وزير امور خارجه ايران به اروپا و آمريکا توصيه کرد سياست تعامل با ايران را جايگزين تحريم کنند.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ايران (ايرنا)، علیاکبر صالحی، وزير امور خارجه جمهوری اسلامی ايران که در اتيوپی بهسر میبرد، در گفتوگو با شبکه تلويزيونی تیآرتی ترکيه گفت: “توصيه من به اروپايیها و البته آمريکايیها اين است که سياست تعامل با ايران را جايگزين تحريم کنند.”
صالحی افزود: “اگر اروپايیها و آمريکا سياست تعامل با ايران را پيشه کنند خواهند ديد که ايران نيز چگونه به تعامل با آنان خواهد پرداخت.”
وزير امور خارجه ايران گفت ايران میتواند يک شريک قابل اعتماد برای اتحاديه اروپا باشد.
وی تأکيد کرد: “زمانی که بهعنوان وزير امور خارجه ايران منصوب شدم به صراحت و آشکارا اعلام کردم که اولويت اول من در سياست خارجی، اتحاديه اروپا است و اعلام کردم که خواستار بهترين روابط با اروپا هستم.”
وزير امور خارجه ايران گفت ايران میتواند يک شريک قابل اعتماد برای اتحاديه اروپا باشد
علیاکبر صالحی با بيان اينکه “تحريمها نخواهد توانست مشکلات جدی برای ايران ايجادکند”، گفت: “البته ما از تحريم استقبال نمیکنيم و اميدواريم که اروپايیها سرعقل بيايند و رفتار عاقلانهتری در قبال ايران در پيش گيرند.”
وزيران امور خارجه ۲۷ کشور عضو اتحاديه اروپا روز دوشنبه سوم بهمن ماه (۲۳ ژانويه) در نشست خود در بروکسل تصميم گرفتند واردات نفت از ايران به کشورهای اروپايی را تحريم کنند. اين کشورها قرار است تا يکم ژوئيه سال ۲۰۱۲ واردات نفت خود از ايران را بهطور کامل متوقف کنند.
افزون بر تحريم نفتی و اعمال تحريمهای مالی عليه بانک مرکزی ايران ممنوعيت صادرات تجهيزات مهم برای صنعت نفت و انتقال فنآوریهای مربوط به ايران نيز برقرار شده است.
مقامهای ايران اين تصميم جديد اتحاديه اروپا را بیتأثير دانسته و گفتهاند بازارهای بسياری برای جايگزينی فروش نفت ايران وجود دارد.
آمريکا که پيش از اتحاديه اروپا ايران را مورد تحريمهای متعدد، از جمله تحريم بانک مرکزی و بانک تجارت قرار داده بود از تحريمهای جديد اروپا عليه ايران استقبال کرد.
آمريکا همچنين در حال رايزنی با کشورهای مختلف برای کاهش واردات نفت خود از ايران است.
کشورهای غربی میگويند نگران وجود “ابعاد نظامی” در برنامه اتمی ايران هستند اما مقامات ايران میگويند در برنامه اتمی “اهداف صلحآميز” را دنبال میکنند.
اصرار ايران بر ادامه فعاليتهای هستهای، باعث شده است که شورای امنيت سازمان ملل از سال ۲۰۰۶ تاکنون چهار بار ايران را تحريم کند.
در همین حال مناقشه بر سر برنامه اتمی ايران پس از انتشار گزارش آژانس بينالمللی انرژی اتمی در آبانماه سال جاری خورشيدی که اين کشور را متهم کرد در برنامه هستهای خود، ابعاد نظامی را دنبال میکند، بيش از پيش بالا گرفت.
بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی به سرپرستی مشاوران بلندپایه یوکیا آمانو، مديرکل آژانس بامداد يکشنبه ۹ بهمنماه ۱۳۹۰ وارد تهران شدند تا با مقامهای اين کشور گفتوگو و مذاکره کنند.
بازرسان در اين سفر سه روزه از تأسيسات اتمی زيرزمينی “فردو” در نزديکی قم نيز بازديد میکنند.
علیاکبر صالحی در گفتوگو با شبکه تیآرتی درباره سفر جاری بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی به ايران گفت که نسبت به نتايج سفر اين هيأت به ايران “بسيار خوشبين” است.
صالحی افزود: “مدت مأموريت هيأت آژانس به ايران سه روز است که در صورت تمايل آنها قابل تمديد است.”
به گفته وزير امور خارجه ايران، مسائلی چون “طرح گام به گام روسيه، سفر هيأت آژانس به تهران و گفتوگوهای آتی با گروه ۱+۵ در آينده نزديک”، فضای جديدی را در موضوع هستهای ايران ايجاد کرده است.
گروه ۱+۵ (آمريکا، روسيه، بريتانيا، فرانسه، چين به اضافه آلمان) از سال ۲۰۰۳ ميلادی (۱۳۸۲) به همراه آژانس بينالمللی انرژی اتمی خواهان آن است که ايران کارهای مربوط به غنیسازی اورانيوم را متوقف کند اما ايران اين خواسته را نپذيرفته است.
تاکنون ايران و گروه ۱+۵ چند دور مذاکرات برگزار کردهاند اما اين گفتوگوها بدون نتيجه مشخصی پايان يافته است.