انتخابات نهمین دوره مجاس شورای اسلامی جمعه این هفته برگزار خواهد شد و گروه‌های حامی حکومت در حال تبلیغ برای کاندیداهای مورد نظر خود هستند. خبرهای مربوط به این انتخابات به محتوای غالب در رسانه‌های داخلی ایران تبدیل شده، حال آنکه رسانه‌های مخالفان حکومت خبرهای مربوط به تحریم انتخابات، فراخوان‌های اعتراضی و وضعیت زندانیان سیاسی را برجسته کرده‌اند.

خبرهای مربوط به برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی و تهدیدهای بین المللی علیه ایران نیز کماکان خبر اصلی عرصه سیاست خارجی است و انتشار گزارش تازه آژانس بین المللی انرژی اتمی در روز جمعه به گمانه‌ها درباره افزایش فشار‌ها به تهران دامن زد.
 
در همین حال روابط تهران و جمهوری آذربایجان نیز دستخوش تنش‌هایی جدی شده که بی‌ارتباط به تهدیدهای بین المللی نیست و در راستای همسویی باکو با تل آویو برای اقدام احتمالی علیه تاسیسات اتمی ایران تفسیر شده است.
 
در هفته گذشته همچنین اتحادیه بین‌المللی ارتباطات از راه دور با اصلاح قوانین خود کشورهای عضو را موظف به مقابله با پارازیت‌های ماهواره‌ای کرد و قانون جدیدی را به تصویب رساند که می‌تواند حکومت ایران را برای پارازیت اندازی روی شبکه‌های ماهواره‌ای در تنگنا قرار دهد. رادیو زمانه در “نبض سیاست” این هفته مروری بر این خبر‌ها داشته است.
 
نظامیان، متولی برگزاری انتخابات
 
مقام‌های جمهوری اسلامی به حضور نظامیان در انتخابات مجلس نهم رسمیت بخشیده‌اند. پس از انتخابات بحث‌برانگیز ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸ که مخالفان جمهوری اسلامی آن را متقلبانه و مهندسی شده توسط نیروهای نظامی خواندند این بار و در آستانه انتخابات مجلس نهم نقش نیروهای نظامی در انتخابات به طور علنی از سوی حکومت مورد تایید قرار گرفته است.
 
“اسماعیل احمدی مقدم” فرمانده نیروی انتظامی گفته که این نیرو آمادگی کامل دارد تا با مشارکت “۸۵ هزار نیروی بسیج”، امنیت انتخابات مجلس نهم را تامین کند. او همچنین از آمادگی نیروهای تحت امر خود برای مقابله با “درگیری‌های احتمالی” در حوزه‌های انتخابات سخن گفته و تاکید کرده که “نیروی انتظامی با افرادی که قصد ایجاد آشوب و بحران داشته باشند، قاطعانه برخورد می‌کند.”
 
برخی از چهره‌های شاخص اصلاح طلبان دو سال پیش با شکایت از “سردار مشفق” جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله سپاه،اعتراض خود را به دخالت نظامیان در انتخابات به نمایش گذاشتند
 
اظهارات او درباره نقش داشتن ۸۵ هزار بسیجی در روند انتخابات و آمادگی برای مقابله با درگیریهای احتمالی در واقع بخشی ازدغدغه‌هایی است که مخالفان حکومت با استناد به آن شرکت در انتخابات را تحریم کرده‌اند.
 
مخالفان با اشاره به تجربه انتخابات ریاست جمهوری گذشته می‌گویند که نظامیان با دخالت سازماندهی شده در انتخابات، این سازوکار دموکراتیک را از ماهیت واقعی‌اش تهی کرده‌اند. برخی از چهره‌های شاخص اصلاح طلبان دو سال پیش با شکایت از “سردار مشفق” جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله سپاه،اعتراض خود را به دخالت نظامیان در انتخابات به نمایش گذاشتند.
 
سردار مشفق در یک سخنرانی عمومی در سال ۱۳۸۸ بر نقش نیروهای نظامی در مهندسی آراء انتخابات اذغان کرده بود. شکایت اصلاح طلبان از این سردار سپاه به جایی نرسید اما شاکیان او کماکان در حال طی احکام زندان خود هستند.
 
