در حالی که اعضای شورای مرکزی “حزب اعتماد ملی” در نشستی الیاس حضرتی، نماینده مجلس را به عنوان قائم مقام مهدی کروبی و اسماعیل گرامی‌مقدم را به عنوان سخنگوی حزب انتخاب کرده‌اند، طیف نزدیک به رسول منتجب‌نیا «مشروعیت» نشست اخیر را زیر سوال برده‌ و کار را به وزارت کشور کشانده‌‌اند.

الیاس حضرتی، نماینده مجلس و قائم مقام جدید مهدی کروبی

محمدجواد حق‌شناس، یک عضو شورای مرکزی “حزب اعتماد ملی” بر این تغییر تازه صحه گذاشته و اعلام کرده «از میان ۳۱ رای اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، الیاس حضرتی با ۳۰ رای به عنوان قائم مقام و اسماعیل گرامی‌مقدم با ۲۶ رای به عنوان سخنگوی حزب انتخاب شدند».

وبسایت رسمی “حزب اعتماد ملی” اما یک روز پس از انتخاب الیاس حضرتی به عنوان قائم مقام جدید حزب چند مطلب انتقادی در این خصوص منتشر کرده است. قربانعلی قائمی، از اعضای این حزب در یادداشتی با عنوان «حال و روز حزب اعتماد ملی» رسمیت این جلسه را مورد پرسش قرار داده است.

بنابر اخباری که تا کنون از اختلافات “حزب اعتماد ملی” منتشر شده، شکاف اصلی در این حزب بین دو گرایش است: یک طیف، طرفدار قائم مقامی الیاس حضرتی، نماینده اصلاح‌طلب تهران در مجلس و مدیرمسئول روزنامه اعتماد بوده، اما طیف دیگر، نزدیک به رسول منتجب نیا، قائم مقام پیشین.

طیف نخست، یعنی هواداران قائم مقامی الیاس حضرتی به اصلاح‌طلبان گرایش دارند. روزنامه قانون در گزارشی نوشته آنها می‌خواهند اعتماد ملی را به سایر احزاب اصلاح‌طلب مانند «اتحاد ملت» و «کارگزاران»و «شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان» نزدیک کنند.

اما در مقابل گفته می‌شود رسول منتجب نیا و طیف منتسب به او، در سال‌های گذشته و به ویژه پس از حصر مهدی کروبی سعی کرده‌اند فاصله خود با اصلاح‌طلبان را حفظ کنند. در سال گذشته حضور رسول منتجب نیا در مراسم‌های علی خامنه‌ای، رهبر ایران و موضع او در قبال حل «محرمانه و نه جنجالی» حصر خانگی مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد انتقادهایی را به همراه داشته است.

اکنون روزنامه قانون پس از تحولات جدید در اعتماد ملی، به نقل از قربانعلی قائمی گفته هیچ حزبی بدون مرامنامه نمی‌تواند دوام پیدا کند. او گفته بخشی از مشکل به سبب غیاب مهدی کروبی است که از سال ۸۹ در حبس خانگی به سر می‌برد، اما بخش دیگری از مشکل این است که «برخی که در حزب هیچ جایگاهی ندارند، به خودشان حق می‌دهند نقش آفرینی کنند».

او با اشاره به گسست در درون حزب و عدم رسمیت نشست اخیر شورای مرکزی گفت: «ما به‌عنوان مجموعه اعضای حزب در تهران که نقش آفرینی مان در گذشته بر هیچ‌کسی پنهان نیست، اثری در تصمیمات اخیر نداشتیم».

به گفته قربانعلی قائمی، جلسه شورای مرکزی که در آن رسول منتجب‌نیا، از قائم مقامی کنار گذاشته شده، یک هفته زودتر از زمان مقرر برگزار شده است.

او که دبیر “حزب اعتماد ملی” در تهران است درباره طیف نزدیک به الیاس حضرتی هم گفته: «آن‌ها ادعا دارند که دبیرکل وظایفش را به شورای مرکزی تفویض کرده که حرف غلطی است. به دلیل اینکه شورای مرکزی دبیرکل را انتخاب می‌کند و دبیرکل نمی‌تواند برای شورای مرکزی تعیین تکلیف کند».

نزدیکان منتجب‌نیا در تلاشند تا با توسل به وزارت کشور و کمیسیون ماده ۱۰ احزاب جلسه شورای مرکزی “حزب اعتماد ملی” و مصوبات آن را باطل اعلام کنند.

در ادامه رقابت‌های درون حزبی، وب‌سایت رسمی “حزب اعتماد ملی” تیتر یک خود را به گزارشی از “خبرگزاری تسنیم” اختصاص داده که در آن رحمت‌الله بیگدلی، عضو شورای مرکزی “حزب اعتماد ملی” گفته «جلسه اخیر نیز در واقع تلاش‌ برای یک کودتا در حزب با استفاده از ابزارهای مختلف بود که ما قطعا از طریق مجاری قانونی پیگیر حل مشکل خواهیم بود‌». این عضو  هم تهدید کرده که آنها با توسل کمیسیون ماده ۱۰ احزاب پیگیری حقوقی خواهند کرد.

تنش درون “حزب اعتماد ملی” از چهارم خرداد و در جریان دومین کنگره این حزب به اوج خود رسید و انتشار تصاویری از فضای متشنج و درگیری‌های درون این کنگره خبرساز شد.

به دنبال این وقایع، مهدی کروبی، دبیرکل “حزب اعتماد ملی”  ۹ خرداد از سمت خود استعفا داد. هرچند این استعفا مورد قبول اعضای شورای مرکزی قرار نگرفت.

یک روز بعد، رسول منتجب‌نیا نیز در نامه‌ای خطاب به مهدی کروبی، دبیرکل “حزب اعتماد ملی”، با اشاره به رویدادهای این کنگره از سمت قائم مقامی او استعفا داد.

در آن زمان مشخص شد که دلیل استعفای منتجب‌نیا، اختلاف او با شورای مرکزی حزب «اعتماد ملی»، بر سر همکاری با شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان بوده.

بعدتر گفته شد مهدی‌ کروبی، دبیرکل “حزب اعتماد ملی” که از سال ۱۳۸۹ در حصر خانگی به سر می‌برد، از این استعفا باخبر شده و آن را پذیرفته است.

اما اکنون طیف منتسب به منتجب‌نیا پذیرش استعفای قائم مقام پیشین از سوی کروبی را زیر سوال می‌برد. از جمله رحمت‌الله بیگدلی در این باره گفته: «در همه نامه‌هایی که مکتوب به‌خط آقای کروبی داریم ایشان از آقای منتجب‌نیا به‌عنوان قائم‌ مقام یاد کرده و خواهان ادامه فعالیت ایشان به عنوان قائم مقام حزب شده‌ است».

“حزب اعتماد ملی” در سال ۱۳۸۴ توسط مهدی کروبی بنیان گذاشته شد اما پس از اعتراض‌ها به انتخابات ریاست جمهوری ۸۸، در پی حصر خانگی او، رسول منتجب‌نیا اداره این حزب را بر عهده داشت.

اکنون با توجه به تحولات اخیر گمان می‌رود این حزب همکاری بیشتری با جریانات اصلاح‌طلب داشته باشد.


در همین زمینه