بانک مرکزی ایران سیاست‌های جدیدی را برای مقابله با افزایش قیمت ارز و طلا اعلام کرد. بر اساس این سیاست‌ها، صرافی‌ها مجاز به واردکردن ارز و طلا می‌شوند و ایران برای کنارگذاشتن دلار از مبادلات تجاری با روسیه و ترکیه تلاش می‌کند.

صرافی‌ها مجاز به وارد کردن دلار و طلا شدند ـ عکس از آرشیو

عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی ایران یکشنبه ۱۸ شهریور در نامه‌ای از عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور خواست که دستورهای لازم را برای تسهیل وارد کردن ارز و طلا به دست «بانک‌ها، صرافی‌ها و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی» صادر کند.

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی شنبه پس از نشست با همتی سیاست‌ جدید ارزی را چنین اعلام کرد:

«صرافی ها مجاز به واردات ارز و طلا به کشور شدند، در حالی که پیش از این هرگونه وارداتی قاچاق محسوب می شد اما اکنون صرافی ها مجاز شدند که به صورت قانونی طلا به کشور وارد کنند و حمایت از سوی بانک مرکزی نیز انجام خواهد شد.»

آزادکردن واردات ارز و طلا برای صرافی‌ها بخش مهمی از سیاست‌های ارزی جدید بانک مرکزی برای مقابله با افزایش قیمت ارز و طلا است که هفته گذشته به شکل بی‌سابقه‌ای گران شد.

پول ملی ایران اکنون نسبت به سال گذشته دوسوم ارزش خود را از دست داده‌است. هفته گذشته قیمت هر دلار در بازار آزاد به ۱۵ هزار تومان رسید، هرچند شنبه دلار دوباره ارزان شد و حدود ۱۳ هزارتومان در بازار آزاد معامله شد.

اقتصاد ضعیف و بحرانی، ورشکستگی موسسات مالی، بازگشت تحریم‌ها پس از خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای و تقاضای بالا برای دلار از عوامل گرانی ارز خارجی عنوان شده‌اند.

بازگشت تحریم‌ها و کاهش فروش نفت همچنین ایران را با کاهش ذخایر ارز خارجی روبه‌رو خواهد کرد. واردات ارز و طلا از طریق بخش خصوصی و صرافی‌ها به داخل کشور راهکاری برای کمک به مقابله با کمبود ارز است.

به گفته رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، «روان‌شدن» فعالیت بازار ثانویه ارز یکی دیگر از اهداف بانک مرکزی است. او کمبود زیرساخت‌ها را دلیل عدم کارایی این بازار دانست و از تصمیم بانک مرکزی برای تزریق ۸ میلیارد دلار به این بازار خبر داد.

به گفته پورابراهیمی،

«این توافق انجام شد که بانک مرکزی با به کارگیری تمام ظرفیت های حاصل از منابع ارزی صادرات نفتی و غیرنفتی به بازار ورود کند و با توجه به توافقات انجام شده پیش بینی می شود شرایط بازار ارز در روزهای آینده بهتر شود.»

خروح دلار از مبادلات ایران، روسیه و ترکیه؟

رسانه‌های رسمی ایران شنبه به نقل از همتی گزارش دادند که سه کشور ایران، ترکیه و روسیه برای انجام مبادلات بر اساس پول‌های ملی یکدیگر و بدون دلار به توافق رسیده‌اند.

خبرگزاری رسمی آناتولی ترکیه نیز این خبر را به نقل از رئیس بانک مرکزی ایران اعلام کرد. بر اساس گزارش آناتولی، همتی با همتایان روسیه‌ای و ترکیه‌ای خود در آینده نزدیک برای تسهیل مبادلات اقتصادی بدون دلار دیدار خواهند کرد.

سه رئیس‌جمهور ایران، روسیه و ترکیه جمعه برای بررسی وضعیت سوریه با یکدیگر دیدار کردند. هرچند بحث‌ها برای رسیدن به آتش‌بس در ادلب سوریه شکست خورد، رئیس بانک مرکزی ایران رایزنی‌های تجاری آن را «ثمربخش» خوانده است.

حمایت از سیاست‌های جدید

حامیان سیاست‌های جدید بانک مرکزی تنها محدود به دولت نمی‌شوند و مجلس و قوه قضائیه نیز حمایت‌شان را از این سیاست‌ها اعلام کرده‌اند.

پورابراهیمی از سیاست‌های جدید بانک مرکزی ستایش کرد و گفت که بر خلاف گذشته، «فضای همکاری‌ها» بین بانک مرکزی و مجلس در زمینه سیاست‌های ارزی بیشتر شده است.

غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه نیز که شنبه‌شب در برنامه تلویزیونی نگاه یک درباره اقدامات قضائی علیه «اخلال‌گران اقتصادی» سخن می‌گفت، به حمایت از سیاست‌های جدید رئیس بانک مرکزی پرداخت و گفت: «اگر سیاست‌هایی که رئیس‌کل جدید بانک مرکزی انجام داده، قبلا هم اجرا می‌شد شاهد هدر منابع ارزی نبودیم».

مقام‌های جمهوری اسلامی پس از تشدید بحران ارزی و افزایش گرانی خواهان مقابله تند و فوری با به گفته آنها «اخلال‌گران» در بازار شده‌اند. این موضوع اما به نگرانی فعالان حقوق بشر از روند ناعادلانه دادرسی و محاکمه این متهمان دامن زده است.


در همین زمینه