اعتراض از نوعی دیگر
 
تقریبا تمام گروه‌ها و احزاب شناخته شده اصلاح طلب از تصمیم خود برای عدم مشارکت در انتخابات مجلس نهم خبر داده‌اند. انتخاباتی که قرار است جمعه این هفته (۱۲ اسفند) برگزار شود و طیف‌هایی از محافظه کاران حامی حکومت در آن برای کسب کرسی‌های مجلس با یکدیگر رقابت می‌کنند.
 
شورای هماهنگی راه سبز امید که وظیفه خود را بسیج نیروهای بدنه جنبش سبز پس از حصر “میرحسین موسوی” و “مهدی کروبی” اعلام کرده است، در تازه‌ترین بیانیه خود فراخوانی برای اعتراض به انتخابات مجلس داده است.
 
این شورا از مردم ایران خواسته که یک روز قبل از انتخابات- ۱۱ اسفندماه- “با حضور گسترده و پرشور در اماکن عمومی (مراکز خرید، میادین و پارک‌ها) به ویژه در فاصله ساعت‌های چهار تا شش بعد از ظهر برای آگاهی دادن به دوستان در مورد انتخابات نمایشی” مجلس حضور پیدا کنند و در روز ۱۲ اسفند به نشانه همبستگی با رهبران زندانی جنبش سبز، همراه خانواده خود در خانه بمانند و این بار اعتراض خود را این گونه به نمایش بگذارند.
 
بیشتر اصلاح‌طلبان می‌گویند که معیارهای حداقلی انتخابات آزاد و عادلانه در فرآیند انتخابات مجلس نهم رعایت نشده و شرکت در آن مشروعیت بخشیدن به سرکوب‌های حکومت است
 
 بیشتر اصلاح‌طلبان می‌گویند که معیارهای حداقلی انتخابات آزاد و عادلانه در فرآیند انتخابات مجلس نهم رعایت نشده و شرکت در آن مشروعیت بخشیدن به سرکوب‌های حکومت است.
 
ایران دوباره متهم شد
 
آژانس بین المللی انرژی اتمی در فاصله کوتاهی پس از بازگشت بازرسانش از تهران، گزارش تازه خود از فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی را منتشر کرد. گزارشی که در آن بار دیگر ایران به نقض تعهدات خود در قبال آژانس و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متهم شده است.
 
“یوکیا آمانو” در گزارش روز جمعه (۵ اسفند) خود با اشاره به فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد، که ناظر به تهدید صلح و امنیت بین‌المللی است، تاکید کرده به موجب قطعنامه‌های شورای امنیت تصمیم‌های شورای حکام آژانس و شورای امنیت برای ایران الزام‌آور است.
 
گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی می‌گوید که بازرسان نتوانسته‌اند در شفاف‌سازی موارد مورد ابهام در برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی با مقام‌های این دولت به توافق دست یابند
 
بخش مهم گزارش او جایی است که بر عدم همکاری کافی ایران با بازرسان آژانس تاکید شده و آمده که بازرسان نتوانسته‌اند در شفاف‌سازی موارد مورد ابهام در برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی با مقام‌های این دولت به توافق دست یابند.
 
بخش مهم‌تر این گزارش مربوط به ابعاد نظامی احتمالی در برنامه اتمی ایران است و آژانس در این باره با اشاره به مستندات خود گفته که برخی از این برنامه‌ها تا پیش از سال ۲۰۰۳ به صورت مدون پی گیری می‌شده و برخی از آن‌ها پس از این سال نیز ادامه یافته و ممکن است هم اکنون نیز در جریان باشد.
 
این گزارش می‌تواند زمینه اعمال تحریم‌های تازه علیه جمهوری اسلامی را فراهم بیاورد و کارزار بین المللی علیه فعالیت‌های اتمی تهران را تقویت کند. ایالات متحده و قدرت‌های اروپایی می‌گویند که نگران حمله یک‌جانبه اسراییل به تاسیسات اتمی ایران در صورت بی‌نتیجه بودن تحریم‌های کنونی بر جهت گیری اتمی جمهوری اسلامی هستد.
 
