مجتبی صدیقی، رئیس سازمان امور دانشجویان گفته «وضعیت ارز فرصت مطالعاتی خارج از کشور به دانشجویان دکتری هنوز مشخص نیست». معاون وزیر علوم در خصوص عدم توجه برخی دانشجویان به شرایط کشور و توضیحات مکرری که در این خصوص داده شده، «ابراز تأسف کرد». روز گذشته شماری از دانشجویان مقطع دکتری در مقام وزارت علوم تجمع کردند.

تجمع دانشجویان دکتری، ۲۸ مهر

به گفته این مقام مسئول، «شرایط کشور به گونه‌ای است که دانشجویان دارای ویزا برای اعزام به خارج باید با قبول شرایط جدید وزارت علوم در زمینه دریافت ارز، همراهی آگاهانه و مسئولانه داشته باشند.»

روز گذشته  شماری از دانشجویان دکتری دانشگاه های ایران در اعتراض به آن چه که مشکل ارز دولتی فرصت مطالعاتی عنوان می‌کنند، در مقابل ساختمان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تجمع کردند. این درحالی است که هفته گذشته منصور غلامی، وزیر علوم از حل این مشکل خبر داده بود.

به گفته دانشجویان معترض معاونت اداره کل بورسیه‌ها «به صراحت» اعلام کرده که «دانشجویان به صورت گروهی پیگیر کار خود نباشند و انفرادی به دنبال کارهایشان بروند». تجمع‌کنندگان اما می‌گویند به اعتراض خود ادامه خواهند داد.

همزمان با این تجمع، وزیر علوم نیز اعلام کرد در پی مشکلات ارزی بیش از ۴۰۰ نفر از دانشجویان ایرانی  دانشگاه های خارج کشور به ایران منتقل شده‌اند. اغلب این این دانشجویان در مقطع کارشناسی بودند.

چندی پیش وزارت علوم با با اصلاح آیین نامه خود مصوب کرد که «با توجه به شرایط ارزی کشور و بنا به دستور وزیر علوم با متقاضیان تحصیل در دانشگاه‌های خارج کشور برای انتقال به داخل کشور مساعدت بیشتری صورت خواهد گرفت.»

پس از نوسانات ارزی و اعلام سیاست‌های ارزی جدید، دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج، برای تأمین هزینه‌های خود دچار مشکل شدند.

تا کنون راه حل اصلی وزارت علوم برای حل این بحران تسهیل شرایط بازگشت به کشور بوده است.

۲۰ مرداد ماه امسال بانک مرکزی اعلام کرد که سهمیه ارز دانشجویی با نرخ دولتی تنها تا پایان شهریور امسال برقرار است. بنا بر این تصمیم، ارز دانشجویی از مهر امسال «به نرخ بازار و از طریق دو بانک» پرداخت خواهد شد.

در مقابل دانشجویان و خانواده‌های آنان چندی پیش در اعتراض به تصمیم بانک مرکزی برای قطع سهمیه ارز دانشجویی یک کارزار مجازی راه انداختند. شماری از دانشجویان و خانواده‌هایشان نیز چندین مرتبه مقابل ساختمان بانک مرکزی و وزارت علوم تجمع کردند.

بانک مرکزی ایران پیش از این سالانه حداکثر ۱۵۰۰۰ دلار سهمیه ارزی به دانشجویان خارج از کشور تخصیص می‌داد. علاوه بر این ۵۰۰ دلار نیز به هر یک از اعضای خانواده این دانشجویان پرداخت می‌شد.

آمار دقیقی از شمار دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های خارج از ایران در دست نیست. آذر سال گذشته دبیرخانه نهاد رهبری در امور دانشجویان خارج از کشور، شمار این دانشجویان «تعیین وضعیت شده» را ۷۰ هزار تن اعلام کرد. با این حال مسئول این دبیرخانه گفته است: با دانشجویانی که «وضعیت خود را ثبت نکرده‌اند» شمار دانشجویان ایرانی دانشگاه‌های خارج از کشور به ۱۰۰ هزار تن می‌رسد.


در همین زمینه: