روز شنبه، ۴ فوریه، یک روز پس از حملۀ خونین ارتش سوریه به شهر حمص و کشتار بیش از ۲۰۰ تن از معترضان، در حالیکه مراسم خاکسپاری عده‌ای ازقربانیان آن برگزار می‌شد، پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت در مورد سوریه، در سازمان ملل متحد مورد رای‌گیری قرار گرفت.
 
 
به موجب این قطعنامه هر گونه عمل خشونت‌آمیزدر سوریه -از هر طرف- محکوم شده و از دولت سوریه خواسته می‌شد که بی‌درنگ به خشونت‌ها نسبت به معترضان پایان دهد.
 
در این قطعنامه همچنین بر مجازات مسئولان نقض حقوق بشر تاکید شده و در آن کشورهای اتحادیه عرب متعهد می‌شدند تا در صورت پایبندی نظام سوریه به تعهدات خود، میان دولت و اپوزیسیون این کشور میانجی‌گری کنند. اما این قطعنامه، برای بار دوم، با رای وتوی روسیه و چین، به تصویب نرسید.
 
رهبران و نمایندگان کشورهایجهان یکی پس از دیگری وتوی قطعنامه شورای امنیت علیه سوریه توسط روسیه و چین را محکوم کردند. تونس حتا اعلام کرد که حکومت بشار اسد را به رسمیت نمی‌شناسد و سفیر سوریه را از خاک خود اخراج کرد

خبر وتوی قطعنامه شورای امنیت توسط چین و روسیه، از یکسو هواداران بشار اسد را به میدان اصلی شهر دمشق کشاند تا حمایت خود را از دولت این کشور اعلام کرده و از کشورهای روسیه و چین برای وتوی قطعنامهٔ شورای امنیت سازمان ملل تشکر کنند. آن‌ها این اقدام روسیه و چین را نشانۀ دوست و برادر بودن آن‌ها با سوریه خواندند. از سوی دیگر، معترضان به حکومت بشار اسد در کشورهای مختلف در مقابل سفارتخانه‌های سوریه دست به تجمعات اعتراضی زده و در برخی کشور‌ها به این سفارتخانه‌ها حمله بردند.

 
 واکنش امریکا نسبت به این وتو خشمگینانه بود. هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، چین و روسیه را مسول ادامهٔ اقدامات وحشیانهٔ رژیم بشار اسد خواند و گفت:”مایهٔ تاسف است. ما ۱۳ رای در مقابل ۲ رای بودیم. این ۱۳ رای برای حمایت از طرح پیشنهادی اتحادیهٔ عرب بود تا شروع یک پروسه باشد برای یک حرکت سیاسی که در ‌‌نهایت یک جابجایی در حکومت را امکان پذیر می‌ساخت.”
 
برخی از رسانه‌های دولتی سوریه پیش از رای گیری در سازمان ملل متحد مدعی بودند که خشونت‌های اخیر در این کشور کار گروه‌های تروریستی بوده تا بر رأی گیری دربارۀ قعطنامۀ جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه دولت سوریه تاثیر بگذارند. اما روز یکشنبه به فاصلهٔ یک روز پس از وتو قطعنامهٔ شورای امنیت توسط روسیه و چین، درگیری‌های نظامی و بمباران مناطق مسکونی در شهرهای دارایا، حمص و ادلیب همچنان ادامه یافت.
 
 
علاوه بر امریکا بسیاری از رهبران کشورهای جهان از جمله فرانسه، بریتانیا و قطر نسبت به این اقدام روسیه و چین به شدت انتقاد کرده و تاکید کرده‌اند از راه‌های دیگری به کمک معترضان در سوریه خواهند شتافت. همانطور که ویلیام هیگ، وزیر امور خارجۀ بریتانیا، نیز به آن اشاره کرده، با این وتو یک عملیات نظامی علیه سوریه بدون قطعنامهٔ سازمان ملل قانونی نخواهد بود. اکنون سوال این است که اتحادیهٔ عرب و دیگر کشورهای جهان از چه راهی می‌توانند معترضان سوری را یاری کنند؟
 
 یک روز پس از وتو قطعنامهٔ شورای امنیت توسط روسیه و چین، درگیری‌های نظامی و بمباران مناطق مسکونی در شهرهای دارایا، حمص و ادلیب همچنان ادامه یافت
 
کلینتون در اولین واکنش خود در این باره گفت: “ما باید فشارهای دیپلماتیک را روی رژیم اسد افزایش دهیم. باید تلاش کرد تا اطرافیان وی را متقاعد کنیم که او باید برود. با قبول این مساله می‌توان به شروع تازه‌ای رسید.”
 
امریکا همچنین اعلام کرده که در صدد است تا از کمکهای مالی به سوریه و تامین اسلحه برای این کشور جلوگیری کند.
 
به گزارش شبکهٔ خبری الجزیره، سناتور “جو لیمبرمان” پیشنهاد می‌کند تا برای کمک به مردم سوریه، از طریق اتحادیهٔ عرب، ارتش آزادیبخش سوریه را حمایت کنند. به گفتهٔ وی این حمایت می‌تواند کمکهای درمانی، شناسایی و اطلاعتی باشد. یک سخنگوی اتحادیه عرب نیز اعلام کرد که کشورهای عربی با این وتو، دست از تلاش برای حل مشکل سوریه برنخواهند داشت.
 

تحلیلگران سیاسی معتقدند اگر چه این وتو یک برد برای بشار اسد محسوب شده و راه را برای حل دیپلماتیک درگیری‌ها در سوریه بسته است، اما از سوی دیگر می‌تواند دعوتی باشد از کشورهای جهان برای ارائهٔ کمکهای مالی و تسلیحات نظامی به مخالفان حکومت در سوریه. اقدامی که در ‌‌نهایت به کمرنگ شدن این پیروزی برای بشار اسد خواهد انجامید. 

منبع عکس