نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره سوریه به دعوت روسیه برگزار شد. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در پایان این اجلاس از ایران، ترکیه و روسیه خواست به تعهداتشان در توافق «آستانه» عمل کنند و مانع از وقوع «حمام خون» در ادلب شوند. استان ادلب آخرین مقر شورشیان مسلح مخالف دولت اسد است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل از همه طرفهایی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در جنگ داخلی سوریه مشارکت دارند، – با توجه ویژه به ایران، ترکیه و روسیه – خواست از جان غیر نظامیان در استان ادلب در شمال سوریه حفاظت کنند و مانع از وقوع یک «حمام خون» در آخرین مقر شورشیان مخالف اسد شوند.
گوترش گفت حمله نظامی گسترده به ادلب به معنای یک «کابوس انسانی» است و از این نظر حتی با حملات به دیگر استانهای سوریه متفاوت است.
گوترش گفت میتوان «موقعیت ادلب» را درک کرد و این را هم میتوان به خوبی دریافت که حضور گروههای تروریستی در شمال سوریه قابل تحمل نیست. اما اهمیت دارد که روسیه، ایران و ترکیه به عنوان «قدرتهای ضامن توافقهای آستانه»، به خشونتها در سوریه پایان دهند، چنانکه گروههای تروریستی را از غیرنظامیان تفکیک کنند و «شرایطی را به وجود آورند که غیرنظامیان تاوان بحران ادلب را نپردازند.»
فریدون سیرین اوغلو، سفیر ترکیه در سازمان ملل نیز مانند آنتونیو گوترش با یک حمله نظامی گسترده به ادلب مخالفت کرد. سیرین اوغلو گفت حمله گسترده به ادلب سبب بحران پناهجویی دیگری خواهد شد و امنیت ملی ترکیه را به خطر خواهد انداخت.
در استان ادلب حدود سه میلیون نفر سکونت دارند. نیمی از ساکنان این منطقه مسلحاند و حدود ۱۴ هزار نفر نیز از شبهنظامیان تحریر شام، شاخهای از القاعدهاند. سفیر ترکیه در سازمان ملل خواهان یک آتشبس فراگیر برای تفکیک گروههای تروریستی از سایر ساکنان ادلب شد.
غلامعلی خوشرو، سفر ایران در سازمان ملل به توافق روسای جمهور روسیه، ایران و ترکیه در اجلاس تهران اشاره کرد و اعلام کرد که بر اساس این توافق تروریسم در سوریه میبایست ریشهکن شود. در نشست اخیر تهران، ایران و روسیه با پیشنهاد ترکیه برای آتشبس در ادلب مخالفت کرده بودند.
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل هم گفت نمیتوان به «تروریستها» اجازه داد که از صدها هزار نفر در ادلب به عنوان «سپر انسانی» خود استفاده کنند.
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل اما مسئولیت را به دوش روسیه گذاشت و از مسکو خواست که از حمله ارتش اسد به ادلب جلوگیری کند. هیلی گفت:
«دولت دونالد ترامپ تاکنون هیچ اقدامی از ایران، روسیه و حکومت بشار اسد ندیده که نشانه علاقه آنها به یافتن یک راهحل سیاسی باشد، بلکه هر آنچه دیده اقدامات ترسوهایی بوده که تنها به فتح نظامی و خونین ادلب علاقهمند هستند.»
پیش از برگزاری اجلاس شورای امنیت، استفان دیمیستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه با نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه در ژنو درباره تدوین قانون اساسی تازهای برای سوریه دیدار و گفتوگو کرده بود. پوتین در اجلاس تهران گفته بود وقت بازسازی سوریه فرارسیده.
بیشتر بخوانید: