سازمان ملل اعلام کرد که شمار غیرنظامیان کشتهشده در درگیریهای افغانستان در نیمه نخست امسال به بالاترین حد از زمان ثبت این آمار رسیده است.
بر اساس آماری که «هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان» (یوناما) یکشنبه ۱۵ ژوئیه / ۲۴ تیر اعلام کرد، شمار کشتهشدگان غیرنظامی در افغانستان در شش ماه نخست امسال یک درصد افزایش یافته و به یک هزار و ۶۹۲ تن رسیده است. هرچند شمار مجروحان در مدت مشابه با کاهشی پنج درصدی ۳۴۳۰ تن اعلام شد.
پس از ماهها حملات خونین انتحاری و درگیریهای نظامی، امید به اینکه روزی صلح به افغانستان بازگردد، در تعطیلات عید فطر با آتشبس سه روزه بین طالبان و دولت مرکزی بار دیگر زنده شد. اما طالبان پس از آن هنوز با درخواست دولت مرکزی برای بازگشت به میز مذاکرات صلح موافقت نکرده است.
تادامیچی یاماموتو، مقام ارشد سازمان ملل در امور افغانستان در بیانیهای اعلام کرد که «آن آتشبس کوتاه نشان داد میتوان به جنگیدن خاتمه داد و غیرنظامیان افغان دیگر لازم نیست بار آسیبهای جنگ را بر دوش بکشند.»
واقعیت خونین جنگ
اما گزارش یوناما، نهاد تحت هدایت یاماموتو به واقعیت شدتگرفتن درگیریها و خشونتها در ششماهه اخیر در سرتاسر افغانستان اشاره میکند. این گزارش به افزایش فعالیت گروه «دولت اسلامی» (داعش) در افغانستان نیز پرداخته و آن را عامل دوبرابرشدن تلفات غیرنظامی در ولایت ننگرهار میداند. داعش ماههای گذشته بارها در جلالآباد، مرکز ننگرهار دست به حمله زد.
علت بیشترین تلفات در افغانستان بر اساس این گزارش، درگیریهای زمینی بین نیروهای امنیتی و شورشیان است که جان ۳۶۰ تن را گرفته و یک هزار و ۱۳۴ تن را مجروح کرده. با این حال، شمار این دست تلفات ۱۸ درصد کاهش یافته است.
اما حملات هوایی که با تغییر استراتژی آمریکا در افغانستان بهشدت افزایش یافته اند، امسال قربانی بسیار بیشتری گرفته. شمار تلفات حملههای هوایی بنا به گزارش سازمان ملل ۵۲ درصد رشد کرده و به ۳۵۳ تن (۱۴۹ کشته و ۲۰۴ مجروح) رسیده است.
به همین نحو، صدها غیرنظامی دیگر در حملات مستقیم شورشیان به اهداف غیرنظامی، همچون مسجدهای شیعیان، دفترهای اداری و وزارتخانهها، گروههای امدادرسان، رویدادهای ورزشی و مکانهای نامنویسی برای انتخابات کشته شدهاند. تلفات بمبهای جادهای، حملات انتحاری و دیگر انواع حملههای به اصطلاح «پیچیده» در افغانستان شش ماه اول امسال ۲۲ درصد رشد کرده است.
مسئول ۵۲ درصد تلفات مربوط به حملات انتحاری و دیگر حملات «پیچیده» داعش و مسئول ۴۰ درصد دیگر طالبان قلمداد شده است.
ناظران سازمان ملل از افزایش خشونتها با نزدیکشدن انتخابات اکتبر نگراناند.