در پی حاشيه‌های ايجادشده در گزينش و توقف نمايش نوروزی دو فيلم “گشت ارشاد” و “خصوصی”، چهار تشکل صنفی سينمای ايران بيانيه‌ای منتشر کردند.

خبرگزاری کار ايران (ايلنا) امروز يکشنبه ۱۳ فروردين‌ماه بيانيه اتحاديه تهيه‌کنندگان سينمای ايران، انجمن سينماداران ايران و کانون پخش‌کنندگان فيلم ايران در مورد رويدادهای اخير در رابطه با دو فيلم “گشت ارشاد” و “خصوصی” را منتشر کرد.

در بخشی از اين بيانيه آمده است: “کف خيابان محل اعتراض نيست مگر ما فاقد قانون و مجلس و قضا هستيم، آيا اعتراض‌مان به فيلمی حالا حق يا نا‌حق بايد در کف خيابان يا تريبون‌های مختلف مذهبی و غيرمذهبی مطرح شود؟”

اين تشکل‌های صنفی افزوده‌اند: “آيا کم از ناحيه غربی‌ها مورد تهاجم فرهنگی، اقتصادی، سياسی و روانی قرار گرفته‌ايم و می‌گيريم که تريبون‌ها را صرف خودزنی می‌کنيم؟ آيا بزنگاه‌های قانونی مثل مجلس و استيضاح را از ما گرفته‌اند؟”

مجمع فيلم‌سازان سينمای ايران: ما نا‌گزيريم مداخله‌های سياسی را در عرصه سينما نفی کنيم و اعلان کنيم فشارهای سياسی بر مديران فرهنگی و فيلم‌سازان کشورمان، عرصه را بر آن‌ها تنگ خواهد کرد

در ادامه اين بيانيه آمده است: “قوه قضائيه هم حاجت شما را برآورد نمی‌کرد؟ اين خواسته عجولانه شما از کجا مشروعيت می‌گيرد؟ کف خيابان!؟ آيا کف خيابان محل بحث‌های نظری و چگونگی پرداختن به سينماست! سينمايی که چنان‌چه هوشيارانه اداره‌اش کنند نقشه جغرافی، سياسی، اقتصادی و فرهنگی جهان دگرگون می‌کند.”

از سوی ديگر مجمع فيلم‌سازان سينمای ايران درباره‌ توقيف فيلم‌های دارای پروانه نمايش و مشکلاتی که بر سر اکران بعضی فيلم‌ها در نوروز ۹۱ پيش آمده است، بيانيه‌ای صادر کرد.

در بيانيه مجمع فيلم‌سازان آمده است: “متأسفانه قانون‌ستيزی پيش آمده در خصوص فيلم‌های اکران نوروزی واهمه‌ی به يغما رفتن شالوده ده‌ها سال تلاش سينماگران و مسئولين فرهنگی کشورمان را رقم زد.”

اين بيانيه با بيان اين‌که “دريافت پروانه نمايش در سينمای ايران همانند عبور از هفت‌خان رستم است و شايد حتی سخت‌تر”، افزوده است: “با چنين پروانه نمايش آن‌ها بايد بتوانند در پناه قانون محصول فرهنگی خود را به دست تماشاگران شريف ايرانی برسانند. اگر قرار باشد اين پروانه نمايش چنين خاصيتی نداشته باشد، ديگر چرا بايد اين هفت‌خان مشقت بار را طی کنند؟”

مجمع فيلم‌سازان سينمای ايران بدون در نظر گرفتن کيفيت فيلم‌ها و اين‌که فيلم ساخته کدام فيلم‌ساز است، اين اتفاق را “اسف‌بار” و “بدعتی در سينمای ايران” دانسته و گفته است: “با اين بدعت، ديگر امنيت نمايش هيچ فيلمی در آينده، تأمين نخواهد بود.”

بيانيه در پايان آورده است: “ما نا‌گزيريم مداخله‌های سياسی را در عرصه سينما نفی کنيم و اعلان کنيم فشارهای سياسی بر مديران فرهنگی و فيلم‌سازان کشورمان، عرصه را بر آن‌ها تنگ خواهد کرد.”

با اعلام دو فيلم “گشت ارشاد” و “خصوصی” به‌عنوان يکی از گزينه‌های نمايش نوروزی ۱۳۹۱ حاشيه‌ها و مخالفت‌های بسياری از سوی برخی نهادها و افراد از جمله انصار حزب‌الله و امامان جمعه شهرستان‌ها به ويژه احمد خاتمی، امام جمعه تهران به وجود آمد.

در ادامه اين مخالفت‌ها نمايش اين دو فيلم در شهرهای مشهد، بوشهر، کرمان و بابل و در روزهای ميانه نوروز نيز از سوی سينماهای حوزه هنری و شهرداری تهران متوقف شد.

پس از اعلام شورای صنفی نمايش در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دو فيلم “نارنجی‌پوش” و “بوسيدن روی ماه” به‌عنوان جايگزين اين دو فيلم اعلام شدند اما سرانجام نمايش اين دو فيلم در برخی سينماهای بخش خصوصی ادامه پيدا کرد.