تهران- باکو روی ریل بحران
 
سلسله‌ای از تحولات پیاپی باعث عمق یافتن بحران در روابط ایران و یکی از همسایه‌های شمالی‌اش یعنی جمهوری آذربایجان شده است. ایران می‌گوید که حکومت آذربایجان در فراری دادن تروریستی که ماه گذشته یک دانشمند هسته‌ای را در تهران به قتل رساند نقش داشته است، در عوض جمهوری آذربایجان نیز هفته گذشته خبر از کشف یک گروه تروریستی داد و مدعی شد که این گروه با ایران در ارتباط بوده و قصد داشته علیه اهدافی اسراییلی در آذربایجان عملیات انجام دهد. تنش میان تهران و باکو به همین مورد خلاصه نمی‌شود.
 
ایران می‌گوید که حکومت آذربایجان در فراری دادن تروریستی که یک دانشمند هسته‌ای را در تهران به قتل رساند نقش داشته و جمهوری آذربایجان نیز هفته گذشته خبر از کشف یک گروه تروریستی داد و مدعی شد که این گروه با ایران در ارتباط بوده
 
جمهوری آذربایجان حدود دو هفته پیش یک خبرنگار وابسته به ایران را بازداشت کرد و اتهام او را حمل مواد مخدر اعلام کرد. مقام‌های امنیتی آذربایجان گفته‌اند که “آنار بایرام اف”، ۳۱ ساله که پنج سال است که به عنوان گزارشگر برای تلویزیون “سحر” فعالیت می‌کند به اتهام “حمل نیم گرم هروئین” بازداشت شده است.
 
در عوض مقام‌های ایران مدعی مانع‌تراشی باکو در روابط دوجانبه هستند و یک نمونه تازه از این مانع تراشی را اخلال در تردد کامیون‌های مسیر آستارا به باکو طی ماه‌های اخیر ذکر کرده‌اند. از آن سو، مقام‌های آذربایجان انگشت اتهام را به سمت تهران نشانه گرفته و هفته گذشته خبر از هک شدن برخی سایت‌های دولتی خود دادند و  وزارت ارتباطات این کشور مدعی شد که گروه موسوم به “ارتش سایبری ایران” سایت اینترنتی تلویزیون دولتی آذربایجان را هک کرده است.
 
تنش‌های رو به گسترش میان دو کشور از دید برخی ناظران به دلیل تمایل باکو برای نزدیکی به اسراییل تفسیر شده است.
 
“شاهین عباس‌اف”، تحلیل‌گر و روزنامه‌نگار آذربایجانی، در تحلیلی از تازه‌ترین تحولات در مناسبات ایران و جمهوری آذربایجان نوشته است: “همزمان با تشدید فشارهای بین‌المللی و افزایش تنش بین ایران و جامعه بین‌الملل، بسیاری از صاحب‌نظران در جمهوری آذربایجان از حکومت این کشور می‌خواهند تا مناسبات و همکاری‌های خود را با اسرائیل و ساختارهای امنیتی کشورهای غربی گسترش دهد.”
 
این اظهارات در شرایطی که اسراییل بر آمادگی نظامی جهت حمله به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی تاکید می‌کند، یک نشانه هشدار دهنده است. ایران نگران است که اسراییل بخواهد از خاک آذربایجان برای پیشبرد مقاصد خود بهره ببرد. تنش‌های جاری میان تهران-باکو تاییدی بر این نگرانی است.
 
پارازیت ممنوع
 
ارسال پارازیت روی امواج ماهواره‌ای یکی از شیوه‌های سرکوب رسانه‌ای جمهوری اسلامی طی سالهای اخیر بوده است.
 
شیوه‌ای که صدای بسیاری از شهروندان عادی و همچنین صاحبان شبکه‌های ماهواره‌ای و شرکت‌های بین المللی مخابراتی را درآورده است. مقام‌های ایران هیچ‌گاه مسوولیت پارازیت‌اندازی روی شبکه‌های ماهواره‌ای را به دلیل تبعات بین المللی آن نپذیرفته‌اند اما گزارش‌های متعددی درباره پازاریت‌های ایران روی شبکه‌های تلویزیونی با محتوای سیاسی و سرگرمی منتشر شده است.
 
