در ادامه تلاش‌های کشورهای اروپایی برای حفظ برجام، یک مقام ارشد کمیسیون اروپا گفته است که اتحادیه اروپا برای دور زدن تحریم‌های آمریکا پیشنهاد انتقال مستقیم پول به بانک مرکزی ایران را مطرح کرده اما جزئیات این پیشنهاد باید مشخص شود.

به‌گزارش رویترز، این مقام بلندپایه که نام او منتشر نشده جمعه ۱۸ مه / ۲۸ اردیبهشت ضمن مطرح کردن این پیشنهاد گفت انتقال مستقیم پول به بانک مرکزی ایران به شرکت‌های اروپایی این امکان را می‌دهد که پول صادرات نفت ایران را پرداخت کنند و ایران نیز می‌تواند منابع ارزی خود را از اروپا به داخل انتقال دهد.

اتحادیه اروپا واردکننده قدیمی نفت ایران تصمیم گرفته است که توافق هسته‌ای با ایران را به‌رغم خروج آمریکا از آن حفظ کند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا  ۸ مه / ۱۸ اردیبهشت اعلام کرد که ایالات متحده از توافق هسته‌ای با ایران خارج می‌شود و تحریم‌های نفتی علیه ایران را مجدداً اعمال می‌کند. این اقدام با مخالفت کشورهای اروپایی امضاکننده برجام و همچنین روسیه و چین مواجه شد و از آن زمان شکافی در بین این کشورها و آمریکا ایجاد کرده است.

این مقام اتحادیه اروپا که به‌شکل مستقیم در جریان رویدادهای مربوط به برجام است گفت: «جان کلود یانکر، رئیس کمیسیون اروپا این پیشنهاد را به کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارائه داده است. اکنون ما باید تعیین کنیم که چگونه می‌توانیم پرداخت پول نفت و انتقال منابع ارزی ایران در اتحادیه اروپا به بانک مرکزی ایران را تسهیل کنیم.»

وزارت خزانه‌داری آمریکا سه‌شنبه ۱۵ مه / ۲۵ اردیبهشت ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی ایران و علی طرزعلی، معاون بخش بین‌الملل بانک مرکزی را به دلیل حمایت مالی از حزب‌الله لبنان از طریق سپاه قدس در فهرست تحریم‌های اقتصادی ایالات متحده قرار داد.

با این حال این مقام اروپایی می‌گوید این اقدام آمریکا به‌معنای تحریم بانک مرکزی ایران نیست.

سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا این هفته در صوفیه بلغارستان تصمیم گرفتند که برجام را حفظ کنند. اتحادیه اروپا امروز (جمعه) اعلام کرد که روند پیشبرد قانون مسدود‌کننده تحریم‌های آمریکا، موسوم به «مقررات بازدارنده» را که یک قانون قدیمی است در ارتباط با ایران به‌اجرا گذاشته است.

این قانون که در نوامبر ۱۹۹۶ به‌منظور دور زدن تحریم کوبا به تصویب پارلمان اروپا رسیده، مانع از گسترش تحریم‌های آمریکا به شرکت‌های اروپایی که مایل به سرمایه‌گذاری در ایران هستند می‌شود و هیچ دادگاه کشور ثالثی نیز بر اساس این قانون نمی‌تواند این شرکت‌ها را مجازات کند.

به‌گفته کمیسیون اروپا تدابیر پیش‌بینی شده در «مقررات بازدارنده» در مدت دو ماه و یا حتی زودتر اجرا خواهد شد مگر آن‌که پارلمان اروپا یا دولت‌های اروپایی به‌شکل رسمی این مقررات را رد کنند.

در پی توافق هسته‌ای، صادرات ایران به اروپا که به‌طور عمده سوخت و انرژی است در سال ۲۰۱۶ نسبت به سال قبل از آن جهش  ۳۴۴ درصدی پیدا کرد و به ۵،۵ میلیارد یورو (۶,۵۸ میلیارد دلار) افزایش یافت.

سرمایه‌گذاری کشورهای اروپایی در ایران که به‌طور عمده از آلمان، فرانسه و ایتالیا صورت می‌گیرد و از خرید هواپیما و قطعات خودرو تا انرژی را شامل می‌شود، از سال ۲۰۱۶ به بیش از ۲۰ میلیارد یورو افزایش یافته است.

از جمله اقدامات پیشنهادی دیگر کمیسیون اروپا، درخواست دولت‌های عضو اتحادیه اروپا برای آغاز روند قانونی صدور مجوز به بانک سرمایه‌گذاری اروپا برای اعطای وام به پروژه‌های این اتحادیه در ایران است.

بر اساس این طرح، بانک اروپا می‌تواند چنین پروژه‌هایی را از طریق بودجه مشترک اتحادیه اروپا تضمین کند. هدف از این اقدام، تشویق شرکت ها به سرمایه‌گذاری است.

میگل آریاس کمیسر انرژی اروپا اوایل هفته آینده به تهران سفر می‌کند تا در آن‌جا پیشنهاد انتقال مستقیم پول به حساب بانک مرکزی ایران را با مقامات ایران در میان بگذارد.

بیشتر بخوانید: