترکیه نیست چرا که خود را در رقابت با این کشور احساس میکند
یک روز پس از پایان سفر اردوغان نیز، وزیر انرژی ترکیه از تصمیم کشورش به کاهش واردات نفت از ایران خبر داد. امری که نشان میدهد روابط تهران- آنکارا در این روزهای بهاری در حال تبدیل به خزان است.
خرج از کیسهی خالی!
تصمیم دولت به اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در هفته گذشته، صدای اعتراض اعضای مجلس شورای اسلامی را بلند کرد. دولت روز یکشنبه (۶ فروردین) اعلام کرد که مبلغ ۲۸ هزار تومان به حسابهای مردم ریخته شده و این مبلغ “مابهالتفاوت فاز اول و دوم” است. محافظهکاران منتقد دولت در مجلس شورای اسلامی میگویند که مشخص نیست دولت از کدام محل برای این ۲۸ هزار تومان اضافی هزینه کرده است.
چراکه بودجه سال ۱۳۹۱ هنوز به تصویب مجلس نرسیده و دولت در حال حاضر از تنخواه مصوب مجلس برای هزینههای خود استفاده میکند.
“غلامرضا مصباحی مقدم”، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به مشکلات دولت در اجرای فاز اول هدفمندی یارانهها گفت که “دولت با همین مبلغ فعلی ۴۵ هزار تومان هم برای پرداخت مستقیم یارانهها دچار مشکل است و کسر بودجه دارد و معلوم نیست منابع این افزایش یارانهها از کجا تامین خواهد شد.
“احمد توکلی، رییس مرکز پژوهشهای مجلس نیز در واکنش به این اقدام دولت، به خبرگزاری “مهر” گفت: “از شنیدن این خبر در حیرتم و نمیتوانم راجع به این موضوع حرفی بزنم.”
منتقدان دولت در مجلس میگویند که اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در شرایط کنونی به موج تازهای از تورم منجر خواهد شد و تعهدات مالی دولت را سنگینتر میکند.
باز هم دعوا بر سر مکتب ایرانی
محمود احمدینژاد رییس دولت دهم با اظهارات اخیرش درباره نقش فردوسی شاعر بلندآوازه ایرانی در نجات دین اسلام باعث خشم برخی از روحانیون شده است.
منتقدان دولت در مجلس میگویند که اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها در شرایط کنونی به موج تازهای از تورم منجر خواهد شد و تعهدات مالی دولت را سنگینتر میکند
این گونه اظهارات پیشتر توسط “اسفندیار رحیم مشایی” رییس دفتر احمدینژاد ابراز میشد اما او طی ماههای اخیر بهشدت بابت همین گونه اظهارات تحت فشار قرار گرفته و امکان مانور چندانی ندارد.
مشایی قائل به برتری مکتب ایرانی در مقابل مکتب اسلام است و ازهمینرو توسط روحانیون حکومتی نفی و طرد شده است. آنها از وی به عنوان رهبر یک جریان انحرافی در دولت یاد میکنند که هدف تسخیر تمام عیار قدرت به قصد حذف روحانیون را دارد.
دولت احمدینژاد همواره این اتهامها را رد کرده است اما رد اتهامها به معنای پایان یافتن تنش نبوده است. اظهارات رییس دولت در جمع گروهی از مردم ایران در تاجیکستان بار دیگر آتش تنش را شعله ور کرد. او در این مراسم گفت: “اسلام توسط بنی امیه و بنی عباس خراب شده بود و فردوسی آمد و مکتب پیامبر را نجات داد.
“آیتالله “ناصر مکارم شیرازی” از مراجع تقلید قم روز چهارشنبه (۹ فروردین) در واکنش به این سخنان گفت: “مطرح کردن فرودسی به عنوان منجی اسلام ظلم بزرگی به علمای بزرگ اسلام است.” برخی از رسانههای محافظهکار منتقد دولت نیز از احمدینژاد بابت اظهاراتش درباره نجات اسلام توسط فردوسی انتقاد کردهاند.
احمدینژاد هنوز واکنشی به این انتقادها نشان نداده است. او پیش از این در مواجهه با چنین انتقادهایی از ایدههای ملیگرایانه خود دفاع کرده است و انتظار میرود که اینبار نیز چنین واکنشی از خود بروز دهد.
مدیحه هایی برای رهبری
امامان جمعه سراسر کشور محورهای مشترکی را در سخنان این هفته خود طرح کردند که تمجید از سیستم حکومتی جمهوری اسلامی به مناسبت سالگرد رفراندوم قانون اساسی سال ۱۳۵۸ و همچنین تحسین آیتالله خامنهای بابت نامگذاری سال ۱۳۹۱ به عنوان سال ” تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی” در راس آن قرار داشت.
اظهارات رییس دولت در جمع گروهی از مردم ایران در تاجیکستان بار دیگر آتش تنش را شعله ور کرد. او در این مراسم گفت: اسلام توسط بنی امیه و بنی عباس خراب شده بود و فردوسی آمد و مکتب پیامبر را نجات داد
کاظم صدیقی خطیب جمعه تهران با اشاره به نامگذاری سال ۱۳۹۱ توسط رهبر جمهوری اسلامی گفت: “این نامگذاریها از روی تشریفات نیست، بلکه ایشان دردهای جامعه را بهخوبی و با فراست الهی تشخیص داده و خطرها را پیشبینی میکنند و این نامگذاریها را انجام میدهند.”
زینالعابدین قربان نیز در خطبههای نماز جمعه رشت با اشاره به سالگرد رفراندوم قانون اساسی گفت: “حکومت اسلامی حکومت فرزانگان و حکماست که در اسلام از آن به عنوان ولایت فقیه ذکر شده و یک فرد فقیه که در راس حکومت قرار میگیرد باید دارای شرایطی خاصی باشد تا از سوی خبرگان مردم به عنوان رهبر انتخاب شود.”
سید یوسف طباطبایینژاد در خطبههای نماز جمعه اصفهان بخش عمدهای از خطبه خود را به تمجید از آیتالله خامنهای بابت نامگذاری اش برای سال ۱۳۹۱ اختصاص داد و گفت: “مردم باید در زمینه خرید کالای داخلی انقلاب کنند و به این کالاها اکتفا کنند و در این زمینه حزبالهیها میتوانند الگو باشند.”
ابراهیم امینی خطیب جمعه قم هم در این باره گفت: “عمل به شعار حمایت از تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی به دست مجلس، دولت، دستگاه قضایی، شهرداریها و دیگر مسوولان و بهدور از اشکالتراشی میسر خواهد شد.
محمد حسن مرادی خطیب جمعه شیراز نیز سخنان خود را با یادآوری سالگرد رفراندوم قانون اساسی آغاز کرد و گفت: “این روز به ملت ایران هویت بخشید و نشانگر شخصیت اصیل این ملت است و مردم حکومتی را انتخاب کردند که میتوان آن را حکومت خدا بر مردم دانست و این نشانگر مقبولیت مردمی نظام است.
در شهر مشهد اما محمد باقر فرزانه ترجیح داد که بیشتر وقت خود را به آمادگی ایران برای مقابله با تهدیدهای نظامی اختصاص دهد. او دراینباره گفت: “درصورتیکه دشمنان به سرحدات ایران اسلامی حمله کنند، آنچنان طعم شکست را میچشند که حتی خواب این شکستها هم برای آنها وحشتناک باشد.”