مقام‌های ایران هیچ‌گاه مسوولیت پارازیت‌اندازی روی شبکه‌های ماهواره‌ای را به دلیل تبعات بین المللی آن نپذیرفته‌اند اما گزارش‌های متعددی درباره پازاریت‌های ایران روی شبکه‌های تلویزیونی با محتوای سیاسی و سرگرمی منتشر شده است
 
به‌تازگی اتحادیه بین‌المللی ارتباطات از راه دور (ITU) که بازوی مخابراتی سازمان ملل متحد به شمار می‌رود، با اصلاح قوانین مخابراتی بین‌المللی خود در صدد منع قانونی حکومت‌هایی مانند ایران از پارازیت روی ماهواره‌ها برآمده است. این نهاد در اجلاس سال ۲۰۱۲ خود که روز جمعه ( 5 اسفند) برگزار شد، کشورهای عضو را موظف کرد برای توقف ایجاد اختلال بر روی امواج ماهواره‌ای در مرزهای تحت نظر خود، اقدام کنند.
 
در مقررات جدید همچنین آمده است که اگر دولتی شاهد نقض مقررات آی‌تی‌یو در داخل کشور تحت حکمرانی خود باشد، باید در جهت پایان دادن به این نقض قانون گام‌های لازم را بردارد. ایران هنوز واکنشی به این مقررات تازه نشان نداده است اما شبکه تلویزیونی “بی‌بی سی فارسی” که پخش برنامه‌های خود از ماهواره “هاتبرد” را به دلیل پارازیت‌های ارسالی از ایران متوقف کرده بود پس از اصلاح این قوانین دوباره برنامه‌های خود از این ماهواره را از سر گرفته است.
 
برخورد دولت ایران با پخش برنامه‌های بی‌بی سی فارسی از شبکه هاتبرد می‌تواند بیانگر واکنش ایران به قوانین تازه درباره منع پارازیت ماهواره‌ای باشد.
 
درخواستی برای پس از مرگ
 
اعتصاب غذای “مهدی خزعلی” وبلاگ نویس منتقد حکومت کماکان ادامه دارد و گزارش‌ها حاکی از وخامت اوضاع جسمی او پس از گذراندن بیش از ۴۰ روز اعتصاب است. او چهارشنبه هفته گذشته با نگارش نامه‌ای به مسوولان زندان اوین اعلام کرد که درصورت جان باختنش در ادامه اعتصاب غذا، کالبد شکافی و معاینات پزشکی قانونی زندان را قبول ندارد و جسدش تنها باید توسط پزشکان اعزامی از سوی مجامع بین المللی، کالبد شکافی شود.
 
مهدی خزعلی با نگارش نامه‌ای به مسوولان زندان اوین اعلام کرد که درصورت جان باختنش در ادامه اعتصاب غذا، کالبد شکافی و معاینات پزشکی قانونی زندان را قبول ندارد و جسدش تنها باید توسط پزشکان اعزامی از سوی مجامع بین المللی، کالبد شکافی شود
 
مهدی خزعلی در این نامه به به جریان مرگ “هدی صابر” و کالبد شکافی وی نیز اشاره کرده است. “رضا هدی صابر” روزنامه نگار و فعال سیاسی که از زندانیان پس از انتخابات بود، خردادماه سال جاری و در پی اعتصاب غذا در اعتراض به مرگ مشکوک هاله سحابی و حمله قلبی درگذشت.
 
برخی از فعالان سیاسی و مدنی در هفته‌های اخیر با نگارش نامه‌هایی به مهدی خزعلی از وی خواسته‌اند که دست از اعتصاب غذا بکشد اما او کماکان به اعتصاب خود ادامه داده است. مهدی خزعلی فرزند “ابوالقاسم خزعلی”، از روحانیون محافظه‌کار مجلس خبرگان ایران است.
 
او بعد از آخرین انتخابات ریاست جمهوری در ایران، چندین بار بازداشت شد و اکنون در اعتراض به آنچه که روند غیرقانونی بازداشت و نگهداری خود خوانده، دست به اعتصاب غذا زده است. قوه قضاییه ایران او را به ۱۴ سال حبس، ۱۰ سال تبعید و ۹۰ ضربه شلاق محکوم کرده است.
 
حکمی که می‌توان آن را نشان دهنده عمق نارضایتی قوه قضاییه ایران از اظهارات و موضع گیریهای خزعلی دانست. خزعلی در نوشته‌های دو سال و نیم گذشته خود بار‌ها انتقادهای صریحی از “آیت الله خامنه‌ای” و “محمود احمدی‌نژاد” و سایر مقام‌های عالی رتبه جمهوری اسلامی کرده بود.