دادستانی عربستان سعودی اعلام کرد که قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد در کنسولگری عربستان در ترکیه از قبل طراحی شده است.

واشنگتن پست برای نخستین بار سه‌شنبه ۹ اکتبر تصویر تلویزیون مداربسته کنسولگری عربستان را منتشر کرد که ورود جمال خاشفجی را ثبت کرده است

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس دادستانی عربستان سعودی پنجشنبه ۲۵ اکتبر اعلام کرد که طبق اطلاعاتی که از طریق دادستانی ترکیه دریافت کرده، قتل خاشقجی از پیش برنامه‌ریزی و طراحی شده بود.

جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد سعودی ظهر سه‌شنبه ۲ اکتبر / ۱۰ مهر به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرده بود که گواهی تجرد بگیرد اما دیگر بازنگشت. بعد از دو هفته معلوم شد که یک هیأت ۱۵ نفره آدم‌ربایی ابتدا از او در کنسولگری عربستان بازجویی کرده‌اند و سپس او را به قتل رسانده‌اند. عربستان سعودی ابتدا اعلام کرد که خاشقجی از روی سهو، در درگیری با مأموران تیم آدم‌ربایی کشته شده، سپس دو مقام سعودی به خبرگزاری رویترز گفتند یکی از مأموران در حین بازجویی گلوی روزنامه‌نگار منتقد را فشرده که او را ساکت کند و به این شکل خاشقجی به قتل رسیده و حالا دادستانی عربستان می‌گوید نویسنده منتقد از روی طرح و نقشه به قتل رسیده.

دادستانی عربستان در اطلاعیه‌ پنجشنبه ۲۵ اکتبر خود نوشته است:

«پیرو بیانیه مورخ دهم صفر ۱۴۴۰ هـ. ق.، درباره نتیجه تحقیقات اولیه که دادستانی کل در خصوص پرونده شهروند جمال احمد خاشقچی -خدایش رحمت کند- انجام داد، اطلاعاتی که از جانب طرف برادران تُرک و از طریق تیم کاری مشترک بین پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری ترکیه، کشور برادر، به دادستانی رسیده، نشان می‌دهد که افراد مظنون در حادثه، کار خود را با قصد قبلی انجام داده‌اند. ‌دادستانی کل، تحقیقات خود با متهمان را با توجه به اطلاعات رسیده و نتیجه تحقیقات خود تا رسیدن به حقایق -انشاءالله- و تکمیل اجرای عدالت را ادامه می‌دهد.»

دولت ترکیه پیش از این ادعای عربستان سعودی مبنی بر قتل غیر عمد جمال خاشقجی را رد کرده بود. یک مقام بلندپایه دولت ترکیه به واشنگتن‌پست گفته است:

«این حق جمال و نزدیکان اوست که همه حقیقت افشا شود. تحقیقات بدون لاپوشانی در ترکیه تا رسیدن به نتیجه ادامه پیدا می‌کند.»

سازمان‌های حقوق بشری از ترکیه خواسته‌اند نتیجه تحقیقات در این پرونده را در اختیار سازمان ملل قرار دهد. سازمان ملل هم در این زمینه اعلام آمادگی کرده است. مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه اما پنجشنبه ۲۵ اکتبر اعلام کرد که دولت ترکیه قصد ندارد این پرونده را به دادگاه لاهه ارجاع دهد. چاووش اوغلو گفت چنانچه دادگاه لاهه قصد تحقیق در این پرونده را داشته باشد، اطلاعات لازم را در اختیار دیوان بین‌المللی دادگستری قرار می‌دهد.

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چالش اصلی در این پرونده را به این شکل بیان کرده بود: بحث بر سر «مسئولیت‌پذیری» و «دادخواهی» است.

بیشتر بخوانید: