پس از روزها مذاکره، کشورهای عضو اتحاديه اروپا بر سر تحريم نفت ايران، بانک مرکزی و مسدودسازی منابع مالی برنامه هستهای ايران به توافق رسيدند.
منابع ديپلماتيک اروپا بامداد امروز، دوشنبه سوم بهمنماه (۲۳ ژانويه) خبر اين توافق را به خبرگزاری فرانسه اعلام کردند.
يکی از منابع ديپلماتيک که نام او فاش نشده گفته است که توافق بر سر تحريم نفت ايران در پی نشست سفيران کشورهای اروپايی در بروکسل بهدست آمده و قرار است در بيانيه نشست امروز وزيران امور خارجه اروپا بهشکل رسمی اعلام شود.
برپايه اين توافق پس از گذراندن يک مرحله گذار از نخستين روز ماه ژوئيه قرارداد جديدی با بخش نفتی اقتصاد ايران بسته نخواهد شد.
در يک ماه گذشته گفتوگوهای فشردهای ميان کشورهای عضو اتحاديه اروپا بر سر تحريم نفت ايران جريان داشت که در اين گفتوگوها بيشترين مشکل با تحريم نفت ايران را يونان، کشور بحرانزده و مقروض اروپا داشت.
يونان نيمی از نفت خود را از ايران وارد میکند و بسياری از نيازهای انرژی خود را با واردات نفت تأمين میسازد.
کاترين اشتون: ما تحريمهای خود عليه ايران که بر تحريم بانک مرکزی و صادرات نفت اين کشور متمرکز است، نهايی خواهيم کرد تا مطمئن شويم ايران پيشنهاد ما برای بازگشت بر سر ميز مذاکرات را جدی میگيرد
آتن طرفدار تعيين مهلت يک ساله برای قطع ارتباطات نفتی خود با ايران بود.
بهمنظور جايگزينی نفت ايران، کشورهای عربی حوزه خليج فارس تأمين نفت اروپا را تضمين کردهاند.
جمهوری اسلامی ايران ۲۰ درصد نفت خود را به اتحاديه اروپا میفروشد و بيشترين فروش آن در آسياست. کشورهای اروپايی و آمريکا در تلاش هستند تا کشورهای آسيايی چون هند را قانع سازند واردات نفت خود از ايران را کاهش دهند.
کشورهای غربی با فشارهای خود بر ايران میخواهند جمهوری اسلامی را مجبور سازند تا از نحوه پيشبرد برنامه هستهای خود صرف نظر کند. اين کشورها معتقدند برپايه آخرين گزارش آژانس بينالمللی انرژی اتمی، ايران از برنامه هستهای خود در راه دستيابی به سلاح هستهای استفاده میکند اما ايران بهشدت اين موضوع را رد میکند و برنامه هستهای خود را غيرنظامی و صلحآميز میداند.
کاترين اشتون، مسئول سايت خارجی اتحاديه اروپا، بامداد امروز هنگامی که به بروکسل آمد گفت: “ما تحريمهای خود عليه ايران که بر تحريم بانک مرکزی و صادرات نفت اين کشور متمرکز است، نهايی خواهيم کرد تا مطمئن شويم ايران پيشنهاد ما برای بازگشت بر سر ميز مذاکرات را جدی میگيرد.”
تحريمهای بانکی شامل توقف دارايیهای بانک مرکزی ايران در اروپا و ممنوعيت بخشی از معاملات با مؤسسههای مالی ايران خواهد بود.
ويليام هيگ، وزير امور خارجه بريتانيا از تحريمهای عليه ايران بهعنوان “تحريمهای بیسابقه” ياد کرد و گفت: “ايران همچنان از قطعنامههای شورای امنيت سازمان ملل سرپيچی میکند.”
وی با رد ادعای جمهوری اسلامی ايران مبنی بر غيرنظامی بودن غنیسازی اورانيوم در اين کشور، تحريمها عليه ايران را “فشار صلحآميز” ناميد.
دولت اسرائيل از تحريمهای جديد اتحاديه اروپا عليه ايران استقبال کرد. دان مريدور، وزير اطلاعات اسرائيل در اينباره گفت: “شدت تحريمها و لحن اتخاذ شده توسط اروپا مهم است زيرا باعث میشود به ايران بفهماند که ادامه برنامه هستهای آنها غير قابل قبول است.”
وی افزود: “ايران بايد بفهمد عزم واحدی برای جلوگيری از برنامه هستهای نظامی آن وجود دارد .”
اتحاديه اروپا پيش از اين ۴۳۳ شرکت و مؤسسه ايرانی و ۱۱۳ مقام اين کشور و همچنين صادرات محصولات حساس به ايران را مورد تحريم قرار داده و سرمايهگذاری در بخش هيدروکربن را ممنوع کرده است.